CuoreRosso 18.08.2007 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2007 witam czy ktoś użytkuje kominek z DGP w domu z wentylacja mechaniczną?Gdzieś, kiedyś wyczytałem że są różne przeciwskaznia. Jakie? Proszę o opinie i uwagi... a najlepiej doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia1719501862 19.09.2007 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 Też planujemy kominek z DGP i zastanawiamy się co z wentylacją. Dołączamy się do pytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 19.09.2007 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 Jezeli chcesz miec dogrzewanie kominkiem powietrzne to masz problem,poniewaz nie moga byc polaczone DGP z wentylacja mechaniczna. One po prostu wykluczaja sie ze wzgledu na podobny sposob dzialania. Podwojny nawiew bedzie, jeden z wentylacji drugi z DGP Moze do wentylacji mechanicznej podlacz dogrzewanie, tzn. powietrze zanim trafi do pomieszczen powinno przejsc przez kominek i zostac ogrzane. Zdaje sie ze musi byc cyrkulacja tego powietrza z domieszkami swiezego,zaciagnietego z zewnatrz. Takie DGP z wentylacja mech. ma sens wlasnie wtedy gdy stanowia jednosc. Mozesz "wpiac" kanal od kominka z cieplym/goracym powietrzem do systemu went.mech ale pewnie trzeba zastosowac dodatkowy wentylator zeby nie bylo cofek powietrza i poprzez jakis np. trojnik przesylac ogrzane powietrza do systemu tejze wentylacji - mam nadzieje ze nie zamieszalem za bardzo Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.09.2007 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 Kompletnie nie rozumiem po co udziwniać to, co jest proste. W salonie, no, w tym pomieszczeniu z kominkiem, wstawiamy jeden dodatkowy wywiew z przepustnicą sterowaną ręcznie. Czapa ciepłego powietrza wędruje do reku i tam jest uśredniana na cały dom.(ale to jak jest reku).Alternatywą jest faktycznie, budowa dwóch osobnych instalacji i ich "godzenie".Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 19.09.2007 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 Mozesz "wpiac" kanal od kominka z cieplym/goracym powietrzem do systemu went.mech ale pewnie trzeba zastosowac dodatkowy wentylator zeby nie bylo cofek powietrza i poprzez jakis np. trojnik przesylac ogrzane powietrza do systemu tejze wentylacji - mam nadzieje ze nie zamieszalem za bardzo Pzdr. Lekko namieszałeś To się nazywa zawór zwrotny. Inna sprawa, że firmy od rekuperatorów nie polecają tego rozwiązania. Najlepsze rozwiązania to takie jak opisał Adam, w każdym razie ja takie właśnie mam przygotowane. Jak się człowiek uprze i dołoży jeszcze jedną odpowiednią przepustnicę to może tam zrobić awaryjny nawiew w razie najazdu rodziny w duszne dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adiz1 19.09.2007 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 Jezeli chcesz miec dogrzewanie kominkiem powietrzne to masz problem,poniewaz nie moga byc polaczone DGP z wentylacja mechaniczna. One po prostu wykluczaja sie ze wzgledu na podobny sposob dzialania... Podwojny nawiew bedzie, jeden z wentylacji drugi z DGP I co z tego? Jakie tu widzisz przeciwskazania - setki domów ma kominek z DGP i wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła. Inna sprawa to łączyć te dwa rodzaje instalacji czy nie. Rozważania na ten temat znalazłem np tutaj: http://www.rekuperatory.pl/rekuperatory/art7.shtml Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia1719501862 19.09.2007 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 Ja planuję to tak. Kominek z DGP. Powietrze doprowadzone od dołu. Komin systemowy-dymny i wentylacyjny. Pytanie: -czy najlepiej zostawić wentylację grawitacyjną (ryzyko, że powietrze będzie się cofać jak w innych pomieszczeniach będzie mechaniczna) -czy dać wentylator przy wylocie (taki z żaluzją, z możliwością włączenia i wyłączenia) -czy podłączyć do wentylacji mechanicznej centralnej umieszczonej na nieużytkowym poddaszu? Jestem zupełnie zielona w temacie wentylacji i dopiero zaczynam zgłębiać ten temat, więc wszelkie uwagi są mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 19.09.2007 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 Ot i widziszMialem na mysli dwie "pelno wymiarowe" instalacje; DGP i mechaniczna. W takim przypadku nie ma wiekszego sensu, ale jak wspomnieli przedmowcy albo w podanym linku to jak najbardzie mozna laczyc, ale laczyc a nie dwie oddzielne. Wydaje mi sie,ze w przypadku dwoch oddzielnych instalacji tj. DGP i mech. went. moga one nie dzialac prawidlowo a i trzeba zapewne troche kaski wylozycPzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia1719501862 19.09.2007 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 Ogrzewanie kominkowe z wentylacją: http://dom.gazeta.pl/Ladny-Dom/1,61609,2547742.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeż 19.09.2007 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 Rozwiązaniem problemu jest wypuszczanie świeżego powietrza z reku wyłącznie do obudowy kominka skąd siecią DGP rozchodzi się do pomieszczeń. Przy czym jeśli kominek ma wentylator wyciągający ciepłe powietrze z obudowy kominka, to wentylator kominkowy musi chodzić zawsze wtedy, gdy reku jest włączona (także w lecie), aby nie blokował dystrybucji świeżego powietrza.PozdrawiamJeż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnonimGall 08.11.2007 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 witam,mam wentylację mechaniczną z reku, tymi samymi kanałami rozprowadzone ciepło z kominka. instalacja wygląda w ten sposób: ciepło z kominka doprowadzone do turbiny a od turbiny do takiej przepustnicy, która otwiera się po rozpaleniu w kominku (trójnik) i wtedy to ciepłe powietrze trafia do kanału, którym płynie powietrze z reku na pomieszczenia. niestety przy anemostatach powietrze jest praktycznie zimne. przy zamkniętych pokojach na poddaszu po kilku godzinach palenia w pokojach temperatura wzrosła o zaledwie trzy stopnie a w korytarzu na na parterze była o 5 stopni wyższa (pomieszczenia otwarte). do łazienki na poddaszu puszczone jest ciepłe powietrze kanałem, który wpięty jest pomiędzy turbiną a przepustnicą i jest ok, leci z niego ciepłe powietrze.... o co chodzi z tymi nawiewami do pokoi? gdzie ucieka to powietrze z kominka...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danka z Poznania 08.11.2007 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 Mam firmę, która będzie u mnie to robić. Rozprowadzą mi ciepło z kominka po pokojach ( ja mam tylko parter). Planują zrobić ujścia ciepłego pow. z kominka na dole przy podłodze. Czy to dobrze? Reku. będzie też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniakrzys 12.11.2007 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 I jak postępy w budowie DGP i wentylacji mechanicznej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danka z Poznania 12.11.2007 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 Kominek i DGP to jeszcze troszkę. Jestem teraz na etapie projektu ; rekuperator w domu,oraz GWC chyba rurowe? Nie wiem czy macie zamiar posiadać też te udogodnienia ?, ( czy udogodnienia to się okaże? ) Czytałam ,że na etapie fundamętów dobrze o tym pomyśleć( GWC ) Wtedy rury można rozprowadzić wzdłuż fundamętów. Powietrze będzie miało mniejsze opory, oraz wykopy będą wykorzystane( oszczędność)No i miejsce na działce zaoszczędzone. Jak miło robić dokumętację budowy Pozdrowionka Danka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pismag 12.11.2007 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 Ja u siebie połączyłem DGP z rekuperatorem .W chwili obecnej jeszcze nie mam rekuperatora , ale wszystkie kanały już są wykonane. Rekuperator będzie zamontowany na poziomie piwnicy i ciepłe powietrze z reku wychodzić będzie pod kominkiem i następnie kanałami DGP będzie rozprowadzane po całym domu. Jeśli będę palił w kominku to powietrze z reku będzie po prostu dogrzewane, a gdy nie będę palił to będzie rozprowadzane tylko świeże. W czasie upałów będzie to powietrze schłodzone, bo przed reku mam GWC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romwis 12.11.2007 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 pismag - daj jakiś schemat tej instalacji bo słowny opis jakoś nie trafia..pzdr.-romwis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pismag 12.11.2007 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 pismag - daj jakiś schemat tej instalacji bo słowny opis jakoś nie trafia. Ze schematem to ciężka sprawa ,bo jest to mój autorski projekt i jest on tylko w mojej głowie, ale skup się a ja ci przedstawię po kolei drogę, jaką pokonuje powietrze wentylując moją chatę. Powietrze wchodzi do czerpni GWC - czyli do rury PCV fi 200 , umieszczonej w ścianie garażu na wysokości 3 m, następnie schodzi w dół tą rurą pod posadzkę garażu na głębokość 1 m, obiega garaż - 22 m pod posadzką, przechodzi pod salonem - 6 m, ciągle na głębokości 1 m i wchodzi do pomieszczenia piwnicznego, gdzie będzie rekuperator zamontowany na tej rurze. Następnie powietrze już wstępnie ogrzane przez reku wychodzi tą rurą w posadzce salonu, między ścianą a kominkiem, w obudowie kominka. Opływa wkład kominka (jeśli się pali to się ogrzewa) i kanałami DGP jest rozprowadzane do salonu i trzech pokoi na górze. Z salonu i sypialni jest wyciągane kanałami powrotnymi reku, których kratki są w kuchni, łazienkach i wc. Następnie powietrze przechodzi przez rekuperator, oddaje ciepło powietrzu wchodzącemu i jest wyrzucane na zewnątrz przez kanał wyrzutni w ścianie piwnicy. Z grubsza rzecz biorąc to tak to wygląda. Dodam jeszcze że na tej rurze GWC mam zamontowaną taką przepustnicę z siłownikiem sterowaną termostatem ustawionym na 5 stopni Celsjusza. To znaczy że jeśli na dworze jest temperatura powyżej 5 stopni to powietrze nie przechodzi przez GWC tylko dociera bezpośrednio do reku. Mam nadzieję że teraz wygląda to jaśniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romwis 12.11.2007 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 Dzięki - ano chyba teraz już jaśniej: świeże powietrze z GWC (albo z czerpni ściennej-przepustnica sterowana) trafia do rekuperatora, trochę się dogrzewa a potem trafia pod kominek, opływa jego wkład, nagrzewa się a stąd już podgrzane (lub nie jeśli kominek zimny) przechwytuje system DGP (ze swoim własnym wiatraczkiem czy dzięki wiatrakowi w reku?) i rozdmuchuje je do kilku pomieszczeń.Czy tak?pzdr.-romwis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamol 13.11.2007 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2007 A czy pasywne rozprowadzenie ciepła z kominka przez instalację wentylacji mechanicznej z rekuperatorem o bardzo dużym odzysku (powyzej 90%) nie jest dobrym rozwiązaniem?Za przemawia napewno ekonomia i prostota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamol 13.11.2007 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2007 Kominek i DGP to jeszcze troszkę. Jestem teraz na etapie projektu ; rekuperator w domu,oraz GWC chyba rurowe? Nie wiem czy macie zamiar posiadać też te udogodnienia ?, ( czy udogodnienia to się okaże? ) Czytałam ,że na etapie fundamętów dobrze o tym pomyśleć( GWC ) Wtedy rury można rozprowadzić wzdłuż fundamętów. Powietrze będzie miało mniejsze opory, oraz wykopy będą wykorzystane( oszczędność)No i miejsce na działce zaoszczędzone. Jak miło robić dokumętację budowy Pozdrowionka Danka Z kolei moich informacji wynika, że rura GWC powinna być około 2 m od budynku, stąd nie da się wykorzystać wykopów fundamentowych. Poza tym rura GWC powinna leżeć na głębokości od 1,5 do 2 m, a fundamenty, jeżeli to jest budynek nie podpiwniczony, chyba nie sięgają tak głęboko... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts