Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy warto zaczynać w tym roku?

arturo

Recommended Posts

Właśnie dostałem pozwolenie na budowę- dom jednorodzinny; parter + wysokie poddasze; niepodpiwniczony ok.180m2 pow. zabudowy.

Wśród części moich znajomych panuje pogląd, że nie należy zaczynać wylewania fundamentów przed zimą w sytuacji gdy nie chce się stawiać ścian parteru. Część osób twierdzi natomiast - dobrze jest, gdy fundament ma szansę przezimować i osiąść tyle ile to możliwe. Grunt jest piaszczysty, przemarzanie 80cm , głebokość posadowienia ławy fundamentowej - 120cm.

Wykonanie tego etapu robót w tym roku i pozostawienie fundamentów przez okres zimy nie będzie miało negatywnego wpływu na ich konstrukcję. Warunkiem jest jednak wykonanie tych robót do końca, tzn. wykop, ławy, ściany fundamentowe, izolacje pionowe i poziome, obsypanie całości fundamentów, aby nie dopuścić do przemarzania gruntu nośnego pod fundamentami. Tak wykonane i zabezpieczone fundamenty mogą spokojnie czekać do wiosny. Prace proponowałbym zakończyć przynajmniej miesiąc przed wystąpieniem pierwszych przymrozków.

Ja również uważam, że nic nie stoi na przeszkodzie aby zacząć budowę teraz. Dokładnie rok temu we wrześniu rozpoczęłam budowę - w październiku miałam skończone fundamenty. Zaizolowany fundament pozostawiłam na zimę aby ubił się piasek. Wczesną wiosną gdy przymrozki ustąpiły utwardziłam piasek dodatkowo maszyną wibrującą i wylałam podłogę na gruncie. Wiem przynajmniej, że dzięki temu iż piasek w fundamencie przeleżał przez zimę i był jeszcze utwardzany mechanicznie - podłoga nie będzie pękać.

Polecam taki sposób i radzę zacząc w tym roku.

powodzenia

Agnicha

Na zachętę dorzucę się i ja:

Na zrobionych w tym roku fundamentach możesz zaraz wczesną wiosną stawiać mury, mimo rozmiękłej po roztopach ziemi. Ze względu na podmokłą działkę materiał na ściany przywiozłem w czasie mrozów, a w marcu bez przeszkód zacząłem stawiać ściany.

A.Z.

Uważam,że decyzja o rozpoczęciu budowy jest jak najbardziej słuszna. Sam planuję rozpocząć również we wrześniu budowę domu.

Dobra brygada budowlana z powodzeniem wykona fundamenty.

W moim przypadku jedna z firm jest gotowa do końca września postawić stan surowy otwarty (projekt DO8, materiał bloczki z betonu komórkowego. Zastanawiam się czy przed zimą zakończyć budowę na fundamencie czy jednak na stanie surowym otwartym?(biorąc pod uwagę zastosowany materiał)

Czekam na cenne uwagi i życzę wszystkim budującym powodzenia.

MAX

• 2 years później...
Gość upierdliwy inwestor

kolego zaczynaj zrób fundamenty ,a wczesną wiosna działaj dalej .

Ja tez pozwolenie na budowę dostałem dwa tygodnie temu teraz robię fundamenty ,później prefa ,filigran i moderndach i chcę się wprowadzić na gwiazdkę ale czy się uda życie pokaże.

Ale pamiętaj w przyszłym roku będzie trochę drożej

W kazdym razie zyczę powodzenia :roll: :roll: :roll: