GosiaIAdam 18.08.2007 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2007 Cześć, mam pytanie - czy można otrzymać kredyt hipoteczny na stan surowy zadaszony? Chodzi o to, że mając działkę i stan zero chcielibyśmy wziąć mały kredyt, by postawić mury, a potem z bieżących oszczędności kończyć baaaaardzo powoli domek przez kilka lat... Czy też warunkiem koniecznym na kredyt hipoteczny jest odbiór domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gep1719502025 18.08.2007 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2007 Odpowiedź jest niestety krótka i mało fajna - Nie. Przyczyny są dwie:1. Baaaardzo powoli - banki wymagają ukończenia budowy (odbioru domu) w 2-3 lata od wzięcia kredytu2. Z tego co czytam obecnie nie macie środków na dokończenie - banki wymagają by je mieć (np. w postaci mieszkania które można sprzedać)W Waszym przypadku możecie zacząć budowę z własnych środków i powoli doprowadzić ją do stan kiedy będziecie mogli zamknąć temat za kredyt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GosiaIAdam 18.08.2007 09:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2007 A jeśli zabezpieczeniem będzie działka i chcemy wziąć kredyt na kwotę nie większą niż wartość działki? Tylko że wtedy to chyba już jest pożyczka hipoteczna, znacznie wyżej oprocentowana, a nie kredyt... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gep1719502025 19.08.2007 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2007 Zabezpieczeniem działka będzie i tak . Zanim dostaniesz jakiekolwiek pieniądze musisz pokazać papier z sądu potwierdzający złożenie wniosku o wpis do hipoteki. Bank jest zainteresowany ukończeniem inwestycji. Nie interesuje ich rozgrzebana budowa tylko odebrany do użytku dom. Kredyt budowlany/hipoteczny jest tzw. kredytem celowym, gdzie celem jest wybudowanie/kupno domu, kupno mieszkania itd. Niestety na liście celów nie widziałem nigdzie stanu surowego... Więc chyba rzeczywiście pozostaje pożyczka, albo zacząć budowę z własnych środków (jak pisałem wyżej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamionkal 20.08.2007 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 Raczej faktycznie będzie z tym ciężko. Ja miałem trochę inną sytuację, choć w gruncie rzeczy z podobnym finałem - przedstawiłem kosztorys dokończenia budowy na 250 tys, a kredytu chciałem wziąć 200 i ewentualne braki dołożyć z własnych środków. Zgodził się na to Multibank, ale inny bank z którym rozmawiałem nie dał zgody. Ale jeśli kwota tej różnicy będzie w Twoim przypadku znacząco większa, to kiepsko to widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emqwadrat 02.11.2008 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 Na moje doświadczenie banki udzielają kredytu: na dokończenie budowy. Tzn: Jeżeli masz 0 zł a koszt budowy domu do stanu deweloperskiego (cholera, zakręciłem się z tym deweloperem) wynosi ....powiedzmy 400 tysiaków to MUSISZ wziąć 400 tysiaków Jeżeli masz 100 tysiaków i ta sama sytuacja to MUSISZ wziąć 300 tysiaków itd. Oczywiście zupełnie inne pytanie jest czy masz/cie taką zdolność Tak było w bankach z którymi rozmawiałem. Ostatecznie skończyłem na mbanku...czy dobrze....czas pokaże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grregg 11.11.2008 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 Jeżeli kupiliście działkę nie dawniej niż rok temu, to możecie wziąć kredy hipoteczny na tą działke. To się nazywa kredyt refinansowany. Ja byłem w trochę innej sytuacji. Działke musiałem kupić za gotówkę, a później chciałem wziąć kredyt. W Open powiedzieli mi, że do roku po zakupie większość banków udzieli mi takiego kredytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts