Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Folia na dach

Recommended Posts

To jest stary budynek garażowy

Ma całkowicie płaski strop żelbetowy (stara warstwa spadkowa została usunięta) i ja na nim planuję położyć krokwie oparte z jednej strony na ogniomurku a z drugiej na belce drewnianej ułożonej na krawędzi stropu - nachylenie wyjdzie niewielkie jakieś 30 cm na 4,5 m szerokości budynku dlatego zakwalifikowałem go jako dach płaski (jeżeli kąt wyjdzie za mały to dobuduję jeszcze jedną warstwę ogniomurku i będzie wtedy spadek 60 cm 4,5 m

Co do nachylenia to jeszcze będę rozmawiał z dekarzem ale mam podobnie u siebie na domu (dom typu kostka z płaskim dachem) i sprawdza się b. dobrze. Jedynie dekarz zalecił mi położenie blachy trapezowej bo jest sztywniejsza i tu zastanawiam się czy nie zrobić podobnie.

Różnica jest taka że na domu miałem pełne deskowanie i papę a tu chcę położyć folię

Chcę wykonać konstrukcję drewnianą na dachu płaskim. Będzie to stropodach wentylowany o konstrukcji:

1. Strop

2. Wełna

3. Szczelina powietrzna

4. Krokwie

5. Niepełne deskowanie

5. Folia

6. Blachodachówka

I tu mam pytanie - jakiego rodzaju folię zastosować?

Folie należy dać dwie. Na stropie paroizolacyjną i dopiero na nią wełnę a paroprzepuszczalną na krokwie bez desek ale z kontrłatą i łatą. Pozdrawiam.

Trudno powiedzieć czy za mało czy za dużo. Para wodna wykrapla się z powietrza gdy jest ono w stanie nasyconym (100% wilgotności) i może to nastąpić nawet w temperaturze +20*. W normalnych pomieszczeniach domowych taka wilgotność nie występuje. Zakładając, że opór termiczny stropu spowoduje spadek temperatury o te 2* kondensacja pary wodnej nie nastąpi po folią. Pozdrawiam.