Excel 17.08.2007 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 witam, jak widac jest to moj pierwszy post na tym forum... sporo czasu spedzilem przeszukujac archiwalne tematy lecz w omawiane sa rozne sytuacje nie wyjasniajace tematu we wszystkich interesujacych mnie kwestiach a przez to powodujace dalsze watpliwosci... tyle tytulem wstepu i do rzeczy: jestem zmuszony do kupna nowego pieca poniewaz obawiam sie ze obecny lada chwila odmowi wpolpracy (po ~25 latach) analizujac wszystkie za i przeciw "dalem sie" przekonac do kotla bez podajnika i ta kwestia (raczej) nie podlega juz negocji, okoliczni sprzedawcy proponuja piec Viadrus Hercules U22 a w zwiazku z tym ze czas mnie nagli prawie sie na to zgodzilem ale przegladajac tutejsze opinie o takich piecach postanowilem jeszcze upewnic w dwoch kwestiach: 1. Spalanie gorne/dolne na forum wiekszosc poleca piece ze spalaniem dolnym a w sklepie powiedziano mi ze na weglu piece i tak osiagaja sprawnosc ~80% wiec dolne czy gorne to niewielka roznica.... i tu moje pytanie: Czy ta roznica jast faktycznie niewielka? 2. Stal/Zeliwo wszyscy (nie tylko w sklepie) przekonuja mnie do kotla zeliwnego sugerujac znacznie dluzsza zywotnosc - 25-30 lat zeliwo do ~10-15 lat kotla stalowego wiec tu drugie moje pytanie: czy tak faktycznie jest? ewentualnie co jeszcze moze przemawiac na korzysc jednego lub drugiego? z gory dzieki za wszelkie odpowiedzi pozdrawiam ps. moze ktos zaproponuje inny piec tej klasy (dom slabo ocieplony, ok. 170m2) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 19.08.2007 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2007 Róznice co do twałości kotłów stalowych są bardzo przesadzone ponieważ są kotły stalowe co i 3 lat nie są w stanie wytrzymać .Niestety pogoń za ceną i walka z hipermarketami wymusiła na producentach totalne obniżanie grubosci stali jak również jakośc. W kotłach żeliwnych jest to bardziej skomplikowane i mało która firma decyduję sie na taki krok ,ponieważ może mieć problem z naprężeniami wystepującymi w żeliwie .Teza o 80% sprawności proszę włożyć między bajki ,chyba że badania są naciągane na koksie ,bo jak wytłumaczyć tak wysoką temperaturę spalin na czopuchu.Osobiście znam jeden kocioł żeliwny co nie posiada bezpośredniego wlotu do komina tylko spaliny robią koło przez przegrody w górnej części korpusu wydłużając swój bieg o 1m.Zaletą kotłów żeliwnych jest długowietrzność sięgająca często ponad 50 lat.Dodatkową jest to że w każdej chwili wycinając dno i stawiając na taboret z retortą mamy wspaniały kocioł z zasypnikiem o dużych możliwościach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomnow 19.08.2007 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2007 Miałem kocioł stalowy Zębiec swk 28kw,wytrzymał 11lat i tak sukces,były przypadki ze po trzech latach sie sypały.Teraz zakupilem kocioł żeliwny Viadrus U26,co do paliwa to mozna palić wszystko bez obaw, polecam . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Excel 22.08.2007 08:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 dziekuje bardzo za rozwianie watpliwosic o zeliwie szkoda ze nikt nie napisal nic o mojej pierwszej (bardziej mnie nurtujacej) watpliowosci na temat dolnego/gornego spalania, na forum nie udalo mi sie znalezc szczegolow, tylko krotkie: "dolne spalanie jest lepsze" (w takim razie po co jeszcze sie produkuje inne piece?) ale to juz beda raczej tylko moje przemyslenia bo piec czas kupic, mam nadzeje ze przynajmniej nie bede narzekal na tego herculesa pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 22.08.2007 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 Dlaczego produkuje się inne piece ? Bo: ludzie sami chcą kupować to , co tradycyjne, na ogól boją się nowości,a wbrew pozorom, choć rzecz jest stara jak świat, u nas to ciągle nowość. Bo zrobienie- sprzedanie górniaka- kopciucha jest prostsze. Bo zrobienie naprawdę dobrego pieca dolnego spalania to wielka sztuka. Bo obsługa dolnego spalania może niektórym, przyzwyczajonym do innegospalania sprawić pewne problemy. Na koniec- sam sobie zrobilem piec dolnego spalania- nie ma nic lepszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Excel 22.08.2007 16:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 zdazyles mi jeszcze namieszac a mialem juz kupic i nie przejmowac sie.... Bo zrobienie naprawdę dobrego pieca dolnego spalania to wielka sztuka. mozesz polecic jakis piec w ktorym to sie udalo ? pomijajac Twoj , bo od razu pisze ze u mnie przerobki we wlasnym zakresie nie wchodza w gre... podsumowujac wychodzi mi ze dobrym wyborem bylby kociol zeliwny z dolnym spalaniem, ale... albo oferta takich piecow jest skromna albo tylko ja nie moge znalezc zadnego ktory by mnie przekonal wiec nasuwa sie kolejne pytanie co lepsze? 1. kociol zeliwny z gornym spalaniem 2. kocial stalowy ze spalaniem dolnym (tu chyba wybor jest dosc duzy) milo widziane sugestie konkretnych modeli... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 22.08.2007 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 Prawdę mówiąc, nie mam doświadczenia z konkretnymi modelamisprzedawcy też nie zawsze wiedzą, o co chodzi z tym dolnym spalaniem, bo np. niedawno przekonywano mnie w sklepie, żedolne spalanie to takie, co odbywa sie od dołu do góry...paranoja.Na Twoim miejscu nie starałbym się na siłę szukać kotła żeliwnego, zdaję się że to kolejny mit, tak jak to, że im grubsza blacha, tym lepiej.Użylem blachy 3 mm i nic zlego sie nie dzieje od 8 lat. Dużo dobrego słyszałem o kotlach firmy FEX, ale niech może wypowiedząsie użytkownicy. Pozdrawiam. Acha, dobrze jest wybrać model, który ma PRAWDZIWE dolne spalanie,bo w tych sprawach także nic nie jest do końca pewne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.08.2007 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 ... nasuwa sie kolejne pytanie co lepsze? 1. kociol zeliwny z gornym spalaniem 2. kocial stalowy ze spalaniem dolnym (tu chyba wybor jest dosc duzy) ... a moze zeliwny z dolnym spalaniem ... http://kotly.com/product_info.php?cPath=75_144&products_id=1389 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts