Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Właściwie co robicie sami?

Szadam

Recommended Posts

• Odpowiedzi 131
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jako inwestor: negocjacie cen na składzie i dopilnowanie transportów, a czasami sam woziłem.

Jako pomocnik przy murarce, i w tym czasie wykonałem:

kopanie fundamentów

zasypanie fundamentów piaskiem i żwirem

praca przy betoniarce i dowożenie betonu, zaprawy oraz pustaków MAX

pomoc przy robieniu zbrojenia płyty

dostarczenie maxów i zaprawy na piętro

nastepny etap: pomalowanie więźby (jedyne co musiałem zrobić przy tym etapie)

na układanie dachówki też się załapałem ale z własnej woli bo przy tym etapie nie robiłem za pomocnika.

Przy wylewkach układałem styropian i robiłem beton

okna montowała ekipa(dłuższa gwarancja)

Przy hydrauliku i elektryku robiłem bruzdy pod instalacje

Z teściem ociepliłem dach (15cm +(miało być 5 ale przez pomyłke jest 10cm)) Folia paroszczelna i płyty GK oraz zrobiłem ścianki działowe na poddaszu na konstrukcji alu +płyty GK

Tynki zrobiła ekipa w ciągu 3 dni

Jeszcze zamierzam zrobić

zagruntować płyty na poddaszu i pomalować

Tam gdzie tynki położyć gładź i pomalować

położyć terakote i panele

sufit podwieszany na parteże

w perspektywie jeszcze ogrodzenie i może ocieplenie

To chyba tyle, jeżeli jeszcze coś wypadnie to pewnie też będe sam (lub z teściem) wykonywał. pozdrawiam

Dla mnie to nie tylko oszczędność ale również przyjemność że tworze coś nowego co jest marzeniem moim i żony.

My dopiero zaczynamy naszą przygodę z budową domu ale już sami z żonką (córki też pomagały - :-):-) 7 i 9 lat ) postawiliśmy słupki do ogrodzenia z siatki. Niby nic wielkiego ale jak powiem, że żona sama urabiała beton w plastykowej wannie - bo nie mamy jeszcze ani wody ani prądu na działce) to juz jest chyba coś - a nawet jak nie to my i tak jesteśmy z siebie dumni za taki początek. A słupków było 40 pojedynczych, plus 4 narożne plus 2 początkowe.

W ten weekend montujemy siatkę - 125 mb. Zobaczymy jak pójdzie.

• 2 weeks później...

Witam,

Wynajęci fachowcy zrobili fundamenty, sciany nośne domu i garażu oraz więźbę dachową na domu. My z żoną i rodziną:

więźba na garażu, poszycie dachów z desek i papa, styropian i klej na zewnątrz, ,motaż drzwi i okien, ścianki działowe szkieletowe, podłogi na gruncie, instalacja wodno-kan., instalacja el., wykończenie ścian i sufitów płytami g-k, glazura i terakota w kuchni i łazience, biały montaż, malowanie i tapetowanie. Teraz zabieram się do ogrzewania podłogowego i terakoty w salonie.

Dom stawiam na dokupionym kawałku lasu przy mojej działce rekreacyjnej. Co zrobiłem:

Przestawiłem płot wraz z żoną – wcześniej sam go zrobiłem

Wyciąłem las i zebrałem humus wraz z przyjacielem i naszymi żonami

Wytyczyłem fundamenty – geodeta tylko sprawdził i zatwierdził

Kopałem fundamenty – całe szczęście że to szczery piach

Byłem pomocnikiem pomocnika murarza plus zaopatrzeniowiec, specjalistą od problemów technicznych z duża ilością nowinek, to dzięki forum, nadzorca trzymający towarzystwo w trzeźwości i przydatności do pracy no i kasjer.

Tak powstał stan surowy otwarty, zadaszony i właściwie koniec pracowników najemnych (no z wyjątkiem tego co nie mogę zrobić sam z uwagi na przepisy).

Tak więc dalej zrobiłem:

Wylewkę na podjeździe do garażu

Wykończenie (ocieplenie stropu, okrycie ziemią, drzwi wejściowe, otynkowanie schodów, itp.) ziemianki

Wykończenie grilla będącego częścią zadaszonego tarasu

Rozprowadzenie kanalizacji

Zagęszczenie piachu na podłogach parteru

Wylewka chudego betonu na parterze i w garażu

Wylanie betonowej podłogi w garażu

Ułożenie sufitu w stropie (1/2 domu ma strop drewniany z widocznymi belkami)

Rozprowadzenie DGP

Drobne prace murarskie

Wykonanie mocnych, zamykanych drzwi do strychu (powstał tam magazyn materiałów)

Ocieplenie stropu, ułożenie legarów na belkach drewnianych, położenie płyt OSB i wygłuszenie podłogi

Sukcesywne układanie instalacji elektrycznej

Prace przewidziane jeszcze na ten rok

Zainstalowanie POŚ i rozprowadzenie drenarzu

Ocieplenie chociaż części dachu i pokrycie skosów własnoręcznie wykonaną boazerią

No i przez cały czas ktoś musi zarabiać na materiały

Należy tu podkreślić że wszystko to wykonuję przy wydatnej pomocy mojej żony i pod jej czujnym nadzorem.

I jeszcze jedno.

Jak czytam forum to większość z Was jest w wieku nazwijmy to młododzietnym. My z żoną budujemy nasz wymarzony dom w wieku przedemerytalnym i planujemy ukończyć go jeszcze przed przejściem na ten mam nadzieję zasłużony wypoczynek. Zobaczcie ile jeszcze macie lat by zrealizować Wasze marzenia.

Stan surowy otwarty robiła mi firma bo nie dałbym rady sam np zalać stropu czy postawić więźby.

Wylewki i tynki w piwnicach zaczęła robić firma ale zabrakło mi zdrowia i dałem sobie spokój z firmami.

Sam nie mogę w to uwierzyć ale chyba wściekłość na firmy spowodowała, że sam otykowałem parter i poddasze. Teraz robię wylewki, jak czasu mi starczy to żadem majster już na mojej budowie nie zagości :evil: :evil: :evil: no chyba, że na wódkę jednego z nich zaproszę ;(dokładnie to pana Jerzego) :D :D :D Poczciwy chłop to z niego :)

Thalex, w pewnym momencie też się tak zaparłem ale czas nie jest z gumy i chyba jednak będę musiał wpuścić "obcych" na budowę, bo jak kolega z pracy mi dogryza: "życia ci chłopie nie starczy by być malarzem, stolarzem, kamieniarzem itd..."

A innym zabraknie życia by spłacić 30 letnie kredyty :wink: .

Sami zrobiliśmy:

- instalację c.o.

- "pływającą" podłogę w systemie fermacell

- instalację wodną w systemie hepworth

- parkiety

- meble w kuchni

- glazura, ceramika i inne bzdety w łazience

- malowanie

- meble (stoły, szafy itp)

Nie jest to imponujące w porównaniu z Wami, ale to tak dla tych, którzy chcieliby od czegoś zacząć

a skad wy macie na to wszystko czas :wink:

ja zrobilem ( oprocz papierków i zalatwiania wszystkiego ) tylko to na czym sie znam lub nie wymaga duzej wiedzy a dodatkowo zajmuje malo czasu jako calosc ...

- instalacje alarmowa

- polozenie styro na posadzke z foliami itp. ( na to wzialem urlop )

- rozłozenie podlogowki ( --- // --- )

- centralny odkurzacz

- sprzątanie zgrubne :D

a zrobie jeszcze

- wentylacje

- rozloze rurki do Pompy C.

- osprzet elektr.

- malowanie

na wiecej brak czasu :( od 9 do 17 w pracy, a czasami też wieczorami )

pozdrawiam

• 2 weeks później...
Ostatnio niepokoi mnie mój stan - kompletny brak chęci do roboty. Po przeprowadzce, mam do wykonanie jeszcze milion rzeczy i ...... nic :oops:

Po prostu mi się nie chce. Każdy pretekst jest dobry, żeby odwlec coś na przyszłość.

Znacie takie uczucie?

Żoncia twierdzi, że to przerobienie :(

EE... żadne przerobienie :) Przyjdzie wiosna to Ci chęci wrócą! Trzymam kciuki! Jest też nadzieja, że zimowa nuda Cię pchnie w objęcia pracy ;)

Pozdrawiam

PS.A żony chętnie tak mówią, by więcej czasu poświęcić im osobiście, czemu dziwić się nie należy :)

• 3 weeks później...
Witam! No to przebiję Was wszystkich a właściwie mój mąż, bo jako pomocnik cieśli położył więźbę, następnie ze mną jako pomocnikiem folię i łaty a potem całkiem SAM dachówkę (Braas). Oczywiście wszystkie poprzednie prace też wykonaliśmy sami z niewielką pomocą przyjaciół np. zalewanie stropu czy transport dachówki na dach. Za robociznę do stanu surowego otwartego zapłaciliśmy do tej pory 3000zł (właściwie 2/4 wziął sam cieśla)! Tu pozdrawiam panie budownicze - ja też murowałam! A nawet udało mi się zafugować zaprawą bloczki! Tak ładnie to wyglądało na tle 'niechlujnej' zaprawy mego męża a on mnie wyśmiał, niedobry jeden!