Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Góra wyrwanych chwastów- jak szybko zrobić nawóz

Recommended Posts

Najlepiej, jeśli na rozłożonej folii w kompostowniku będą miały zawsze wilgotno. Cień. I ewentualnie szczepionka kompostowa. Jest ich kilka rodzajów, można wybrać, ja używam Kompostinu.

Ułóżyc w pryzmę i przesypać azofoską lub tańszym mocznikiem, ewentualnie zmieszać z obornikiem lub polewać gnojowicą. Po 2 tygodniach już półkompost z miękkich częsci się utworzy. Mocznik lub azofoska - działają jak OGRRRROMNY dopalacz :D

A własciwie mam pytanie sory ze trywialne :oops: czy bakterie kompostowe działają lepiej w warunkach tlenowych czy beztlenowych? (mam fajne plastikowe skrzynie z klapą i chce z nich zrobic kompostownik i sie zastanawiam jakie zrobic otwory i ile i czy w ogóle???.

A co do kompostu i mocznika to jest inny sposób na uzupelnienie azotu :oops: :lol:

Może Ktoś się wypowie i pomoże laikowi, bo nie do końca rozumiem co i jak zrobić z tymi chwastami?

1. Zgrabić, zebrać wyrwać z korzeniami i ułożyć na pryzmę.

2. posypać ekokompostem lub kompostinem lub azofoską

3. posypać ziemią

4. podlewać ,żeby wilgotno było

5. od czasu do czasu przenieść , przekopać

i teraz moje pytania

1. czy układac tą pryzmę na ziemi, czy na folii (jakiej?)

2. czy muszę budować kompostownik ( mam działkę ze spadkiem ), tzn. czy taka luźno leżąca pryzma też może być

3. układając pryzmę powinnam też dawać warstwę małych gałęzi i ziemi ?

doczytałam już odnośnie pytania 1. na pewno nie na folii, najlepiej na siatce o małych oczkach ułożonej w wykopie w ziemi.

:D

ale pojawiły się nowe pytania, co zrobić jeśli chwasty zakwitły i kiedy je wyrywam sypią się na ziemię ( glinę) nasionka mnóstwo :evil: :cry: :(

takie chwasty z nasionkami nie nadają się do kompostownika ?

Nie, nie nadają się do kompostnika. Bo nasiona wykiełkują nawet po 2 latach!

Ale...można sobie poradzić inaczej. Kwitnące i nasienne częsci odciąć i wpakować w worek dla MPO, a łodygi i korzenie wrzucić do kompostu.

Ja, osobiście nie rozpiam żadnych siatek, na dno wrzyucam trochę 10-20 cm grubszych gałęzi i nie obracam kompostu WCALE.

Wkład kuchenny ( obierki) i ogrodowy ( trawki, chwasty, róze z wazonu, etc.) daje piękny kompost po roku, a z dopalaczami ( gnojówką z pokrzyw lub mocznikiem) nawet po sezonie. Gałęzie do kompostu mielę na trociny gałęziarką, czyli młynkiem :D

Ja tam się nasionkami nie przejmuję i kompostuję wszystko poza roślinami porażonymi choroba. Wychodzę z założenia że w miejscu w którym mieszkam i tak milion nasion przyleci na moje podwórko szkoda mi więc marnować te roślinki i ich nie kompostować.

Ja robię podobnie.

W tym roku na kompostowniku wyrosły mi nawet ... ziemniaki :D

Dzisiaj po pracowitym dniu w ogrodzie, mam wielka stertę starych sadzonek truskawek. Te podobno nie nadają sie na kompost, trzeba je spalić.

Czy to prawda?

Ja tam się nasionkami nie przejmuję i kompostuję wszystko poza roślinami porażonymi choroba. Wychodzę z założenia że w miejscu w którym mieszkam i tak milion nasion przyleci na moje podwórko szkoda mi więc marnować te roślinki i ich nie kompostować.

Ja robię podobnie.

W tym roku na kompostowniku wyrosły mi nawet ... ziemniaki :D

Dzisiaj po pracowitym dniu w ogrodzie, mam wielka stertę starych sadzonek truskawek. Te podobno nie nadają sie na kompost, trzeba je spalić.

Czy to prawda?

tak , trzeba palić.

W moim kompostowniku tez wyrosły ziemniaki :D

Czy to prawda?

Palenie strarych truskawek ma podobno zapobiegać szerzeniu się chorób grzybowych, na które często zapadają truskawki.

A ziemniaczki w kompoście?

Kiedyś był angielski program, w którym pan sadził specjalnie ziemniaki w kompoście, używając jako doniczek, starych opon. :o

I zamiast dętki, były kartofle... :lol: