Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile płaciliście geodecie za wykonanie mapek i pozostałe prac

Zenon X

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Rzeszów - Mapa do celów projektowych wraz z całą adaptacją projektu domu do działki i drobnymi zmianami w projekcie - 900zł. Media po 300zł od projektu. Wytyczenie domu 600zł

Witam może jakieś telefony lub adresy do tanich geodetów i architektów na podkarpaciu ktoś mógłby podać?

podpinam sie do prośby... :D

mam jedną ofertę - architekt 1800, 400 za projekt gazu, 350 za wody i kanalizacji, 650 mapka, 450 geolog.

architekt wydaje mi się woła dużo.....

KuŹ..wa jak se pomyśle o tej mojej geodetce to mi ciśnienie skacze....

ustalanie , sranie z kier bud. że ma byc wg OSI ŚCIANY a jak przyjechała po spóźnieniu to i tak się wieczorem okazało że wytyczyła krawędź ściany i to wg adaptacji !!

Wzięła 450 za 4 punkty + 200 zł za 4 dodatkowe punkty oraz za wytyczenie granic ( odnowienie ) działki =4 narożniki działki 500 zł razem 1150 !!!! bez vatu

Witam serdecznie.

Pani joannaj75. Chciałbym zauważyć, że jak na warunki warszawsze wytyczenie Pani nie było drogie. Druga rzecz, jeżeli działka nie posiadała żadnego punku granicznego , to geodeta ma obowiązek wznowić te punkty. Choćby dlatego, że na ich podstawie wyznacza się położenie budynku. A to oczywiście kosztuje, ponieważ geodeta musi zakupić odpowiednie materiały do ich wznowienia. Do tego dochodzą jeszcze koszty typu: zakup nowych punktów granicznych, paliwo, czas oczekiwania na uzyskanie odpowiednich materiałów itp. czynności geodezyjnych o których Pani na pewno nie wie.

Moim zdaniem oprócz tego nieporozumienia z osiami to dużo Panią to nie kosztowało a budowlańcy na podstawie szkicu wytyczenia powinni sobie bez problemu poradzić z tym fantem. A inna sprawa to był tak zwany „tani” geodeta.

no to chyba przpłacilismy 900 zl (bez faktury) za mapke a dzialeczka malutka (7 ar)

Nie wiem dokładnie jakie są ceny usług geodezyjnych w pańskim rejonie Panie basiekg, ale moim zdaniem nie przepłacił Pan. Ponieważ za mapę do celów projektowych na obszarze powyżej 0,5 ha geodeta musi zapłacić za materiały w ośrodku geodezyjnym więcej niż za wykonanie mapy na powierzchni poniżej 0,5 ha plus do tego musi włożyć więcej pracy na większej powierzchni. Z tą ta wyższa cena.

Obecnie ceny we Wrocławiu i okolicach kreują się ba poziomie:

- wytyczenie budynku koło 700-800 zł netto

- mapka do celów projektowych do 0,5 ha 700-800 zł netto

- mapka do celów projektowych powyżej 0,5 ha 1000 zł netto

- mapa powykonawcza 1200-1500 zł netto

Pozdrawiam :)

Moim zdaniem oprócz tego nieporozumienia z osiami to dużo Panią to nie kosztowało a budowlańcy na podstawie szkicu wytyczenia powinni sobie bez problemu poradzić z tym fantem. A inna sprawa to był tak zwany „tani” geodeta.

Pozdrawiam :)

otóż to

ten droższy geodeta przekazałby majstrowi szkic tyczenia, na którym narysowałby co wytyczył i w jakich odległościach od czego :)

pytanie do wszystkich inwestorów: układam płytki po 5 PLN za metr - chętni? ;)

jestem tani :) ale reklamacji nie uznaję ;)

życze Wam wszystkim "taniego" geodety z niedalekich ode mnie okolic który w ramach oszczędności tyczy od istniejącego płotu, a ten płot dziwnym trafem nie leży na granicy tylko 0.5m od niej...i juz niedługo się okaże że Wasz budynek leży 3.5m od granicy a nie 4

bo tani geodeta w ramach oszczędności nie wziął materiałów z ośrodka za które musiałby zapłacić ale wtedy by mu wyszło że coś nie gra z granicą

ciekawe jak ktoś będzie musiał rozbierac budynek czy się będzie cieszył że trafił taniego geodetę

z mojego własnego podwórka - tani geodeta zrobił tak pogarrdliwie zwana przez Was "mapkę" pod apartamentowiec "plombę" - w ostrych granicach z sąsiednimi działkami, stykający się z sasiednimi budynkami

ja, jako "droższy" geodeta, pobrałbym granice działki i pomierzył bezpośrednio newralgiczną, istotna sytuację

ale tani geodeta przekazał tylko papierek, projektant wrzucił do AutoCada i zaprojektował

uznał że działka jest prostokątem , a to był trapez

policzmy, koszty przeprojektowania (architekt jest całkiem nietani) ale co najlepsze ucięło budynek o ok. 3m2 zabudowy razy 4 kondygnacje razy około 7kPLN= 80 tycsęcy w plecy dla inwestora plus kilka tysiaków dla architekta za zmianę całego projektu

faktycznie tani ten geodeta

geonet skoro jestes geodeta mam pytanie:

geodeta (a nie byl to tani geodeta) zrobil mi mapke projektową z mapki wynika ze moja dzialka się zwężą z tyłu akurat jest to dosc istotne bo oznacza rezygnacje z wybranego projektu. Kiedy do niego dzwonilam czy moglby mi jeszcze raz dokladnie zmierzyc szerokosc z węższej strony powiedzial ze dokładnie pomierzył ogrodzenia, ktore mają moi sąsiedzi i ze dokladniej sie nie da. Powiem szczerze ze troche mnie to zamurowało czy geodeci wyznaczja dzialki na podstawie ogrodzen sasiadow? a co jesli taki sasiad sobei rpzesunal ogrodzenie o pol metra korzystjac z tego ze dzialka obok aktualnie nie ma wlasciciela (a raczje wlascicielem jest gmina)? czy jest jakis bardziej profesjonalny sposób wyznaczenia granic dzialki?

wytyczenie granic - 900zł

mapka do celów projektowych - 700zł

wytyczenie domu - 350zł

Może drogo - może niedrogo. Ale jesteśmy zadowoleni, nasz godeta załatwiał sprawę szybko, :D zważywszy, że niektórzy kazali czekać w kolejce od 2 do 3 miesięcy :evil: Oczywiście ceny nie były wcale niższe.

geonet skoro jestes geodeta mam pytanie:

geodeta (a nie byl to tani geodeta) zrobil mi mapke projektową z mapki wynika ze moja dzialka się zwężą z tyłu akurat jest to dosc istotne bo oznacza rezygnacje z wybranego projektu. Kiedy do niego dzwonilam czy moglby mi jeszcze raz dokladnie zmierzyc szerokosc z węższej strony powiedzial ze dokładnie pomierzył ogrodzenia, ktore mają moi sąsiedzi i ze dokladniej sie nie da. Powiem szczerze ze troche mnie to zamurowało czy geodeci wyznaczja dzialki na podstawie ogrodzen sasiadow? a co jesli taki sasiad sobei rpzesunal ogrodzenie o pol metra korzystjac z tego ze dzialka obok aktualnie nie ma wlasciciela (a raczje wlascicielem jest gmina)? czy jest jakis bardziej profesjonalny sposób wyznaczenia granic dzialki?

ogrodzenie ogrodzeniem ale warto byłoby wznowić lub odszukać granice

jak sama zauważyłaś (-łeś) ogrodzenie wcale nie jest równoważne granicy...

jeśli Twoja działka ma kształt nieregularny i jest jakieś zwężenie to tego nie przeskoczysz - musisz dostosować projekt tak aby się zmieścił na działce w odpowiednich odległościach od GRANIC - a nie od ogrodzeń

geodeta który robił Ci mapę do celów projektowych posiada na 100% informacje o wymiarach działki - dostaje te informacje z ośrodka

w Twojej sytuacji nie gniewaj się na geodetę bo jesli pomierzył te ogrodzenia to na pewno pomierzył je dokładnie - ale pewnie nie miał zlecenia na wznowienie granicy więc nie wiesz czy te ogrodzenie nie wchodzi do Ciebie na działkę

a wznowienia czy tam odszukania granic się nie uniknie - bo jak dojdzie do tyczenia budynku to lepiej to zrobiić żeby bezpiecznie sie później czuć

nom chyba że przyjdzie tani geodeta i odmierzy 4 metry od płotu albo pastucha ;)

aha, i jeszcze jedno, mapy z reguły dostajecie w skali 1:500 a to oznacza że 1 milimetr na mapie to pół metra w terenie...w przypadku naprawdę wąskich działek itp. warto jednak prosić geodetę o dokładne wymiary - żeby projektant miał łatwiej i nie zrobił jakiejś kichy

pozdrawiam serdecznie

Krzysiek

Przy aktualizacji mapy do celów projektowych geodeta nie wznawia granic gratis to fakt. Ale ma obowiazek poprawnie nanieść sytuację względem akjtualnej siatki ewidencyjnej tzn na mapie ten płot ma być wrysowany tam gdzie naprawdę jest czy to w granicy, czy to na działce sąsiada czy pół metra w twojej działce. I tu żadnej łaski geodeta nie robi. Jeśli jest inaczej to znaczy ,że wcale tej mapy nie aktualizuje i sprzedaje mapę taką jaką kupił w ośrodku ze sporym przebiciem.

Geodeta dysponuje odległościami do każdego załamania działki ale niechętnie się tym dzielą z inwestorem bo raz ,że taką wiedzę kiedyś może sprzedać a nie dać za darmo a dwa to ludzie zaczynają mu mierzyć po swojemu a to nie zawsze siępokrywa z tym co umierzył geodeta sprowadzając pomiaru do poziomu.

Ceny: np 25 000 za mapę analogową i drugie tyle za postać wektorową. Okolice warszawy. Więc nie płaczcie jak płacicie te marne 900 zł.

przyznamm szczerze ze zrobiliscie mi metlik w glowie (nie zebym go przed tem nie miala ale teraz czuje ze mam wiekszy)

marcin 714 twierdzisz ze geodeta powinien zrobic mapke nie keirujac sie ogrodzeniami tylko punktami granicznymi ale nie ma obowiazku wznawiac granic,

zaś z tego co pisze geonet wynika ze skoro geodeta nie mial zlecenia na wznowienie granic to mogl sobie pomierzyc wedlug ogrodzen

to jak w koncu jest jakie ma obowiazki geodeta przy robieniu takiej mapki projektowej?? czy moze jest jakas malutka ustawa na ten temat? jakies jednoznaczne regulacje? wybieram sie do tego biura geodezyjnego ponownie ale nie do konca jestem przekonana czy mam prawo zadac zeby wykonal pownie mapke tym razem w oparciu o punkty graniczne (rozumiem ze jesli ich nie ma to geodeta pobiera dodatkowa oplate za ich wyznaczenie)

Granic ci wznawiać nie musi ale ogrodzenia sąsiadów pomierzyć i skartować na mapę jeśli ich nie było musi. Geodeta nie mierzy ogrodzenia sąsiada od twojej granicy tylko od osnowy geodezyjnej. Może nie wiedzieć a raczej nie chcieć powiedzieć gdzie są granice ale gdzie jest ogrodzenie to wie i powie. A granice działki na mapie robi z mapy ewidencyjnej.

Więc efekt jest taki ,że na mapie wiesz gdzie są twoje granice, wiesz jak się ma do nich płot sąsiada ale nie wiesz dokładnie gdzie to jest w terenie. i tu potrzeba geodety aby ci to wskazał dokładnie i z mocą prawną.

Tak na marginesie to jakby mieć dostęp do materiałów do których dostęp mają geodeci to czesto można by było sobie poradzić bez geodety dlatego nie ma co oczekiwać ,że zdradzą swe sekrety.

Podstawą opracowywania map do celów projektowych są przepisy

rozporządzenia Ministra Gospodarki Przestrzennej i Budownictwa z dnia 21 lutego

1995 r. w sprawie rodzaju i zakresu opracowań geodezyjno-kartograficznych oraz

czynności geodezyjnych obowiązujących w budownictwie (Dz. U. z 1995 r. Nr 25,

poz. 133).

Zgodnie z § 4 ust.1 wyżej wymienionego rozporządzenia projekt

zagospodarowania działki lub terenu należy sporządzić na kopii aktualnej mapy

zasadniczej.

Kolejność działań powinna być następująca:

a) zaktualizowanie mapy zasadniczej w tym o dane ewidencji gruntów

i budynków

b) sporządzenie kopii mapy zasadniczej

c) wniesienie treści mapy do celów projektowych.

Mapy sporządzane do celów projektowych powinny obejmować na podstawie §

5 tego rozporządzenia również obszar otaczający teren inwestycji w pasie co najmniej

30 m.

Natomiast treść mapy do celów projektowych zgodnie z § 6 wyżej

wymienionego rozporządzenia powinna zawierać elementy stanowiące treść mapy

zasadniczej oraz inne elementy wymienione w tym rozporządzeniu.

Ponieważ treścią mapy zasadniczej są na podstawie art. 2 pkt. 7 ustawy z dnia

17 maja 1989 r. Prawo geodezyjne i kartograficzne (Dz. U. z 2000 r., Nr 100, poz.

1086, ze zm.) aktualne informacje o elementach ewidencji gruntów i budynków oraz

o przestrzennym rozmieszczeniu obiektów ogólnogeograficznych, więc i mapa do

celów projektowych powinna zawierać te informacje.

• 1 year później...
  • 4 weeks później...
  • 2 weeks później...