Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kleje do glazury i terakoty

Gość Morrwa

Recommended Posts

Gość Morrwa

Proszę o poradę w kwestii klejów. Potrzebuję:

- klej do gresu - 60x60 i 45x45 - do kuchni i wiatrołapu gdzie jest podłogówka i do WC gdzie jej nie ma

- klej do glazury w łaziece - 97x32

- garaz - małe kafelki (gres i zwykłą glazura)

Dzięki

cześć, pewnie już klej kupiłaś.. lecz jeśli jeszcze nie to:

słusznie zauważyłaś że płytki mają rozmiar 60x60 i 45x45 (niektóre), oprócz klejów elastycznych do ogrzewania podlogowego potrzebujesz kleje rozpływne (duży format płytek trudno jest posmarować więc aby uzyskać 100% pokrycia powierzchni potrzeba kleju tzw rozpływnego - podlogowego)

Jeśli nie mylę nazwy Atlas ma taki klej - Terplan.

Osobiście polecam Ci bardzo dobry klej maxit gresfix - nadaje się do ogrzewania podłogowego i jest rozpływny - u mnie fachura sobie go chwali...

powodzenia

P.

Gość Morrwa

dzięki za wwszystkie odpowiedzi.

pa-ma - nie kupiłam jeszcze. Zabieram się za to w następnym tygodniu. Coś mi się właśnie obiło o uszy, że duże formaty a także podłogówka wpływają na rodzaj kleju. Panowie w salonach łazienkowych i marketach coś tam doradzają, ale jakoś im nie ufam. Rozglądnę się za tym Maxit gresfit'em.

Dzięki jeszcze raz.

• 6 months później...

poradzcie, czy kładąc płytki na płyty GK należy używać kleju elastycznego?

mój glazurnik tak twierdzi i zażyczył sobie takiego kleju , konkretnie SOPRO 450, dla mnie to lekkie przegiecie płacić 50,-za worek kleju ,skoro spokojnie można kupić za połowę taniej

i jeszcze pytanie , na jaką powierzchnię +- wystarcza 25kg worek kleju?

Na płyty GK wystarczy zwykły klej . I wskazane bylo by zagruntować , aby troszke wolniej była wchłaniana woda . Kleje o podwyższonej elastyczności stosuje się tam gdzie występują jakieś naprężenia lub są narażone płytki na smiant temperatur . Niech ten glazurnik u siebie kładzie na taki klej .

. Niech ten glazurnik u siebie kładzie na taki klej .

hehe dzięki, tak mu właśnie chyba powiem :) coś czuję ,że facet chce sobie ułatwić pracę kosztem naszego portfela

glazurnik,przekonywał właśnie męża,że dlatego ten konkretny klej,że na płytach GK są naprężenia, nie bardzo rozumiem co mógł mieć na myśli...acha zapomniałam napisać ,że na tych płytach są tynki gipsowe, czy to ma znaczenie w tej sytuacji?

poradzcie, czy kładąc płytki na płyty GK należy używać kleju elastycznego?

mój glazurnik tak twierdzi i zażyczył sobie takiego kleju , konkretnie SOPRO 450, dla mnie to lekkie przegiecie płacić 50,-za worek kleju ,skoro spokojnie można kupić za połowę taniej

i jeszcze pytanie , na jaką powierzchnię +- wystarcza 25kg worek kleju?

Sopro 450 kladlem tylko pod ogrzewanie podlogowe i pod blat na ktorym jest zamontowana umywalka,,, ale na zwyklej sciance na ktorej sa plytki o formacie 30x60 mam na Sopro 372e WZMOCNIONY

tak ze spokojnie taki wystarczy :)

a przelicznik jest taki ze na 1m^2 potrzeba 5 kg kleju ( to tak okolo)

ale wiesz z glazurnikiem nie nadyskutujesz, jak sobie zyczy to tak musi byc

Na płyty GK wystarczy zwykły klej . I wskazane bylo by zagruntować , aby troszke wolniej była wchłaniana woda . Kleje o podwyższonej elastyczności stosuje się tam gdzie występują jakieś naprężenia lub są narażone płytki na smiant temperatur . Niech ten glazurnik u siebie kładzie na taki klej .

Jest dokladnie na odwrot . Na GK powinno sie stosowac kleje elastyczne , np: Sopro FF 450 , Mapei Adesilex P9 , Ceresit CM 16 . GK nie ma sensu gruntowac .

Glazurnik dobrze radzi .

• 1 year później...

Jest dokladnie na odwrot . Na GK powinno sie stosowac kleje elastyczne , np: Sopro FF 450 , Mapei Adesilex P9 , Ceresit CM 16 . GK nie ma sensu gruntowac .

Glazurnik dobrze radzi .

przynajmniej jedna rozsądna osoba zgadzam sie z przedmówca