Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kredyt na stan surowy

GosiaIAdam

Recommended Posts

Cześć,

mam pytanie - czy można otrzymać kredyt hipoteczny na stan surowy zadaszony? Chodzi o to, że mając działkę i stan zero chcielibyśmy wziąć mały kredyt, by postawić mury, a potem z bieżących oszczędności kończyć baaaaardzo powoli domek przez kilka lat...

Czy też warunkiem koniecznym na kredyt hipoteczny jest odbiór domu?

Odpowiedź jest niestety krótka i mało fajna - Nie.

Przyczyny są dwie:

1. Baaaardzo powoli - banki wymagają ukończenia budowy (odbioru domu) w 2-3 lata od wzięcia kredytu

2. Z tego co czytam obecnie nie macie środków na dokończenie - banki wymagają by je mieć (np. w postaci mieszkania które można sprzedać)

W Waszym przypadku możecie zacząć budowę z własnych środków i powoli doprowadzić ją do stan kiedy będziecie mogli zamknąć temat za kredyt

Zabezpieczeniem działka będzie i tak :). Zanim dostaniesz jakiekolwiek pieniądze musisz pokazać papier z sądu potwierdzający złożenie wniosku o wpis do hipoteki.

Bank jest zainteresowany ukończeniem inwestycji. Nie interesuje ich rozgrzebana budowa tylko odebrany do użytku dom. Kredyt budowlany/hipoteczny jest tzw. kredytem celowym, gdzie celem jest wybudowanie/kupno domu, kupno mieszkania itd. Niestety na liście celów nie widziałem nigdzie stanu surowego... :-? Więc chyba rzeczywiście pozostaje pożyczka, albo zacząć budowę z własnych środków (jak pisałem wyżej)

Raczej faktycznie będzie z tym ciężko. Ja miałem trochę inną sytuację, choć w gruncie rzeczy z podobnym finałem - przedstawiłem kosztorys dokończenia budowy na 250 tys, a kredytu chciałem wziąć 200 i ewentualne braki dołożyć z własnych środków. Zgodził się na to Multibank, ale inny bank z którym rozmawiałem nie dał zgody.

Ale jeśli kwota tej różnicy będzie w Twoim przypadku znacząco większa, to kiepsko to widzę.

• 1 year później...

Na moje doświadczenie banki udzielają kredytu: na dokończenie budowy. Tzn:

Jeżeli masz 0 zł a koszt budowy domu do stanu deweloperskiego (cholera, zakręciłem się z tym deweloperem) wynosi ....powiedzmy 400 tysiaków to MUSISZ wziąć 400 tysiaków

Jeżeli masz 100 tysiaków i ta sama sytuacja to MUSISZ wziąć 300 tysiaków

itd.

Oczywiście zupełnie inne pytanie jest czy masz/cie taką zdolność

Tak było w bankach z którymi rozmawiałem.

Ostatecznie skończyłem na mbanku...czy dobrze....czas pokaże

• 2 weeks później...
Jeżeli kupiliście działkę nie dawniej niż rok temu, to możecie wziąć kredy hipoteczny na tą działke. To się nazywa kredyt refinansowany. Ja byłem w trochę innej sytuacji. Działke musiałem kupić za gotówkę, a później chciałem wziąć kredyt. W Open powiedzieli mi, że do roku po zakupie większość banków udzieli mi takiego kredytu.