kabelek12 17.08.2007 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 WitamRobię przyłącz prądu, od skrzynki do domu,odległość około 80m,w projekcie mam YKY 4x16 (miedź) natomiast jeden elektryk doradza mi aby położyć YAKXS 4x35 (aluminium),różnica w cenie spora, pierwszy 30 zł a drugi 12 zł, Warto dołożyć do miedzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yogi66 17.08.2007 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 jeden elektryk doradza mi aby położyć YAKXS 4x35 (aluminium) Niech Cię opatrzność strzeże przed instalacją elektryczną z aluminium. Kto tanio płaci - ten dwa razy płaci. W tym przypadku są to naprawdę święte słowa. ... w innych - niekoniecznie Ps. zastanów się także nad kwalifikacjami tego elektryka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 17.08.2007 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 (...) w projekcie mam YKY 4x16 (miedź) natomiast jeden elektryk doradza mi aby położyć YAKXS 4x35 (aluminium), różnica w cenie spora, pierwszy 12 zł a drugi 30 zł, Warto dołożyć do miedzi ? Wg powyższego opisu to miedź jest tańsza ... - pierwsza jest miedź , drugie alamunium Zdecydowanie miedź - tylko i wyłącznie ... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabelek12 17.08.2007 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 hmm no nie mam na myśli instalacji tylko samo podciągnięcie do domu ze skrzynki, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yogi66 17.08.2007 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 hmm no nie mam na myśli instalacji tylko samo podciągnięcie do domu ze skrzynki, To też instalacja. Przelicz ile metrów potrzebujesz. Pomnóż to przez 18 i sam sobie daj odpowiedź - czy warto? Pamiętaj, że zawsze likwidacja awarii między skrzynka a domem będzie Twoim kosztem a nie ZE. Ponadto jak poszukasz to kupisz ten przewód o 2 - 3 zł taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuk17 17.08.2007 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 w projekcie mam YKY 4x16 (miedź) natomiast jeden elektryk doradza mi aby położyć YAKXS 4x35 (aluminium), różnica w cenie spora, pierwszy 30 zł a drugi 12 zł, Ten elektryk dobrze Ci radzi,przekrój kabla 35mm (aluminium)jest aż dużo na wyrost.A co do awari, to główną przyczyną awari kabli ziemnych jest uszkodzenie mechaniczne np. koparka.Więc nie ma się czego bać,większość kabli stosowanych w ziemi to są nadal kable aluminiowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarasD 17.08.2007 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 Obciążalność długotrwała kabli ułożonych bezpośrednio w ziemi wynosi odpowiednio 68A dla 4x16 Cu i 161A dla 4x35Al w izolacji z polietylenu sieciowanego (oznaczenie XS) a 143A dla izolacji z polwinitu (YAKY).Ze względu na spadek napięci w tym przypadku 4x35 też wypadnie lepiej.Jedynym problemem może być podłączenie 4x35 w rozdzielni , ale są dostępne takie elementy, które problem eliminują.Jak wcześniej napisano najszęściej kabel poiędzy złączem a rozdzielnią w budynku zostaje uszkodzony mechanicznie i to nie robi różnicy czy jest 4x16 czy 4x35. Naprawa takiego uszkodzenia mechanicznego w obu przypadkach porównywalna technologicznie i cenowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 18.08.2007 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2007 Bez problemów możesz zastosować kabel aluminiowy.przepisy nie zezwalają na stosowanie kabli i przewodów aluminiowych poniżej 10 mm kwadrat w instalacji wnetrzowej.Ciebie to nie dotyczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailor_ro 18.08.2007 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2007 Przyłącze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 18.08.2007 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2007 Ja tez zastosowalam taki kabel aluminiowy.od skrzynki do domu mam 135mb łatwo policzyć co ile kosztuje, tez wolalam miedź ale live is brutal.moi elektrycy tez zapewnili ,że taki kabel po przeliczeniu strat moge mieć i mam i oczywiscie zdażylo mi sie go przerwanie , bo po roku od rozpoczęcia budowy zapomnialo mi sie ,że on tam lezy głeboko i wchodzi gdzieś w budynku- przerwala go kopara! co by było gdyby ? strach ale wszystko oky. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KOM44 18.08.2007 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2007 Tylko miedz. Wiem, ze drogo, ale na całe życie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 19.08.2007 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2007 Tylko miedz. Wiem, ze drogo, ale na całe życie. Aluminium wcale nie krócej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sys 19.08.2007 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2007 ...zgadzam się z przedmówcami...YAKXS 4x35mm2 nadaje się tu wyśmienicie...ale zapytaj się jaki będzie koszt "zaprasowania końcówek", podłączenia itd. ...chcę również przypomnieć, że potężna większość przyłączy jest robiona w aluminium właśnie ze względu na koszty... jedynie co takiemu kablowi aluminiowemu (jak i miedzianemu) może zaszkodzić, to źle przeprowadzane roboty ziemne... ...potarguj się jeszcze z ceną tego aluminiaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts