Tomasz M 17.08.2007 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 Chcę wykonać konstrukcję drewnianą na dachu płaskim. Będzie to stropodach wentylowany o konstrukcji:1. Strop2. Wełna3. Szczelina powietrzna4. Krokwie5. Niepełne deskowanie5. Folia6. Blachodachówka I tu mam pytanie - jakiego rodzaju folię zastosować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 17.08.2007 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 co rozumiesz pod pojęciem dach płaski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M 17.08.2007 07:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 To jest stary budynek garażowyMa całkowicie płaski strop żelbetowy (stara warstwa spadkowa została usunięta) i ja na nim planuję położyć krokwie oparte z jednej strony na ogniomurku a z drugiej na belce drewnianej ułożonej na krawędzi stropu - nachylenie wyjdzie niewielkie jakieś 30 cm na 4,5 m szerokości budynku dlatego zakwalifikowałem go jako dach płaski (jeżeli kąt wyjdzie za mały to dobuduję jeszcze jedną warstwę ogniomurku i będzie wtedy spadek 60 cm 4,5 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 17.08.2007 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 na blachodachówkę, to chyba za mały kąt nachylenia dachuno i te niepełne deskowanie i folia- to już raczej folia i łacenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M 17.08.2007 07:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 Co do nachylenia to jeszcze będę rozmawiał z dekarzem ale mam podobnie u siebie na domu (dom typu kostka z płaskim dachem) i sprawdza się b. dobrze. Jedynie dekarz zalecił mi położenie blachy trapezowej bo jest sztywniejsza i tu zastanawiam się czy nie zrobić podobnie.Różnica jest taka że na domu miałem pełne deskowanie i papę a tu chcę położyć folię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 17.08.2007 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 blachodachówka idzie od min 12-15 stopni - przy mniejszych nachyleniach stosuje się blache trapezową o małym skoku. A co do konstrukcji to folia i łaty. Folia np marma Dachova 3m. Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M 17.08.2007 08:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 Pochylenie wyjdzie mi ok. 20 stopni dlatego biorę po uwagę blachodachówkę a za typ folii dziękuję, nie wiem czy u minie na składach będa takią mieli ale już przynajmniej wiem czego szukaćDziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 17.08.2007 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 Chcę wykonać konstrukcję drewnianą na dachu płaskim. Będzie to stropodach wentylowany o konstrukcji: 1. Strop 2. Wełna 3. Szczelina powietrzna 4. Krokwie 5. Niepełne deskowanie 5. Folia 6. Blachodachówka I tu mam pytanie - jakiego rodzaju folię zastosować? Folie należy dać dwie. Na stropie paroizolacyjną i dopiero na nią wełnę a paroprzepuszczalną na krokwie bez desek ale z kontrłatą i łatą. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 18.08.2007 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2007 Folie należy dać dwie. Na stropie paroizolacyjną i dopiero na nią wełnę bo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 20.08.2007 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 Bo inaczej para wodna przechodząca przez strop wykropli się w wełnie (tzw. punk rosy) i będzie to powodować zawilgocenie stropu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 20.08.2007 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 a tak wykropli się pod folią, na stropie - czy to dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 20.08.2007 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 Nigdy nie wykropli się pod folią bo punt rosy występuje zawsze w ociepleniu czyli nad folią. Oczywiście tego ocieplenia powinno być min. 20 cm. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 20.08.2007 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 nad stropem (pod izolacją) temperatura będzie ze dwa stopnie niższa (lub i to nie? - jak rozkłada się tam temperatura?)a to za mało na wykroplenie sie pary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 20.08.2007 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 Trudno powiedzieć czy za mało czy za dużo. Para wodna wykrapla się z powietrza gdy jest ono w stanie nasyconym (100% wilgotności) i może to nastąpić nawet w temperaturze +20*. W normalnych pomieszczeniach domowych taka wilgotność nie występuje. Zakładając, że opór termiczny stropu spowoduje spadek temperatury o te 2* kondensacja pary wodnej nie nastąpi po folią. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 20.08.2007 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 no i chyba strop też stanowi jakąś barierę dla pary, a co za tym idzie - będzie jej tam mniejwtedy chyba nie będzie nasycenia, więc i wykraplania się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts