Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziwny kształt działki ???

Recommended Posts

Hej - przymierzam się du kupna działki o bardzo dziwnym kształcie - bo to prawie trójkąt. działka ma 1200m2 front ok 35 a jej koniec ma ok 8m.

Zupełnie nie mam pojęcia co z takim wąskim pasem można zrobić. Działka jest cholernie droga dla mnie - bo 165zł m2.

Czy ktoś w Was ma nietypową działkę o niewielkiej powierzchni typu 1200m2?

Proszę doradźcie czy taki kształt może w czymś przeszkadzać? a może są jakieś plusy???

bede wdzieczna za jakiekolwiek opinie...

to zależy jaki dom i w którym miejscu dokładnie chcesz zbudować. Budowla pietrowa o regularnych kształtach, która nie będzie rozbita po całej działce spokojnie się zmieści. Front to az 35 metrow, wiec sporo. Gorzej z ogrodem, troche klaustrofobiczny widok z salonu na ogrod. Ale zawsze mozna cos wykombinowac :)

Jeśli ta działka jest dla ciebie droga, to dlaczego przymierzasz się do jej zakupu?

Określ położenie kształtu działki względem stron świata i drogi oraz ilość dostępnych mediów. Wtedy można rozpocząć dyskusję na interesujacy cię temat. Bez tego to czysta spekulacja myślowa.

Jeśli koniecznie musisz posiadać jakieś 12 arów to może poszukaj innej działki zamiast mieć problem na całe lata z zagospodarowaniem terenu.

Działka, którą ja mam na oku, ma nieco mniej "kretyński" kształt. Ale tylko nieco mniej! Jest prostokątem (dobrze, że chociaż tyle!), o beznadziejnych proporcjach. Szerokość: 17 metrów, długość: ponad 400. No ale cóż, przynajmniej jest tania... Dom zbuduję, jakieś projekty na taką działkę znalazłem. :)

Podaję rysunek wstepnie zrobiony układ z domem (miejsce domu tylko propozycja)

http://new.xg.pl/~cure/dzialka.jpg

Krawędź 8 m to kierunek Południowy zachód ? a krawędź 36m to Północno wschodni wschód?

Działka jest droga bo blisko miasta i pod lasem (położenie rewelacyjne) cena jest obniżona w stosunku do innych działek na tym malutkim terenie (inne prostokątne i kwadratowe kosztują 200zł za m2)

Tylko jej urokliwe miejsce i cisza Puszczy nas motywują do kupna. Nie ukrywam, że mocno się wahamy...

Nie wiem, czy po wybudowaniu domu coś z tej powierzchni zostanie...

Las to wielki plus (oprócz ptaszków, króre obrabiają dach), ale jeśli będzie tam przez dłuższy czas, to działka będzie mało nasłoneczniona.

Jeśli do tego sąsiad od zachodu posadzi jakieś wysokie krzewy lub drzewa, to będzie dosyć ciemno i wilgotno.

Radziłbym przed zakupem działki dobrze przemyśleć projekt, bo działka jest rzeczywiście nietypowa.

Wiem ile problemów miałem z wyborem projektu domu z wjazdem od południa. Dla biur projektowych to pestka. Oni twierdzą, że każdy projekt można odwrócić o kąt lub lustrzanie i będzie dobrze. Realia są jednak inne.

Las nie "jest nachalny" - od krawedzi działki jest 150-200m. Wzdłuz granicy działki rosną stare topole. Zarówna ta jak i działka sąsiada jest obsadzona brzózkami samosiejkami (cieniutkie, długie i gęsto posiane). Pewnie pod budowe domu bedzie trzeba je wyciąć, a reszte przerzedzić, sąsiad pewnie z kilka sobie również zostawi. Słońca bedzie duzo.

tak jak mówiłem trochę klaustrofobiczna ta działka przy założeniu, że dom powstanie w proponowanym miejscu. Osobiście rozwiązałbym to inaczej. dom w kształcie prostokąta z elewacja frontową od północy, a elewacją "ogrodową od linii 56 metrów. Wtedy po stronie zachodniej można wkomponować salon narożny z widokiem na las i wąską część ogrodu. Duże okna, przeszklone powierzchnie dadzą wrażenie świetnej bliskości z przyrodą, lasem. Rozplanowanie pozostałych pomieszczeń jest sprawą gustu. Taki sposób rozplanowania da mnóstwo przestrzeni przed domem, do wykorzystania na podjazd, osobny garaż z pomieszczeniem gospodarczym, a także pozwoli nawiązać "kontakt" z lasem;]

Ja uwazam ze na " trojkacie " mozna zrobic wlasnie swietny ogrod. Moze byc o wiele ciekawszy i mniej banalny niz na tych kwadratach i prostokatach :)

No ale to trzeba z glowa i troche pomyslec albo zatrudnic fachowca :)

Wlewasz nadzieje w moje serce!

Wiem że z usytułowaniem domu bedzie problem, ale mamy wjazd na działkę tylko z tej jednej strony, wiec garaż musi być blisko. Co myślisz o literze L która będzie swym lustrzanym odbiciem i krótszą krawędzią przy wjeździe ?

zaraz wkleję linka do nowego projektu.

jeśli bardzo chcesz mieć tą działkę, to zrób sobie projekt indywidualny domu i tak jak radził przedmówca z najdłuższą ścianą na południe i przeszkleniami

pamiętaj, że strona północna to brak słońca i ponurość w pomieszczeniu

przecież dom nie musi stać równolegle do którejś z granic działki

ja osobiście raczej tej działki bym nie kupiła .... raczej bo jej nie widziałam ;)

za dużo komplikacji, brak mediów które kosztują od groma, bliskość sąsiadów od najdłuższych części działki (nie ma żadnej drogi dzielącej), kiepski wjazd

Witam dopiero dzisiaj znalazłam ten temat. Ja też mam działkę nietypową 1200m2 powierzchni i strasznie długi trójkąt :-? Dokładnie 100m wzdłuż drogi i tylko 25m w najgłębszej części...Działkę kupiłam bo okolica fajna, projekt mam indywidualny i czekam na pozwolenie na budowę :)

Pozdrawiam