Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

mam pytanie!

Recommended Posts

:o

chwilowo przez rok lub dwa lata nie mogę rozpocząć budowy ze względów finansowych.Co mi radzicie , co mogę postawić na działce budowlanej aby ją przez ten okres wkorzystać np. rekreacyjnie. Jednocześnie jakie formalności powinienem już załatwić aby w przyszlości móc rozpocząc budowę bez zbędnych opóżnień.

pozdrawiam ! Michał :wink:

Na dobrą sprawę możesz po mału załatwiać pozwolenie na budowę. Zebranie potrzebnej do tego dokumentacji na pewno trochę czasu zajmie. Zazwyczaj w pozwoleniu mowa jest o rozpoczęciu budowy w ciągu dwóch lat. Wystarczy jednak poczynić nawet niewielkie nakłady i przez kolejne dwa lata można wstrzymać budowę.

Jeżeli chodzi o działkę rekreacyjną to nie inwestowałabym za dużo. Lepiej odkładać na właściwą budowę. Wszystko niestety kosztuje - nawet samo zagospodarowanie zieleni. Może po prostu jakiś namiot do posiedzenia i niewielka szopa lub garaż blaszak. Ostatnio sąsiedzi zakupili taki garaż na plac budowy - 1400 zł - zmontowany w 1 godzinę. Potem można go nawet odsprzedać do tej samej firmy za 700 zł.

Pozdrawiam

Klaudia ma rację. Zacznij załatwiać formalności bo to też nie idzie tak szybko. A słuchając plotek o tym jak ma się zmienić procedura przyznawania pozwoleń na budowe po wejściu do UE to nie trać czasu. Po uzyskaniu pozwolenia można zakupuć projekt domu i wystąpić o dziennik budowy no i formalnie budowa rozpoczęta.

Pozwolenie na budowę załatwiałem ok 2 lat, z czego 1,5 do uzyskania warunków zabudowy, proponuję Ci przeprowadzenie nastepujących formalnosci:

1. wystąpić o warunki przyłaczenia do sieci , prąd, woda , kanalizacja, gaz w odpowiednich zakładach

2. zlokalizuj aktualne adresy sąsiadów, brak możliwosci doręczenia pism skutecznie zablokuje wydanie WZZT

3. Po wykonaniu pkt 1 wystąp o WZZT (warunki zabudowy) ważne są chyba 2 lata od wydania. Pod warunkiem, że gmina ma aktualne plany, co nie jast takie pewne

4. Szukaj projektu który będzie Ci odpowiadał. Wbrew pozorom to nie jest takie proste, w gotowych zawsze coś nie pasuje. Może będziesz miał kasę na indywidualny?

Powodzenia.

Zazwyczaj tak jest, że ekipa budująca mieszka na budowie i budujący zapewniają nocleg. MOżna pomyśleć o inwestycji w jakiś domek lub przyczepę kempingową, które można na razie wykorzystać rekreacyjnie, a potem mieszkaliby tam budowlańcy.

Zaś co do szukania projektu i załatwiania wstępnych formalności, to rzeczywiście warto już zacząć.