krzychu74 18.07.2003 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2003 Niedawno złożyłem wniosek o częściowe użytkowanie budynku (niejako aby zdążyć przed wejściem nowego prawa budowlanego). W Urzędzie Skarbowym powiedziano mi, że na część nieodebraną (poddasze) w dalszym ciągu przypada mi ulga budowlana, a dla części odebranej mogę skorzystać z ulgi remontowej. Warunkiem skorzystania z tej ulgi jest posiadanie tytułu własności, no i właśnie, jak go uzyskać?, czy rownież muszę się zameldować w nowym domu aby z tej ulgi skorzystać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 18.07.2003 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2003 Pozwolenie na budowe jest wydawane na osobe - wiec to co zbudujesz na swojej dzialce jest Twoja wlasnoscia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefanb 18.07.2003 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2003 Nie chce byc zlym prorokiem, ale - to ze strony Ministerstwa Finansów:Cytat: Jednak aby skorzystać z przedmiotowego odliczenia podatnik musi ponieść wydatki na remont lub modernizację lokalu (budynku) mieszkalnego. Na podstawie art. 3 pkt 8 ustawy z dnia 7 lipca 1994r. - Prawo budowlane (Dz.U. z 2000r. Nr 106, poz.1126 ze zm.) przez remont rozumie się wykonywanie w istniejącym obiekcie budowlanym robót budowlanych polegających na odtworzeniu stanu pierwotnego, a nie stanowiących bieżącej konserwacji. Na podstawie "Słownika języka polskiego PWN" pod redakcją prof. Mieczysława Szymczaka (Wydawnictwo Naukowe PWN - Warszawa 1996r.):- remont stanowi przywrócenie wartości użytkowej danego obiektu,- modernizacja stanowi unowocześnienie, uwspółcześnienie. Dlatego też ulga remontowo - modernizacyjna nie dotyczy wydatków ponoszonych na wykończenie lokalu mieszkalnego. Ulga mieszkaniowa z tytułu wykończenia lokalu mieszkalnego w nowo wybudowanym budynku mieszkalnym została zlikwidowana z dniem 1 stycznia 2002r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żaba1719499177 18.07.2003 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2003 Nie chce byc zlym prorokiem, ale - to ze strony Ministerstwa Finansów: Cytat: Jednak aby skorzystać z przedmiotowego odliczenia podatnik musi ponieść wydatki na remont lub modernizację lokalu (budynku) mieszkalnego. Na podstawie art. 3 pkt 8 ustawy z dnia 7 lipca 1994r. - Prawo budowlane (Dz.U. z 2000r. Nr 106, poz.1126 ze zm.) przez remont rozumie się wykonywanie w istniejącym obiekcie budowlanym robót budowlanych polegających na odtworzeniu stanu pierwotnego, a nie stanowiących bieżącej konserwacji. Na podstawie "Słownika języka polskiego PWN" pod redakcją prof. Mieczysława Szymczaka (Wydawnictwo Naukowe PWN - Warszawa 1996r.): - remont stanowi przywrócenie wartości użytkowej danego obiektu, - modernizacja stanowi unowocześnienie, uwspółcześnienie. Dlatego też ulga remontowo - modernizacyjna nie dotyczy wydatków ponoszonych na wykończenie lokalu mieszkalnego. Ulga mieszkaniowa z tytułu wykończenia lokalu mieszkalnego w nowo wybudowanym budynku mieszkalnym została zlikwidowana z dniem 1 stycznia 2002r. OK, idąc dalej takim tokiem rozumowania to pod modernizację można podciągnać wszystko. Przecież np. wanna to juz moze być unowocześnienie, przeciez mogleś mieć zainstalowaną starą. Podobnie remont, jesli coś się zepsulo i musisz odtworzyć stan poprzedni. Nikt nie udowodni że tak nie było Sądzę, iz nie powinniśmy przesadzać, jeśli zostaniemy wezwani do US to czy to jest nowy dom, czy też starszy będziemy sie jednakowo tłumaczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu74 18.07.2003 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2003 Żaba, zgadzam się Tobą, gdyż to przecież sama urzędniczka zasugerowała mi, że w tej sytuacji mogę skorzystać z ulgi remontowej, no chyba by mi tego nie proponowała, gdyby to było niezgodne z prawem. Pitbull, mam rozumieć, że uzyskanie pozwolenia na częściowe użytkowanie budynku jest niejako równoważne z określeniem, że dom jest moją własnością. Jednakże pozostaje pytanie odnośnie zameldowania, mi się wydaję, że muszę się zameldować i brać rachunki na nowy adres aby móc legalnie skorzystać z ulgi remonotwej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 18.07.2003 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2003 Niekoniecznie, przecież nic w ustawie nie pisze nt meldunku. Właściwie to powinieneś zgłosic dom do ksiegi wieczystej i wyciąg z niej to jest najlepszy tytuł prawny do domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ankats 18.07.2003 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2003 To, że jedna pani urzędniczka sama zaproponowała w tej sytuacji skorzystanie z ulgi wcale nie oznacza, że inna tego nie podważy i nie każe za kilka lat oddawać z odsetkami. Spotkała mnie podobna sytuacja. Oczywiście interpretacja MF nie ma też takiego znaczenia, jakby się to mogło wydawać. Według nich nie ma ulgi remontowej na nowe mieszkanie (egzekwowanie tego może się zostrzyć w związku z likwidacją ulg), za to tytułem prawnym może być np. faktura zakupu od developera. W Twoim przypadku masz akt notarialny na ziemię, odbiór częściowy, ewentualnie będziesz musiał udowodnić, że tam mieszkałeś (możesz sobie zrobić fotkę z gazetą). Ale np. US Kraków Prądnik ma inne zdanie na ten temat i uznaje tylko meldunek. Za to chyba nie rozróżniają remontu od modernizacji. I generalnie uważają, że interpretacje MF do luźna propozycja, a nie wyznacznik. Szczególnie kiedy owe interpretacje są korzystnie dla podatnika... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myrmota 18.07.2003 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2003 Urzędy skarbowe wiążą tylko interpretacje prawa podatkowego wydawane w trybie art. 14 Ordynacji Podatkowej. wszystkie inne odpowiedzi MF nie wiążą organów podatkowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu74 21.07.2003 05:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2003 dzięki za wszystkie informacje, nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie:skoro dla poddasza przysługuje mi jeszcze ulga budowlana, to w jaki sposób U.S. może rozróżnić czy faktura dotyczy poddasza czy parteru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 21.07.2003 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2003 Nie moze bez kontroli na budowie i obejrzenia faktycznego zakresu realizowanych prac i użytych materialow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts