Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szukasz bezpiecznego kredytu hipotecznego? Millennium

Endriuszka

Recommended Posts

znalazłem coś takiego na stronie http://www.dobry-dom.pl (szukam ciekawego projektu) i znalazłem cos takiego:

Szukasz bezpiecznego kredytu hipotecznego? Znajdziesz go w Millennium data zamieszcenia artykułu: 16.08.2007

CO WY O TYM SADZICIE???? coś wartego zagłebienia sie w ofertę tego abnku czy to jest tylko chwyt marketingowy żeby znaleśc klienta 8)

gdzie jest haczyk?????????????????????????????????????

Bank Millennium wprowadził do oferty Kredytów Hipotecznych nową opcję dobrowolnego ubezpieczenia na wypadek utraty stałego źródła dochodów. Klienci zainteresowani nabyciem nowego mieszkania i sfinansowaniem go ze środków uzyskanych w ramach Kredytu Hipotecznego Millennium mogą w prosty i korzystny sposób zapewnić sobie kontynuację spłaty zobowiązania w przypadku przejściowej utraty pracy.

Dzięki dostępnej w Millennium od 1 sierpnia opcji ubezpieczenia Klienci bankowości hipotecznej otrzymują poczucie pewności i bezpieczeństwa na wypadek utraty stałego źródła dochodów w trakcie spłaty kredytu. Przewidujący i zapobiegliwi kredytobiorcy już na etapie zaciągania kredytu mają możliwość zapewnić sobie prawidłową i nieprzerwaną obsługę zadłużenia nawet w przypadku przejściowych trudności finansowych związanych z utratą zatrudnienia. Z możliwości ubezpieczenia w Towarzystwie Ubezpieczeń Europa SA mogą skorzystać wszyscy Klienci zaciągający w Millennium kredyt do kwoty 1 200 000 PLN i otrzymujący dochody z tytułu umowy o pracę na czas nieokreślony lub określony, kontraktu menedżerskiego lub prowadzenia działalności gospodarczej.

W razie utraty jednego z wymienionych źródeł dochodu i otrzymania statusu bezrobotnego, Zakład Ubezpieczeń zapłaci za Kredytobiorcę do 12 kolejnych rat kredytu hipotecznego, zgodnie z harmonogramem spłaty (do 6000 PLN miesięcznie). Taka ochrona zapewnia mu możliwość prowadzenia swobodnych poszukiwań pracy, bez stresu o niedobory finansowe w okresie pozostawania bez pracy oraz chroni przed popadaniem w długi w związku z koniecznością regulowania bieżących płatności. Tym bardziej, że oferowane za pośrednictwem Millennium ubezpieczenie to nie tylko spłata kredytu, ale także innowacyjne rozwiązanie polegające na dodatkowym świadczeniu na pokrycie ponoszonych przez Kredytobiorcę kosztów utrzymania nieruchomości stanowiącej zabezpieczenie kredytu. Oprócz uiszczonej na rzecz Banku raty kredytu Zakład Ubezpieczeń zwraca Klientowi pokryte przez niego opłaty eksploatacyjne (należności za czynsz, prąd, gaz, CO, wodno-kanalizacyjne, fundusz remontowy, wywóz śmieci) do kwoty 500 PLN miesięcznie.

Bonus dla posiadaczy ubezpieczenia od utraty stałego źródła dochodów to także dodatkowe miesięczne świadczenie w wysokości 0,5% kwoty kredytu (do kwoty 6000 PLN) dla wszystkich tych, którzy stracą pracę już po wygaśnięciu umowy kredytu (np. w rezultacie wcześniejszej spłaty zobowiązania), w związku z czym nie korzystają już z pomocy Zakładu Ubezpieczeń w zakresie obsługi zobowiązania w Banku, ale nadal objęci są ochroną ubezpieczeniową. W praktyce oznacza to, że nawet po spłacie kredytu bezrobotny ubezpieczony otrzymuje od Zakładu Ubezpieczeń środki na bieżące opłaty oraz dodatek do zasiłku, którego wysokość ustalona jest jako odsetek pierwotnej kwoty kredytu. Comiesięczny dopływ środków finansowych może stanowić istotne i pewne źródło utrzymania przez cały okres pozostawania bez zatrudnienia.

Ubezpieczenie oferowane w ramach Kredytu Hipotecznego Millennium daje możliwość wielokrotnego korzystania ze świadczenia w trakcie okresu kredytowania. Wystarczy, że za każdym razem po skorzystaniu ze świadczenia, Kredytobiorca przez 6 miesięcy będzie posiadał nieprzerwane stałe źródło dochodu i regularnie spłacał kredyt. Możliwość korzystania z kolejnych 12-miesięcznych świadczeń ulega wówczas odświeżeniu. Prawo do pierwszej wypłaty świadczenia (ochrona ubezpieczeniowa) przysługuje Kredytobiorcy po okresie 90-dniowej karencji, liczonej od pierwszego dnia pierwszego okresu ubezpieczenia.

Aby skorzystać z ubezpieczenia na wypadek utraty stałego źródła dochodu, wystarczy na etapie składania wniosku o kredyt podpisać deklarację przystąpienia do grupowego ubezpieczenia w TU Europa. Składka ubezpieczenia jest bardzo atrakcyjna i wynosi 2% kwoty kredytu (płatne z góry) na okres 5 lat. Po upływie pierwszego 5-letniego okresu ubezpieczenie ulega automatycznemu przedłużeniu na kolejne okresy roczne (chyba, że Klient złoży rezygnację). Co bardzo istotne z punktu widzenia Klientów, w przypadku kredytów na kwotę nie wyższą niż 98% wartości nieruchomości istnieje możliwość doliczenia składki do kwoty kredytu, dzięki czemu Kredytobiorca nie ponosi żadnych kosztów w związku z przystąpieniem do umowy ubezpieczenia. Koszt ubezpieczenia ponosi wówczas Bank, a Klient refinansuje ten koszt uiszczając co miesiąc proporcjonalną część składki wraz z ratą kredytu. Takie rozwiązanie pozwala korzystać z ochrony ubezpieczeniowej przy stosunkowo nieznacznym obciążeniu budżetu – dla kredytu 200 000 PLN z 20 – letnim okresem kredytowania rata kredytu wzrośnie tylko o 17 PLN! W przypadku, gdy o kredyt wnioskuje więcej niż jedna osoba, ubezpieczeniem zostają objęci wszyscy Kredytobiorcy, płacąc jedną składkę uzależnioną od kwoty kredytu i korzystając ze świadczenia proporcjonalnie do osiąganych przez nich aktualnie dochodów.

Wg prognoz Banku Millennium wprowadzona od sierpnia oferta ubezpieczenia od utraty stałego źródła dochodów spotka się z szerokim zainteresowaniem ze strony Klientów bankowości hipotecznej. W praktyce z oferty kredytów hipotecznych Millennium korzysta bardzo wiele młodych osób. Zainteresowanie ofertą kredytów hipotecznych Millennium wśród młodych osób rośnie, ponieważ stanowi ona dla nich bardzo atrakcyjną propozycję – głównie ze względu na bardzo korzystne warunki cenowe (poziom marż, oprocentowania, prowizji i opłat kredytowych), najdłuższy na rynku okres kredytowania (50 lat dla kredytów w PLN i 45 lat dla kredytów w walutach obcych), możliwość zaciągnięcia kredytu w pożądanej kwocie - do 100% wartości nieruchomości oraz – co szczególnie istotne z punktu widzenia młodych osób – akceptację wielu różnych źródeł dochodu (w tym: umów zlecenia, czy umów o dzieło). W strukturze wiekowej naszych Klientów systematycznie utrzymuje się wysoki udział Kredytobiorców, którzy nie ukończyli jeszcze 35 roku życia - stanowią oni blisko 70% wszystkich naszych Klientów.

Jeśli jednak weźmiemy pod uwagę wnioski płynące z Badania Aktywności Ekonomicznej Ludności przeprowadzonego w I kwartale 2007 (http://www.bezrobocie.org.pl) młodzi ludzie „nadal mają największy problem ze znalezieniem pracy”. Zgodnie z opracowaniem przygotowanym przez Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej „Polska 2006. Raport o rynku pracy i zabezpieczeniu społecznym” w 2005 roku młode osoby bezrobotne stanowiły 23,3% całej populacji bezrobotnych, a dla osób w tzw. prime-age, a więc osób w wieku najwyższej aktywności zawodowej stopa bezrobocia w 2005 r. utrzymywała się na poziomie 14,1%. Nawet jeżeli weźmiemy pod uwagę systematyczną poprawę sytuacji na rynku pracy w Polsce i spadek stopy bezrobocia, wg najświeższych danych Głównego Urzędu Statystycznego (http://www.stat.gov.pl) osoby w wieku 25-34 lata w czerwcu br. stanowiły wśród bezrobotnych najliczniejszą grupę (27,8% ogółu zarejestrowanych, a odsetek zarejestrowanych bezrobotnych w wieku 35-44 lata wyniósł 19,6%. Oznacza to, że bezrobocie nadal najczęściej dotyka osoby z tych grup wiekowych, spośród których rekrutuje się najwięcej kredytobiorców.

Pozytywny z punktu widzenia Klientów Millennium sygnał niosą strukturalne statystyki rynku pracy (dostępne na stronach http://www.psz.praca.gov.pl). W czerwcu br. aż 50% bezrobotnych ogółem pozostawało bez zatrudnienia krócej niż 12 miesięcy. To właśnie taki okres wypłaty świadczenia na wypadek utraty stałego źródła dochodu przewiduje oferowane od sierpnia za pośrednictwem Millennium ubezpieczenie w TU Europa. Jak wskazują dane Publicznych Służb Zatrudnienia 12 miesięcy to okres, który daje realne szanse na znalezienie korzystnej oferty pracy i ponowne zatrudnienie, pozwalające na samodzielną obsługę zadłużenia i regulowanie wszelkich innych, comiesięcznych płatności.

drogie (jak u innych zresztą). dla mojego kredytu wychodzi, że to ubezpieczenie na 5 lat kosztuje tyle co 5 rat. co prawda w sytuacji najbardziej pasującej do tego modelu (pracujemy 6 miesięcy, potem 12 nie i tak w kółko) wyjdzie to na plus (o ile się z tego nie wykręcą - patrz niżej), ale zakładając, że mamy zamiar jednak pracować może bardziej opłaca się te pieniądze odłożyć i zachować jako rezerwę na taką ewentualność.

trzeba też zwrócić uwagę na wyłączenia i szczegółowe warunki - np. niektóre (z innych banków, nie znam szczegółów z tego) nie obejmują rozwiązania umowy za porozumieniem stron. przy małżeństwach - mogą płacić tylko połowę (czy też wprostproporcjonalnie do dochodów) jeśli tylko jedno straci pracę (co automatycznie np. u mnie by powodowało, że ubezp. kosztuje tyle co 10 rat).

Ja mam wyrobione zdanie na temat banku Millenium i obchodzę go szerokim łukiem. A jak będę chciał się ubezpieczyć to mogę zrobić to sam.

Fajne jest zdanie z artykułu który cytujesz "Zainteresowanie ofertą kredytów hipotecznych Millennium wśród młodych osób rośnie, ponieważ stanowi ona dla nich bardzo atrakcyjną propozycję – głównie ze względu na bardzo korzystne warunki cenowe (poziom marż, oprocentowania, prowizji i opłat kredytowych)..."

Tyle, że ja poszedłem do pierwszego lepszego banku i dostałem lepsze warunki :D

Nie zrażając się jednak złożyłem wniosek w Millenium. Pani zapewniała mnie, że decyzja będzie w 2-3tyg. I co? I nic! Minęły 3tyg więc zadzwoniłem do Millenium z pytaniem czy coś może już wiedzą. Dowiedziałem się że decyzji ciągle nie ma, więc mówię, że idę do BPH podpisać umowę, a pani na to "Ja i tak nie byłam w stanie dać takich dobrych warunków jak w BPH..."

Zresztą, poczytaj sobie opinie na temat banku Millenium na tym forum to sam się przekonasz "czym to pachnie".