Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Stoję przed wyborem systemu ogrzewania do mieszkania 80m2 (poddasze w domku jednorodzinnym). W tej chwili jest jeszcze nieocieplone, ale planuję 15-20cm styropianu i wymianę stolarki, co powinno je trochę ocieplić. Wszelkie źródła podają, że dla takiego metrażu z powodzeniem wystarczy kocioł 4-6kW. Problem w tym, że chcę kocioł na ekogroszek/pelety a te zaczynają się od 15kW. Znacie może jakichś producentów którzy robią kotły retortowe z podajnikiem o mocy max 7-8kW?? Kocioł 15kW będzie pracował na 30% mocy a więc z mocno obniżona sprawnością czego chciałbym uniknąć. A może są jakieś opcje efektywnego wykorzystania takiego kotła do ogrzewania takiego mieszkania?? Np. jakiś zbiornik buforowy, nagrzewany przez krótki czas z maksymalną mocą a oddający później ciepło do mieszkania?? Nie wiem tylko czy takie coś dałoby się w sensowny sposób sterować. Dodam jeszcze, że chciałbym założyć podłogówkę i rozważam również pompę ciepła (ale to w ostateczności ze względu na koszty).

https://forum.murator.pl/topic/84936-kocio%C5%82-do-mieszkania-80m2/

Styropian na docieplenie odradzam, pomyśl o wełnie mineralnej. Jeżeli chodzi o piec, to:

- po pierwsze napewno zamontujesz kociął na ciepła wode - ogrzewany przez wode z pieca

-po drugie zamontyj termostat z dodatkowym elektrozaworem na pionie doprowadzajacym

-po trzecie piec na ekogroszek jest sterowany przez komputer, po nagrzaniu popmieszczeń i uzyskaniu nastawionej temperatury elektrozawór zamknie dopływ wody do grzejników, bedzie ogrzewany tylko wymiennik ciepła a piec bedzie chodził na małym obiegiu na tak zwanym podtrzymaniu w ten sposób mozna palic w nim przez cały rok ogrzewajaw w sezonioe letnim tylko wodę.

Z tego co wiem nie ma takich pieców mniejszych niz 15 kW

https://forum.murator.pl/topic/84936-kocio%C5%82-do-mieszkania-80m2/#findComment-1939197

Styropian na docieplenie odradzam, pomyśl o wełnie mineralnej. Jeżeli chodzi o piec, to:

Rozumiem, a z czego to wynika?? Docieplał będę wewnętrzną ściankę pomiędzy pokojem a dachem. Myślałem, żeby położyć na niej od tyłu styropian. A może lepiej jest ocieplić sam dach?? Budynek wygląda tak. Zajmował będę górę i pokoje są tam tak skonstruowane, że nie ma w nich skosów.

- po pierwsze napewno zamontujesz kociął na ciepła wode - ogrzewany przez wode z pieca

-po drugie zamontyj termostat z dodatkowym elektrozaworem na pionie doprowadzajacym

-po trzecie piec na ekogroszek jest sterowany przez komputer, po nagrzaniu popmieszczeń i uzyskaniu nastawionej temperatury elektrozawór zamknie dopływ wody do grzejników, bedzie ogrzewany tylko wymiennik ciepła a piec bedzie chodził na małym obiegiu na tak zwanym podtrzymaniu w ten sposób mozna palic w nim przez cały rok ogrzewajaw w sezonioe letnim tylko wodę.

Z tego co wiem nie ma takich pieców mniejszych niz 15 kW

Rozumiem. Tak naprawdę to chodziło mi tylko o to czy są mniejsze kotły. Jeżeli nie to będę sobie musiał jakoś radzić z 15kW.. :)

https://forum.murator.pl/topic/84936-kocio%C5%82-do-mieszkania-80m2/#findComment-1939342