Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Właściwie co robicie sami?

Szadam

Recommended Posts

użytkownik JOSEPH pyta : cyt. masz może jakieś projekty takich grili zkamieni bo też chcę taki zrobić

Teraz jeszcze nie. Widziałam już gotowy u kogoś na działce, tak mi się podobał , że oczywiściwe nie wytrzymam i na wiosnę pójdę z kawałkiem karki, ołówkiem i ściągnę pomysł (jak mi pozwoli właściciel ), bo te gotowe w Super-Hiper Marketach to paskudztwo.

POZDR> :lol:

• Odpowiedzi 131
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Od ostatniego wpisu zakasałem rękawy. Poza ogrodzeniem o którym już napisałem zrobiłem także.

- instalację wodna i kanalizacyjną

- sufity z płyt GK oraz osieplenie sufitu

- zamontowałem drzwi zewnętrzne

- ułożyłem folię i styropian pod wylewkami

- zamontowałem wzystkie urządzenia grzewcze w moim nie-CO.

- zamontowałem parapety

- przestawiłem jedno okno

- ułożyłem podłogę z drewnianych płyt na strychu

- układam glazurę, terakotę i marmur

A czeka mnie jeszcze malowanie, układanie wykładzin, montaż armatury no i właściwie wszystkiego co tylko zostało do zrobienia.

Jak to co? Prawie wszystko. Od rozbiórki, poprzez wywóz gruzu, kanalizę, ścianki działowe, podcięcie ścian (izolacja pozioma), a obecnie wyrównaniu tynkiem kosmicznych nierówności po dawnych fachowcach.

Jak na razie oddałem "fachowcą" osadzenie okien i pierwszą posadzkę bo stwierdziłem że 300 zł za robociznę 45m2 w ciągu jednego dnia to bym nie dał rady (pracuję sam) a dwóch ludzi wylało posadzkę i jeszcze dwie warstwy z bloczków betonowych na fundamencie położyli.

pozdrawiam

marcin

Do tej pory sami zrobiliśmy (ja sam lub z ojciem):

piorunochron, ogrodzenie i brame (tymczasowe), porządki po stanie surowym, wstawiłem tymczasowe drzwi, zabiłem deskami okna, niwelacja i uporządkowanie terenu.

W planach na przyszły rok:

instalacja elektryczna (teść), instlacja wodna+kanalizacyjna, okablowanie TV, komputerowe i alarmowe, ocieplenie poddasza, podbitka

jak starczy kasy to może coś jeszcze

pozdrawiam

• 2 months później...

Ostatnio niepokoi mnie mój stan - kompletny brak chęci do roboty. Po przeprowadzce, mam do wykonanie jeszcze milion rzeczy i ...... nic :oops:

Po prostu mi się nie chce. Każdy pretekst jest dobry, żeby odwlec coś na przyszłość.

Znacie takie uczucie?

Żoncia twierdzi, że to przerobienie :(

Ostatnio niepokoi mnie mój stan - kompletny brak chęci do roboty. Po przeprowadzce, mam do wykonanie jeszcze milion rzeczy i ...... nic :oops:

Po prostu mi się nie chce. Każdy pretekst jest dobry, żeby odwlec coś na przyszłość.

Znacie takie uczucie?

Żoncia twierdzi, że to przerobienie :(

:cry: Oj. to chyba jednak postaram się zrobić jak najwięcej przed przeprowadzką. Boję że zabraknie potem chęci.

deha - trochę w tym racji.

Ale za to jak dobrze już mieszkać :D , jak wygodnie i przyjemnie.....

Może to jest chwilowe odreagowanie. Np córka nie spuszcza mnie z oczu. Gramy na komputerze, czytamy książki i jeździmy na narty ( i jak tu myśleć o robocie :D ). Przez ostatnie dwa lata w domu tylko spałem i stękałem że wszystko mnie boli.

deha - trochę w tym racji.

Ale za to jak dobrze już mieszkać :D , jak wygodnie i przyjemnie.....

Może to jest chwilowe odreagowanie. Np córka nie spuszcza mnie z oczu. Gramy na komputerze, czytamy książki i jeździmy na narty ( i jak tu myśleć o robocie :D ). Przez ostatnie dwa lata w domu tylko spałem i stękałem że wszystko mnie boli.

Och! Skąd ja to znam? (myślę oczywiscie o spaniu i stękaniu :( )

• 2 weeks później...
Gość doktorka
Napisałeś, że kładłeś sam gładź gipsową na ściany. Zatem możesz mi pomóc . Czy mogę ją położyć na beton czy pod gładź trzeba jakiś podkład.Mieszkam w bloku z płyty.