Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Właściwie co robicie sami?

Szadam

Recommended Posts

Trochę się wacham, czy mogę coś napisać, bo.... A niech tam. Mój ojciec - człowiek "starej daty" postanowił: mieć syna, jabłonkę i dom wszystko własnoręcznie (eee, tam wszystkiego się rękami nie robi :lol: ). Więc zakasał rękawy i zabrał się do roboty. Ponieważ wykształcenie mam takie a nie inne, czasami udawało mi się coś pomóc i mogę powiedzieć, że jakiś wkład w budowę tego domu mam.

Szybciej będzie powiedzieć, czego nie robiłem. A więc:

- nie murowałem ścian - mimo wielu lat nie umiem tego i już. Wychodzi krzywo.

- nie robiłem więźby dachowej - od tego są specjaliści, którzy zrobią to znacznie szybciej i lepiej odemnie.

- nie zdązyłem zrobić blachy na dachu, bo wyjechałem a ojciec sprowadził sobie swojego brata i razem szybciutko położyli blachę, więc nie miałem nic do roboty.

- nie robiłem podłóg (drewniane deski), bo robili to ci sami cieśle, co robili dach, więc nijak było ich odegnać (tym bardziej, że to ojczulek płacił :lol: )

I to by było na tyle. Więcej rzeczy nie pamiętam :wink:

• Odpowiedzi 131
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Seba*** dobrze gadasz ale tylko w 50%

Przykład:

Sam wziąłem się za szpachlowanie ścian, robiłem to pierwszy raz, zacząłem od najmniejszego pokoju, spartoliłem (to się da spartolić) na maksa - ściany jak były nierówne tak są, szpachel nie wszędzie równo położony, podłoże 'przebija'.

Potem poznałem trochę teorii, potpatrzyłem fachowców, zacząłem znowu z tym samym pokojem. Dłubałem się z nim powoli (prawie tydzień) ale chciałem żeby wyszło jak najlepiej. No i się udało.Ściany równe, biało jak w kościole :). Zabrałem się za drugi pokój no ale już 4 dni to trwało i też wyszło dobrze. Teraz już prawie skończyłem całą chatkę szpachlować, zajęło mi to 3 tygodnie (chatka 130m^2), fachowiec by to zrobił może w 2.

Satysfakcja gwarantowana. Uczcie się panowie i panie to wszystko nie jest trudne tylko trochę cierpliwości i czasu.

Sam zrobiłem:

- w/w robótkę

- ogrodzenie (a-z)

- wylałem posadzki

- wymieniłem stare c.o. na miedziane (lutowanie szlo mi dobrze bo jestem elektronikiem ;)

- opaska wokół domku

- balkon

- całą kanalizę

a teraz zabieram się za łazienkę wszystko sam od początku do końca.

Fachmanów ściągam przy naprawdę dużych robotach (mury, dach itp.)

Dobra, rękawy do góry i do roboty

Satram robić sam z teściem , braćmi, ojcem i szwagrem właściwie prawie wszystko. Sami wykopaliśmy wykopy pod fundamenty i zaleliśmy je przy pomocy "gruszki".Do stawiania ścian wynajęliśmy "fachowca", ale sami robiliśmy za pomocników i dodatkowo go nadzorowaliśmy. Teraz sami robimy strop. Firma chciała ok. 11.000 za jego wykonanie. Na razie wygląda super, nawet inspektor nadzoru był zaskoczony jakością jego wykonania :D . Zastanawiamy się nad dachem.

A potem wylewki, tynk, ...........

To czego nie zrobiłem sam i nie zamierzam zrobić:

- więźba dachowa

- pokrycie dachu - żałuję że nie zrobiłem sam (miałem ekipę "przebierańców" i partaczy)

- montaż okien i bramy garażowej - musiała być autoryzowana ekipa ze względu na gwarancję

- docieplenie elewacji - praca musi być prowadzona w kilku osobowej ekipie

nie robilem samwszystkich rzeczy do ktorych trzeba uprawnien(np geodeta)oraz robot typu kopanie, murowanie, wiezba, pokrycie, gaz. reszta samemu: okna, drzwi, wylewki wewnatrz, kanalizacja, woda, w starej czesci (remontuje stary+ dobudowa) plyty gk-teraz, cala instalacja elektryczna etapami poczawszy od skrzynki na domu skrzynka wewnatrz teraz reszta se scianami i sufitami + alarm, rtv, telefon i komputer w kazdym pokoju (bedzie siec komp.) dojdzie jeszcze co, obecnie robie sam podejscia do kratek nawiewnych do ogrzewania kominkowego - bedzie dgp; dlugo by mozna jeszcze wymieniac, najbardziej narzekam na brak czasu i zmeczenie - noralnie pracuje i potem robota, ale sa tez pozytywy takiego stanu rzeczy - dzieki pracy - ruchowi przestal bolec mnie kregoslup - taka praca to naprawde dobra gimnastyka, polecam

Witek

Wiaterek - Kregosłup przestał cię boleć???????? :o Ja właśnie wtóciłem z Golgoty ledwo się ruszam na i czuję kręgosłup. A ty pisaleś, że nie kopiesz, a ja kopałem pod rury drenarskie no i 80m2 desek podłogowych wtargałem na strych ( z synem ) i zesztaplowałem. No i ... pomalowałem 100 desek na podbitkę....... trzy razy........a rano zastanawiałem się czemu moja różnicówka nie działa. Już wiem kochani murarze uwalili uziemienie rozdzielni głównej :evil: Świerza robot :evil:

Ale po takiej rekreacyjnej sobocie i tak mam doskonału humor. :D

Szadam - nie wszystko robilem nie z lenistwa, ale po prostu zdrowko nie pozwala - jakbys mial trepanacje czachy, to bys byl bez wyobrazni wykonujac ciezkie prace fizyczne. a co do roznicowki, to moja tez nie dzialala, tylko ze ona sie po prostu zepsula, ale juz jest ok - wymienili na nowa.

pozdr

Witek

A ja to bym wolała, żeby wszystko robili u nas dobrzy fachowcy a my tylko odbieralibyśmy dobrze wykonaną pracę i płacili za nią. Ale:

1. o dobrych fachowców trudno

2. nawet ci nienajlepsi kosztują.

W związku z tym braliśmy ich tylko do tego czego sami nie umieliśmy/baliśmy się robić. Tak więc "odpadło" nam murowanie ścian, dach, kanaliza (chociaż teraz wiemy że nie taka straszna), kotłownia, zainstalowanie kominka, tynki i wylewki w części domu (tak prawdę mówiąc do skucia ale nie mamy już na to siły).

Cała reszta to wkład Sebastiana i taty i troszeczkę mojego. A teraz jak już mieszkamy robimy wszystko sami. Dla ekipy (wujkowej) zostanie tylko tynk zewnętrzny. Jakoś nie pasuje mi myśl o kręcących się po domu obcych facetach w brudnych ... buciorach :wink:

Kiedyś wyobrażalem sobie, że dom będę budował jak prawdziwy inwestor. Umowa,generalny wykonawca, kasa i przeprowadzka.( naiwniak 8) ) Wszystko wskazuje na to, że nie w tym wcieleniu. Jutro mi stuknie 42 lata, gdybym chciał się doczekać takich czasów to jeszcze ze 60 lat musiało by minąć. A tak już trzeci rok jestem inwestorem, genelnym wykonawcą i kasjerem. Tylko czasami nie ma się z kim pokłócić, bo kilka rzeczy sam spieprzyłem :wink:

• 2 weeks później...

No masz :p

Aż odetchnąłem :wink: , myślałem że ja sam jeden taki "starszej daty" jak ktos tu napisał :wink:

Syn już sie urodził, drzewek kilka posadziłem a dom....może tak jak kilku moich przedmówców powiem czego nie robiłem.

Nie podłączyłem się do sieci energetycznej bo po prostu musiał to zrobić ktoś z uprawnieniami.

Poza tym ciagnę budowę siłami swoimi, ojca (właściwie to ojciec powinien być na pierwszym miejscu, jest siłą napędową budowy), pomaga nam teść i żona.

I tu ukłon w strone pań :lol:

Moja żona pomagała przy zbrojeniu, oczywiscie sprząta od czasu do czasu bałagan jaki zostawiamy na budowie :oops: , nauczyła się kłaść gładzie więc musze sie teraz starać bo jest najgorszym znaczy chciałem powiedzieć najlepszym majstrem :D

Przed nami jeszcze łazienka, kuchnia (meble do kuchni robi stolarz - do tego sie nie zabieram ze względu na brak narzędzi), i schody (nad schodami jeszcze się zastanawiam)

Pozdrawiam

Robert

• 1 month później...
  • 4 weeks później...
Gość elasmo 1

Widzę, że nie jestem "babskim wyjątkiem" w tym temacie to też się przyznam co do niektórych prac. Ponieważ to moja druga budowa domu w przeciągu 10 lat :lol: -(chyba zwariowała pomyślicie zapewne), to mam już spore doświadczenie co do roboty jak i do fachmanów :x .W pierwszej budowie płaciłam i później sama z mężem usuwałam usterki. Teraz nie płacę a co mogę i oczywiście potrafię robimyz mężem sami, a zgrana z nas ekipa :wink:

1)wstawianie okien i drzwi

2)niwelowanie pod I wylewkę

3)wylewkaI, izolacja,styropian, zbrojenie i II wylewka

4)instalacja wod-kanal.

5)malowanie ścian

6)no i teraz tarakota w karo ok.40m2

7)50m2 glazury (w tym obudowa wanny i rur kanal.)

8)wykończenie poddasza wełna+izolacja+plyta kart.gips+gładź

9)teraz jestem na etapie budowy kominka w salonie z rozprowadzeniem ciepła po całym domu

10)urządzenie calego ogrodu ( skalniaki rabaty iglaki )

11)no i około 200m2 kostki brukowej (taras alejki )

Wiecie jak to mi cudnie wychodzi! tak się zachwycają z niedowierzaniem sąsiedzi i znajomi.

To narazie wszystko .......ale kto wie ???może w przyszłości jeszcze jedna budowa coraz nowsze rozwiązania i większe doświadczenie(choć za każdym razem powtarzam NIGDY WIĘCEJ BUDOWY)

Urzytkowniku "Szadam" nie dziw się tak mocno bo....

to niewszystkie moje dokonania. :lol:

Nie pisałam o:

kopaniu szmba, robieniu własnoręcznie 100m2 kostki (zaprawa do foremek i.t.d.) kryciu garażu blachą trapezowaną, zrobieniu orynnowania i wiele jeszcze innych prac, ale po co to pamiętać ?

Na samą myśl ręce bolą, w krzyżu strzela :cry: i....

nie mogę się doczekać kiedy będzie wiosna, żeby złapać się ostro do następnych inwestycji (rewelacyjny gril ogrodowy z kamienia polnego )

Czy to normalne? Czy to już nałóg? :-? czasami się zastanawiam

elasmo ja też jestem pod wrażeniem!

moja druga połówka też jest ogromnym pracusiem

może nie robi tego sama ale bez jej pracy cięęęężko by mi było

a:

wywoźiła gruz

kładła ze mną blachę na dach

układała folie ,styropian pod wylewkę

i wiele innych rzeczy bez których nie dałbym sobie rady( nie wspominam sprzątania)

NIECH ŻYJĄ KOBIETY PRACUJĄCE ! NIECH ŻYJĄ!

PS. masz może jakieś projekty takich grili zkamieni bo też chcę taki zrobić

pzdr