zott36 17.08.2007 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 Chyba się zapłaczę . . Po prostu siedzę i ryczę jak dziecko . Kupiłam pralkę siemensa , dzisiaj przywieźli. Miała byc cudowna i cichutka. Jest głośna jak traktor nawet przy zamkniętych drzwiach od łazienki i pokoi , słychac w całym mieszkaniu. Chciałam ją oddac od razu po pierwszym praniu. Sklep się nie zgodził . Zadzwoniłam więc do Federacji Konsumentów , bo myślałam ze sklep chce mnie zrobic w przysłowiowego konia. Pani z federacji konsumentów powiedziała mi , że nie mam żadnych praw. Ręce mi opadły . Dlaczego ten kraj jest tak zacofany . Mam spieprzony cały dzień (za przeproszeniem) i kolejne lata z tym badziewiem. Chyba będę musiała zgłosic ja do serwisu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 17.08.2007 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 Miała byc cudowna i cichutka. Jest głośna jak traktor nawet przy zamkniętych drzwiach od łazienki i pokoi , słychac w całym mieszkaniu. Przestań beczeć i zacznij myśleć. Dlaczego jest taka głośna? Na pusto, czy z ładunkiem? Jeśli na pusto, to przecież w okresie kilku dni ( nie pamietam ilu) masz prawo w ogóle zrezygnować z zakupu. Bez skladania reklamacji. Zapakować tak jak była i zawieźć spowrotem do sklepu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 17.08.2007 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 Kupiłam pralkę siemensa , dzisiaj przywieźli. Miała byc cudowna i cichutka. Jest głośna jak traktor nawet przy zamkniętych drzwiach od łazienki i pokoi , słychac w całym mieszkaniu. Chciałam ją oddac od razu po pierwszym praniu. Sklep się nie zgodził . Zadzwoniłam więc do Federacji Konsumentów , bo myślałam ze sklep chce mnie zrobic w przysłowiowego konia. Pani z federacji konsumentów powiedziała mi , że nie mam żadnych praw. dziwne przecież jeśli obiecywano cichą pralkę, to "glośność" jest jej wadą dawno nic nie wymieniałem, ale nie wolno odpuścić http://www.federacja-konsumentow.org.pl/stories.php?topic=10 http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=139 http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=139#5 http://www.trybuna.com.pl/n_show.php?code=2004092010 http://www.uokik.gov.pl/pl/ochrona_konsumentow/rzecznicy/ Chyba będę musiała zgłosic ja do serwisu . może ostry list do producenta pomoże zerknij tutaj >>> http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=413542#413542 do chwili napisania listu Euro zbywało mnie a potem - nagle dało się wszystko załatwić dużo sił życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 17.08.2007 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 Chyba się zapłaczę . . Po prostu siedzę i ryczę jak dziecko . Kupiłam pralkę siemensa , dzisiaj przywieźli. Miała byc cudowna i cichutka. Jest głośna jak traktor nawet przy zamkniętych drzwiach od łazienki i pokoi , słychac w całym mieszkaniu. Chciałam ją oddac od razu po pierwszym praniu. Sklep się nie zgodził . Zadzwoniłam więc do Federacji Konsumentów , bo myślałam ze sklep chce mnie zrobic w przysłowiowego konia. Pani z federacji konsumentów powiedziała mi , że nie mam żadnych praw. Ręce mi opadły . Dlaczego ten kraj jest tak zacofany . Mam spieprzony cały dzień (za przeproszeniem) i kolejne lata z tym badziewiem. Chyba będę musiała zgłosic ja do serwisu . Sprawdz ile ma decybeli i porownaj z innymi pralkami . Moze ona jest zle ustawiona (krzywo na podlodze lub za blisko sciany ) Mam nadzieje ze pamietalas o usunieciu blokady . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zott36 17.08.2007 13:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 Miała byc cudowna i cichutka. Jest głośna jak traktor nawet przy zamkniętych drzwiach od łazienki i pokoi , słychac w całym mieszkaniu. Przestań beczeć i zacznij myśleć. Dlaczego jest taka głośna? Na pusto, czy z ładunkiem? Jeśli na pusto, to przecież w okresie kilku dni ( nie pamietam ilu) masz prawo w ogóle zrezygnować z zakupu. Bez skladania reklamacji. Zapakować tak jak była i zawieźć spowrotem do sklepu. Zapewniam , że jestem osobą myślącą , przynajmniej się staram . Rozmawiałam już z eruo AGD , dzwoniłam do federacji konsumentów, dzwoniłam do serwisu siemensa spytac czy byly jakies reklamacje na ten model itp. Doszła kolejna usterka (teraz to już na wesoło), leje się z niej , jakby rzeka wylała. Przy odwirowaniu uciekłam na balkon bo miałam wrażenie , ze bęben wyskoczy. Ja jej nie składałam do kupy , tylko panowe z euro AGD , wszystko podłączyli , zdjeli blokady , wypoziomowali itp. Retroofod , przeciez dzwoniłam do Federacji konsumentów , nie mam praw , żadnych i to jest własnie w tym najgorsze . Chciałam ją oddac po godzinie i juz nie mogę tego zrobic. Dobrą wolą kierownika sklepu jest czy mi wymieni czy tez nie. Od 1995 roku klient nasz pan nic nie moze zrobic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tojaxdotka 17.08.2007 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 Oddać rzeczywiście nie możesz.Zależy to teraz od dobrej woli sprzedawcy. No i warunek towar nie używany. Chociaż, jeżeli chodzi o sprzęt, zawsze mi mówiono,żebym najpierw sobie w domu sprawdzila i dopiero ew. podbijała gwarancję.... Ale reklamować możesz jak najbardziej. Z mojego doświadczenia wynika, że z reklamacją, zwłaszcza w dużych sieciach nie ma żadnego problemu. Najpierw jednak sprawdziłabym, czy na pewno jest dobrze podłączona, dobrze ustawiona itd. Poczytaj instrukcję... To, że robili to panowe z euro AGD nie musi świadczyć o jakości Inna sprawa, że jeżeli wada ujawniła się właściwie natychmiast, to dbający o markę sprzedawca powinien natychmiast zareagować Jeżeli kierownik sklepu robi "łachę", to porozmawiałabym spokojnie z jego szefem i ewentualnie złożyłabym pisemną skargę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a_gnieszka 17.08.2007 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 Współczuję, ja też się nacięłam na pralkę Kupiłam Whirpoola, głośny jest jak nie wiem co, fakt, że pierze i wiruje dobrze, ale ten hałas doprowadza mnie do szału Zdaje się, że sama jestem sobie winna, nie znalazłam informacji o głosności tej pralki i machnęłam ręką, w życiu nie spodziewałam się, ze może tak hałasować... A dźwięki są różnorodne, nie dość że się tłucze, to jeszcze coś w niej świszczy Wezwij serwis, niech się wypowiedzą czy tak powinno być, ja też zamierzam to zrobić, bo to piszczenie i świszczenie mi się nie podoba P.S. Blokada zdjęta, pralka wypoziomowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 17.08.2007 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 oddać bez uzasadnienia można w ciągu 7 dni tylko przy zakupach internetowych składaj reklamację i to jak najszybciej oczywiście na piśmie możesz wspomnieć o niezgodności towaru z umową, o ile miała to być super cicha pralka Ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego z dnia 27 lipca 2002 roku, art. 6 stanowi, że za niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową uważa się również nieprawidłowość w jego zamontowaniu i uruchomieniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 17.08.2007 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 Przy zakupach w sklepie tez mozna oddac towar w ciagu kilku dni ale NIEUZYWANY, a Ty juz z pralki korzystalas, wiec pozostaje Ci zadzwonic do najblizszego serwisu i zglosic usterke.Moze byc tez tak, ze pan z serwisu powie, ze to iz pralka tak glosno chodzi to jest normalne, bo chociaz reklamowali ja jako pralke cicha to kazdy to slowo rozumie inaczej.Ja mam aristona tez niby cichego, lazienka jest na koncu mieszkania, a gdy pralka chodzi i niezamknelabym drzwi do lazienki to tv nie mozna ogladac. Dla mnie jest glosna, a dla producenta i serwisu jest cicha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 17.08.2007 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 magpie, mijasz się z prawdą w kilku zdaniach nie wszędzie można oddać nawet nie używany towar a głośność wyznaczają raczej decybele a nie czyjś słuch mniej lub bardziej wrażliwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danap 17.08.2007 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 zott36 oddać nie możesz to prawda, albo inaczej sprzedawca nie ma obowiązku przyjąć zwrotu towaru- no bo niby dlaczego???ale reklamowac zawsze możesz, więc po prostu zareklamuj tą pralkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paty 17.08.2007 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 Sprzedawca nie ma obowiązku przyjąc towaru ( tym bardziej używanego) , tylko od jego dobrej woli zalezy czy to zrobi, z używana pralką nie ma żadnych szans.Zgłoś reklamacje na odpowiednim blankiecie , wypisz wady i sposób w jaki chcesz aby usterka została naprawiona. Nie możesz rząda zwrotu gotówki jedyniw wymiany wadliwego towaru na nowy lub naprawy usterki ( trudno naprawic hałas), dopiero za drugim podejściem jeżeli sprawa nie będzie załatwiona po twoiej myśli masz prawo złozyc powtórną reklamację i rzadac zwrotu gotówki pamietaj tez ze sklep ma obowiazek w ciągu 14 dni poinformowac cię w jaki sposób zostanie załatwiona reklamacja (ustnie lub telefonicznie- zostaw na siebie namiary) , jeżeli nie zrobi tego w ciągu wyznaczonego terminu - 14 dni od złożenia przez ciebie reklamacji - przypilnuj date jaką wpiszą na zgłoszeniu reklamacyjnym- masz prawo rządac zwrotu pieniedzy, brak odpowiedzi jakiejkolwiek ze strony sprzedawcy oznacza że przyjal twoje rządania nie pozwól sobie wmówic że czekał dłuże bo mu dostawca, producent , nie odpowiedział na reklamację, to broszka sklepu- wlasciciela żeby w tym terminie zdążyl, ciebie nie dotyczy jego zalatwienie sprawy z producentem, ty umowę kupna zawieralaś ze sklepem nie z producentem a ciekawa jestem co ci poradziła osoba z Federacji, bo że nie możesz oddac to fakt, ale nie kazał ci złożyc reklamacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 17.08.2007 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 magpie, mijasz się z prawdą w kilku zdaniach nie wszędzie można oddać nawet nie używany towar a głośność wyznaczają raczej decybele a nie czyjś słuch mniej lub bardziej wrażliwy Towar nieuzywany mozna oddac - sama nieraz z tego korzystalam powolujac sie na takie prawo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danap 17.08.2007 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 Towar nieuzywany mozna oddac - sama nieraz z tego korzystalam powolujac sie na takie prawo. magpie101 czemu jestes taka uparta sprzedawca nie ma obowiązku przyjąć zwrotu, używane czy nie, nie masz prawa żądac przyjęcia towaru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 17.08.2007 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 magpie, mijasz się z prawdą w kilku zdaniach nie wszędzie można oddać nawet nie używany towar a głośność wyznaczają raczej decybele a nie czyjś słuch mniej lub bardziej wrażliwy Towar nieuzywany mozna oddac - sama nieraz z tego korzystalam powolujac sie na takie prawo. w H&M możesz bo to ich wewnętrzne prawo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danap 17.08.2007 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 w H&M możesz bo to ich wewnętrzne prawo w zarze i sephorze i w ecco także Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 17.08.2007 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 Zgłoś reklamacje na odpowiednim blankiecie , wypisz wady i sposób w jaki chcesz aby usterka została naprawiona. Nie możesz rząda zwrotu gotówki jedyniw wymiany wadliwego towaru na nowy lub naprawy usterki ( trudno naprawic hałas), dopiero za drugim podejściem jeżeli sprawa nie będzie załatwiona po twoiej myśli masz prawo złozyc powtórną reklamację i rzadac zwrotu gotówki Nie musi tego robić na żadnym blankiecie Może to zrobić nawet mailem o ile jest taka możliwość Konsument ma prawo wyboru czego Żądać, zwrotu kasy lub naprawy o ile gwarant nie zastrzegł sobie tego w warunkach Gwarancji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 17.08.2007 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 w H&M możesz bo to ich wewnętrzne prawo w zarze i sephorze i w ecco także no niestety z tą Sephorą różnie bywa ciężko udowodnić, że nie używałaś np tuszu do rzęs zdarzyło mi się reklamować tam właśnie ten produkt, było ciężko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danap 17.08.2007 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 no niestety z tą Sephorą różnie bywa pracowałam w sephorze i wiem że powinno byc łatwo, klient nasz pan ponad wszystko, no ale to tylko wew. zarządzenia. Jak wszędzie większośc zalezy od ludzi, jak trafisz na ... to nawet najlepsze prawo/wew. procedura będzie martwym zapisem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 17.08.2007 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 danap, ale Ci fajnie te wszystkie zapachy, kremiki,mazidła ......... mmmmmmm codziennie inaczej pachnieć ...... powiedz mi proszę, tak przy okazji, czy to prawda z tymi testerami, że są "mocniejsze" niż te egzemplarze do sprzedaży?? byłaś zadowolona z tej pracy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts