Maryla1 04.01.2007 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 Witam! Zamierzam wybudować Oksane. Czy może ktoś już wybudował taki domek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ebo 18.08.2007 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2007 Od dłuższego czasu próbuję znaleźć odpowiedni projekt domu dla mojej rodziny. OKSANA z Archipelagu jest projektem najbardziej zbliżonym do moich potrzeb i ograniczeń (dość wąska działka) może nie tyle wizualnie, co pod względem układu pomieszczeń. Przyznaje jednak, że jestem (jeszcze) laikiem zarówno w temacie projektów jak i ciągu dalszego. Zwracam więc się z prośbą o pomoc w ocenie Oksany. Cenne będą wszelkie uwagi. link do projektu:http://www.archipelag.pl/projekty-domow/oksana[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 18.08.2007 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2007 wiesz zatanawia mnie to co napisales : jest projektem najbardziej zbliżonym do moich potrzeb i ograniczeń (dość wąska działka) może nie tyle wizualnie, co pod względem układu pomieszczeń bo sa raz ze setki bardzo zblizonych (jak nie prawie identycznych) projektow na rynku - a byc moze troszke mniej "szalonych" jesli chodzi o zew. wyglad , a dwa ten dom jest na dzialke o min. 21.0x26.2 m - czyli nie takiej znowu bardzo waskiej Uklad pomieszczen - taki "normalny" ani nie zachwyca ani nie powala na kolana Prawde mowiac wydaje mi sie ze to nie projekt domu jednorodzinnego z 2stanowiskowym garazem a - dwustanowiskowy garaz z doklejonym na doczepke "domkiem" Bardzo duza powiechnia dachu - i duzy kat nachlenia i chyba prawie calkowity brak scianek kolenkowych (chyba - bo nie mam przekroju wiec tylko sie moge zastanawiac jak niefajne sa pom. na poddaszu) Na ok 4 osobowa rodzine - przewidziano 1 wspolna lazienke (bo nie licze tego malenstwa na parterze ) - za to mamy absurdalnie duzy strych (do ktorego prowadza waskie i niewygodne schodki) oraz rownie duuuzy (wielkszy od lazienki ) korytarz na poddaszu... duzy ale za to zueplnie nie ustawny i ciemny - czyli nawet nie zorganizuje sie tam jakiegosc kacika czy mini biblioteczki. Z zewnatrz natomiast - w mojej opini - sen szalonego architekta No ludzie... , ja uwazam ze przydalo by sie troche umiaru _ Tu taki daszek, tu śmaki, tu - jakby bylo malo - naczólki , tu deseczki ozdobne, a tu balkonik, a na dokladke strzelimy jeszcze okragle okienko na front ... a co! Wg mnie - nie nie i jeszcze raz nie. Nie zeby byl jakis koszmarny ten projekt ale zapewniam ze szukajac - znajdziesz duzo ladniejsze i zdecydowanie funkcjonalniej zaprojktowane domy a spelniajace te same warunki co ten. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewa7506 18.08.2007 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2007 Faktycznie projekt niefajny. Ja jeszcze dorzucę, że przy 140 metrowej powierzchni 7m2 kuchni to troche maluśko I ten klitkowaty wiatrołap przy dosyć sporawym holu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 18.08.2007 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2007 Na wiatrolap nawet juz nie zwrocilam uwagi - tak mnie "porazila" wizualizacja Masz oczywiscie racje - malenki, niewygodny, nieustawny i nie wiem gdzie by sie trzeba bylo schowac przy nakladaniu np. butów - zeby np. nagle nie oberwac ktorymis drzwiami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ebo 19.08.2007 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2007 Dziękuję za wasze spostrzeżenia. Nie ukrywam, że projekt OKSANA to jeden z ostatnich pomysłów. Pierwszymi projektami, które zwróciły uwagę mojej żony i mnie były: Kryształ http://www.projekty.ign.com.pl/?p=detail&id=136&opcja=opis Nastka http://www.archipelag.pl/projekty-domow/nastka/?Kind=1&Name=nastka&ProjectMirror=1 Miriam - niefortunna nazwa http://www.archipelag.pl/projekty-domow/miriam/?Part=14&TypeCategory=1%2C2%2C4 Amanda http://www.archipelag.pl/projekty-domow/amanda/?Part=20&TypeCategory=1%2C2%2C4 Lapis http://www.projekty.ign.com.pl/index.php?p=detail&id=174 Moja żona przejrzała już chyba setki tych projektów i naprawdę strasznie ciężko jest nam się na coś konkretnego zdecydować. Chcielibyśmy poznać opinie osób, które mają wiedzę o projektach, budowaniu, samych domach i ich funkcjonalności większą od naszej. Dlatego też wszelkie uwagi, które napiszecie będą dla nas na wagę złota. Chcemy w końcu zacząć załatwiać wszelkie papierki i nareszcie wybrać projekt... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewa7506 19.08.2007 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2007 Moim skromnym zdaniem najlepszy układ pomieszczeń ma Nastka. Wszystko proporcjonalne. Na dole spora kuchnia i salon. Na poddaszu wszystkie sypilane ustawne, niemałe i z oknami, łazienka też duża i z oknem, plus dla pralni i malutki minus za brak garderoby. Fajny jest ten dwustronny kominek. Nie jestem ekspertem ale takie zewnętrzne kominy trzeba dokładniej izolować a w tym domku są takie 2. Co do wyglądu zewnętrznego to wszystkie te domki biją na głowę potworka z wczoraj! Tam architekt zapomniał tylko dodać kręcącego się na wietrze koguta na szczycie tej dzidy w dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 19.08.2007 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2007 Hm a mnie zaczyna zastanawiac - czy faktycznie wszystko przemysleliscie - domy owszem podobne, ale "poukladane" troche w rozne strony. Moze powiedz jak masz wjazd na dzialke bo to naprawde duza roznica czy salon jest od wchodu czy poludnia a sypialnie od polnocy czy wschodu/zachodu :[ Pytanie tez jakiw masz zapisy w WZ (lub PZP) - czy wszystko jedno jak jest ustawiona kalenica domu - frontem czy bokiem, czy nie ma ograniczen jesli chodzi o kat spadku itp. Raz garaz 2 stan , raz 1 - czyli jak rozumiem nie ma to znaczenia dla was? Raz 2 pom na parterze (pokoj i gabinet ) raz 1 (tylko gabinet) - to tez nieistotne? Wydaje mi sie (moze bledne wrazenie) ze sie troche w szukaniu pogubiliscie i - ze wybieracie jakis projekt ktory sie wam jako tako sposobal tak ogolnie - po czym probujecie dostosowac sie do niego. A chyba nie tak jak powinno byc , czyli - na poczatek bardzo konkretnie wypisujecie to co chcecie miec w projekcie domu - od spraw najwaznieszych (nie podlegajacych dyskusji ) po mniej wazne i konsekwentnie szukacie czegos co najbardziiej bedzie waszym wymaganiom odpowiadalo Mysle ze to jest realne Wiec moze po prostu napisz czego oczekujesz : jaki przedzial powierzchni domu was interesuje, na ile osob budowany bedzie dom , jaki ma miec program (ile pokoi , co na parterze, co na poddaszu, jak duze pom gosp, ile miejsc garazowych) jak to sie ma do stron swiata,, bo na razie mam wrazenie ze wybieracie ... np. projekty domow o niebieskim dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ebo 12.12.2007 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Nadszedł ten dzień - moja Dorcia zdecydowała - wybór padł na projekt NATALIA z pracowni architektonicznej MG Projekt. http://www.mgprojekt.com.pl/domki/natalia/index.php Chętnie poznam wasze zdanie na jego temat. Dzisiaj pobiegliśmy z żonką załatwić przyłącze energetyczne i wodne, oddaliśmy wniosek o warunki zabudowy, a także spotkaliśmy się już z naszym kierownikiem budowy, który będzie nam również adaptował projekt. Zaraz uciekam na spotkanie z murarzem, który postawi dla nas dom w październiku 2008 w stanie surowym. Dzisiaj był bardzo owocny dzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jotka2 04.06.2008 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 Ja postawiłem dom z tematu, Oksana odbicie lustrzane, teraz wykańczam wnętrze (parkiet, płytki). Jeden z niewielu projektów, który podpasował mi (wąska działka, 2 garaże, idealne umiejscowienie względem stron świata na działce). Nie ma takiej tragedii jak piszesz, oczywiście jeśli się z głową wiele rzeczy pozmienia kuchnia nieduża, ale stanowi jedną część z jadalnią. Dla kogoś, kto lubi szaleć "przy garach" może być jednak za mała. Na ok 4 osobowa rodzine - przewidziano 1 wspolna lazienke (bo nie licze tego malenstwa na parterze ) tak to niestety prawda za to mamy absurdalnie duzy strych (do ktorego prowadza waskie i niewygodne schodki) schodki to są takie, jakie się zamontuje można zamontować dość wygodne. A powierzchnia ? wspaniała Tu taki daszek, tu śmaki, tu - jakby bylo malo - naczólki , tu deseczki ozdobne, daszki deseczki można wywalić, co niniejszym uczyniliśmy a tu balkonik, a na dokladke strzelimy jeszcze okragle okienko na front ... a co! j.w. pozostał tylko balkon frontowy a zamiast okrągłego okienka zwykłe duże okno w wielkim pokoju nad garażem Gdybym miał wybierać drugi raz projekt na tą działkę, wybrałbym to samo. Jedyne do czego się mogę przyczepić to sama jakość techniczna projektu (szczególnie rysunki więźby). Totalna porażka. pozdrowienia jk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts