ARTUR_34 17.08.2007 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 Witam serdecznie wszystkich ForumowiczówChciałbym prosić o informację w następującej sprawie:Sprzedaję mieszkanie własnościowe, podpisałem już cywilną umowę przedwstępną.Na ostateczną umowę notarialną umówiłem się z kupującym do 31.01.2008 r.Dowiedziałem się, że od nowego roku ma się coś zmienić z podatkiem VAT na budownictwo. Czy taka sprzedaż na rynku wtórnym też będzie objęta VAT-em ?Czy będę musiał od tej transakcji odprowadzić VAT ? Czy muszę się spieszyć z umową notarialną w tym roku ?Nie wiem czy to ważne, ale dodam, że mieszkanie kupiłem ok. 2,5 roku temu.W stanie surowym, sam je wykończyłem.Skarbówka zwróciła mi różnicę w VAT-cie za materiały budowlane użyte do wykończenia mieszkania. Z góry dziękuję za wszelkie informacjePozdrawiamArtur z Gorzowa Wlkp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 18.08.2007 04:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2007 będzie wiadomo pod koniec roku, bo cały czas można majstrować przy podatkach ale póki co nie szykują tego typu negatywne zmiany w znaczeniu o którym pytasz, a poza tym nawet jeśli coś tam zmajstrują to jeszcze musiałbyś się stać podatnikiem VAT i sprzedaż ta musiałaby być związana z działalnością (tzn. dawać pretekst organom do uznania tego za działalność, bo co my myślimy to jedno, a co oni to drugie), na razie spij spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewajanecka 18.08.2007 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2007 Na razie nie myśl o tym.Jak juz wejdą nowe ustawy to się przekonamy.Sprzedałam mieszkanie 3 tygodnie temu i tez się boję co to z tego wyniknie.Miałam zwrot Vat podobnie jak ty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts