Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szambo z pojemników 1000 l, czy kto? ma?

Recommended Posts

Jako, że u mnie za 2-3 lata ma być kanalizacja, nie chciałem się wpędzać w koszty budując takie porządne docelowe.Serce by mnie bolało później przy niszczeniu, postanowiłem zrobić szambo z pojemników plastikowych.

Pojemniki są wstawione do b.sztywnej konstrukcji (kratownica z rurek ocynkowanych) z blachą ocunkowaną od spodu.Zakupiłem 6 takich pojemników (za grosze :D )

Teraz pytanie:

Czy ktoś z was szanownych forumowiczów robił lub widział jak się robi takie szambo, chodzi mi tu o sposób łączenia komór i sposób umocowania takiego szamba w gruncie.

Ja mam wlasnie w ten sposob zalatwiona sprawe szamba w swoim domku letniskowym. Poczatkowo chcialem zrobic je z betonowych kregow ale wybierajac ta technike trudno byloby mi zrobic to samodzielnie, a tak oprocz transportu lekkiego zbiornika reszte mozna zrobic samemu. Pozatym pojemnosc szmba z kilku kregow uwzgledniajac uzytkowa pojemnosc nie przekracza najczesciej 1000 litrow. Taki zbiornik zakopuje sie z pol metra po ziemia, a doprowadzenie i odprowadzenie, (stosujac trojnik) mozan zrobic wykorzystujac istniejacy otwor i rure 15 cm. Wazne zeby rura doprowadzajaca nie miala zaduzego spadku, najlepiej ok. 2% oraz zeby wzmocnic taki zbiornik od gory, zabezpieczajac zbiornik przed zgnieceniem (u mnie sie tak stalo),

Takie zbiorniki są najczęściej po farbach wodnych lub jakiś koncentratach, także w jakiś mieszalniach farb lub zakładach spożywczych.

Właśnie o bawiam się zgniecenia przez wody gruntowe.

Na razie zaplanowałem to w ten sposób; kopie dół na wymiar po 15 cm luzu po bokach.Na dół wylewam płytę zbrojoną z wypuszczonymi prętami (takie uszy za które później będę chciał te szambo wyciągnąć), wkładam połączone szambo (jak to jeszcze nie wiem), wkładam płytę lub sklejkę po bokach, zbroję i zalewam boki betonem, i od góry rónież robię zbrojenie i zalewam pokrywę, i tak to sobie planuję. :wink: