Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZKŁO piaskowane

hejka69

Recommended Posts

Szklo piaskowane jesli dotknie sie spocona dlonia to zostaja na nim tluste slady, ktorych raczej nie zmyjesz, stolarz powinien o tym wiedziec.

Szklo satynowe wyglada jak piaskowane, a zadne slady na nim nie zostaja tylko dwa razy tyle kosztuje co piaskowane.

Jeśli bejcą zabrudził, to można próbować oczyścić tę szybę spirytusem.

Będzie ciężko, bo bejca wnika bardzo głęboko w mikropory.

Spróbuj położyć cienką ligninę na zabrudzenia i spryskać ją spirytusem > 96%. Następnie przykryj ligninę folią plastikową i całość dociśnij lekko n.p. kawałkiem deski. Niech to się pomoczy przez parę godzin. Dopiero wtedy odsłoń szybę i szybko przecieraj ją czystą szczoreczką n.p. do zębów.

Mnie się wydaje, że najlepiej reklamować to u stolarza.

Jak rozumiem, zbrudził drzwi stolarz, który je wykonywał?

Miałabym obawy,żeby potem nie powiedział, że próbując jakiejś metody czyszczenia nie zniszczyłam np. szyby/drzwi czy czegoś tam jeszcze...

Na wszelki wypadek nie robiłabym nic. Niech sam to naprawia/czyści, w końcu się na tym zna najlepiej :wink: :D

Może to dobry pretekst do wymiany szyby? Szkło piaskowane to makabra - błąd mojego życia w meblach kuchennych - mycie zwykłych plam z palców to zabawa na pół dnia i eksperymenty z różnymi środkami. Dobrze, że przeprowadzam się w przyszłym roku.

Dużo lepsze jest szkło satynowe - takie mleczne, gładkie z obu stron - myje się normalnie, jak każda szyba.

A to piaskowane przeklęłabyś niebawem nawet bez tej awarii ze stolarzem.