Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka grubość chudziaka ? Czy zbroić ??

Recommended Posts

Witam, proszę o radę :

1. Jaka powinna być grubość wylewki chudziaka na zagęszczonym gruncie (podsypka z pospółki) - w projekcie mam 15 cm - czy to nie za dużo ?!?

2. Czy taką wylewkę należy zbroić ?

3. Czy należy zbroić wylewkę nad późniejszym ociepleniem ze styropianu i np nad ogrzewaniem podłogowym, być może tylko w garażu ?

Pozdrawiam

Ad.1.

Wszystko zależy od tego, co będzie stać na tym chudziaku. A my, forumowicze tego nie wiemy.

Ad.2.

j.w.

Ad.3.

Nie ma reguły. To zależy, co będzie nad wylewką w garażu, grube czy cienkie płytki gresowe czy też beton surowy.

Według mnie ogrzewanie podłogowe w garażu nie ma sensu. Przed garażem - ma sens, jeśli będzie wydajne i służące n.p. do odlodzenia na bardzo pochyłym wjeździe.

Nie jestem specem, ale podbijam temat, bo mnie również interesuje.

Podłączę się do pytania.

Najpierw odp:

Na piachu zagęszczonym mam położoną folie, na to jest dane zbrojenie (w projekcie mam 8mm pręty - a faktycznie są cieńsze - będę o tym rozmawiać z szefem w pn.) i na to będzie szło 15 cm betonu.

A teraz pytanie:

Co się robi gdy ściany fundamentowe nie są w jednym poziomie ???

Rozwaliło mnie to na łopatki, z zawodu jestem geodetą i wykonawca wie o tym, i taki numer wywinąć!!! Dodam, że nie jest to 1 cm, podchodzi nawet pod 8 cm :-0!!!

Czy oni nadleją to wylewką, czy tak można??? Czy ktoś z was biegał z niwelatorem po każdym etapie i sprawdzał poziom, czy sprawdzaliście prawidłowość rozmierzenia osi, przekątne, itp.?? Czy może ja przesadzam, bo za dużo razy byłam przy obsłudze wielopiętrowych budynków a tam trochę większe dokładności???

tzn masz 15cm zbrojonego "chudziaka"?

jaki beton?

co do ścian to porażka - ma ławach mozgło być krzywo i ścianami f. właśnie można wyprowadzić poziom pod ściany osłonowe

teraz to pewnie warto przemurować cegłą pełną w celu wyprowadzenia poziomu (można ostatecznie zaprawą)

Podłączę się do pytania.

Dodam, że nie jest to 1 cm, podchodzi nawet pod 8 cm

Wylewka przeważnie nie jest wylana na ścianach fundamentowych tylko między nimi więc to raczej odpada..Przy tradycyjnym murowaniu pewnie da się to zgubić ale przy Ytongu itp na cienka spoinę . raczej kiszka bo na jednej warstwie raczej ciężko.

Trochę grubo tego chudziaka, ale moze być. Ja miałem mieć 10 cm, ale trochę za dużo zamówiłem i wyszło mi 12. Chudziaka nie zbroiłem i z tego co wiem nikt tego nie robi, natomiast ostateczna wylewke radzę zazbroić. Gotową siatką zbrojeniową: komunikacja, salon, kuchnia, do pozostałych pomieszczeń wystarczą włukna zbrojace. Jeżeli masz fosę to całość można zabroić siatką, masz gwarancje , ze podłoga nie bedzie pękać.

Trochę grubo tego chudziaka, ale moze być. Ja miałem mieć 10 cm, ale trochę za dużo zamówiłem i wyszło mi 12. Chudziaka nie zbroiłem i z tego co wiem nikt tego nie robi, natomiast ostateczna wylewke radzę zazbroić. Gotową siatką zbrojeniową: komunikacja, salon, kuchnia, do pozostałych pomieszczeń wystarczą włukna zbrojace. Jeżeli masz fosę to całość można zabroić siatką, masz gwarancje , ze podłoga nie bedzie pękać.

grubość pow. 10cm to zazwyczaj albo chęć inwestora, albo problem bo za dużo się zamówiło, co oczywiście nie jest niewłaściwe, może być o wiele,wiele więcej betonu, tyle, że to drożej wyjdzie niż żwir

co do zbrojenia siatką zbrojeniową to uważam, że tylko strona ekonomiczna może o tym decydować

zbrojenia rozproszone w doskonały sposób zastępują KAŻDE zbrojenie tradycyjne wylewek

grubość pow. 10cm to zazwyczaj albo chęć inwestora, albo problem bo za dużo się zamówiło, co oczywiście nie jest niewłaściwe, może być o wiele,wiele więcej betonu, tyle, że to drożej wyjdzie niż żwir

co do zbrojenia siatką zbrojeniową to uważam, że tylko strona ekonomiczna może o tym decydować

zbrojenia rozproszone w doskonały sposób zastępują KAŻDE zbrojenie tradycyjne wylewek

A co wychodzi drożej? Zbrojenie rozproszone czy siatki?

A teraz pytanie:

Co się robi gdy ściany fundamentowe nie są w jednym poziomie ???

Rozwaliło mnie to na łopatki, z zawodu jestem geodetą i wykonawca wie o tym, i taki numer wywinąć!!! Dodam, że nie jest to 1 cm, podchodzi nawet pod 8 cm :-0!!!

Czy oni nadleją to wylewką, czy tak można??? Czy ktoś z was biegał z niwelatorem po każdym etapie i sprawdzał poziom, czy sprawdzaliście prawidłowość rozmierzenia osi, przekątne, itp.?? Czy może ja przesadzam, bo za dużo razy byłam przy obsłudze wielopiętrowych budynków a tam trochę większe dokładności???

8cm to sporo, podmurować podlać wylewka trzeba. Przy 8 cm to nie problem gorzej przy mniej niż 3cm tam taka nadlewka bedzie pękać.

Co do biegania to ja niwaltorem wyzczyłem poziom ściany i potem juz nie szlałem z nim, raz miałem ochote ale wtedy nie miałem pod reką. Co do standartów to powinny byc takie same ale niestety często nie sa. Kat prosty to kaprosty nie wazne czy jaeda czy 10 kondygnacji.

• 4 years później...
  • 6 years później...
Podbijam temat.

Czy zbroić chudziaka?

Jak tak jaka siatka?

Jaka średnica drutu oraz rozstaw oczek?

zgodnie z projektem, jeśli nie ma w projekcie to nie widać nie musisz zbroić. Ja dawałem siatkę fi 4mm oczka bodajże 15 cm x 15 cm , ale miałem w projekcie z opisem jaki drut i oczko, w garażu grubszy drut. Ale żeby kupić taką siatkę gotową zgrzewaną zgodną z projektem to jak to mówią nidy rydy, wziąłem inną taka jaka była dostępna. Dla przykładu sąsiad zrobił takie zbrojenie że wyszedł mu strop nie chudziak :D, przestraszył się tego że ubity piasek i tak osiądzie i płyta chudziaka będzie wisieć w powietrzu ...

zgodnie z projektem, jeśli nie ma w projekcie to nie widać nie musisz zbroić. Ja dawałem siatkę fi 4mm oczka bodajże 15 cm x 15 cm , ale miałem w projekcie z opisem jaki drut i oczko, w garażu grubszy drut. Ale żeby kupić taką siatkę gotową zgrzewaną zgodną z projektem to jak to mówią nidy rydy, wziąłem inną taka jaka była dostępna. Dla przykładu sąsiad zrobił takie zbrojenie że wyszedł mu strop nie chudziak :D, przestraszył się tego że ubity piasek i tak osiądzie i płyta chudziaka będzie wisieć w powietrzu ...

Zbroiłeś chudziaka? Po co?