Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gryzonie w wełnie mineralnej

Recommended Posts

Mam problem!!

Czy i wogóle jest możliwość zamieszkania przez gryzonie welny mineralnej. Jeżeli tak , to jaką wełnę mam zastosować twardą, czy samo rozszerzalną.

Do czego to doszło ? :-?

Domy dla gryzoni budują. :o

Tak się przejąłeś ich losem po programie w TV (fantastyczne zwierzaki) ?

Nie wiem o jakich gryzoniach myślisz ale IMHO wygodniej im będzie w tej samorozszerzalnej (twarda może je uwierać).

Nie wiem, czy nie bedzie dla nich szkodliwa, na wszelki wypadek zrób ekspertyzę, :lol: :lol: :lol: bo możesz mieć kłopoty z obrońcami zwierząt.

Przy ociepleniu zewnętrzym ścian polecam zastosowanie aluminiowej listwy startowej. Istnieje wówczas minimalne ryzyko, że gryzoń dostanie się pod tynk. A co do ocieplenia poddasza.... to tylko chyba jedynym sposobem jest wzięcie na etat ..........

http://home.wanadoo.nl/de.animaties/poes4.gif

Sorry Alanta :p

Heno :lol: http://forum.rokcafe.pl/images/smiles/roflmao.gif :lol:

Wowka, nie gniewam sie, wprost przeciwnie :lol: , nasza kotka świetnie się sprawdza w takich sprawach, jest bardzo łowna, przytaragała już do domu polną mysz i sporą jaszczurkę i się z nimi krwawo rozprawiła :o Dostępu do domu nie mają też miejscowe koty :D

Rodzaj wełny nie zależy od preferencji gryzonia :wink: , tylko od jej funkcji, inną się daje na dach, inną na ściany... a przed dostępem nie tylko gryzoni, ale i owadów (osy są niebezpieczne !!!) chronią specjalne siatki...

Heno :lol: http://forum.rokcafe.pl/images/smiles/roflmao.gif :lol:

Wowka, nie gniewam sie, wprost przeciwnie :lol: , nasza kotka świetnie się sprawdza w takich sprawach, jest bardzo łowna, przytaragała już do domu polną mysz i sporą jaszczurkę i się z nimi krwawo rozprawiła :o Dostępu do domu nie mają też miejscowe koty :D

Rodzaj wełny nie zależy od preferencji gryzonia :wink: , tylko od jej funkcji, inną się daje na dach, inną na ściany... a przed dostępem nie tylko gryzoni, ale i owadów (osy są niebezpieczne !!!) chronią specjalne siatki...

Czytajcie uważnie jakie zadał [email protected] . Jemu wyrażnie chodzi o mieszkanko dla gryzoni. Ciekawe jakie gryzonie trzyma na tej FARMIE ?

Myślę, że jednak twardą. Samorozszerzalna może być niebezpieczna. Jak się zbyt mocno rozszerzy i dociśnie gryzonia do czegoś twardego... mogą być kłopoty :lol:

• 2 weeks później...
Gryzonie maja to do siebie, ze wejda wszedzie, na poddasze tez. Chodza w scianach, w podlogach, w dachach. Pytanie, ktore zadano na poczatku, dotyczylo tego, ze najprawdopodobniej gryzonie nie wejda w welne mineralna (chodzi chyba o ta toksycznosc welny) , w styropian na pewno tak.

jak mozna sie skutecznie uchronic ?

Skutecznej metody nie ma - u mnie mysz dostała się do mieszkania w bloku na pierwszym piętrze (weszła sobie prawdopodobnie z klatki schodowej korzystając z otwartych na chwilę drzwi).

Możesz jednak ograniczyć ryzyko. Nie przechowuj na poddaszu żywności, zabezpiecz otwory okienne zwłaszcza w piwnicy siatką metalową. Sprawdzaj od czasu do czasu, czy już nie masz "niepożądanych gości".

Możesz też sobie sprawić łownego kota.

U moich rodziców na 6 (tak, szóstym) piętrze pojawila się mysz, która weszła wewnętrzną stroną kanału wentylacyjnego. Mieszkała sobie za szafkami w kuchni. I rodzice mieli dwie możliwosci:

1/ zaakceptować i pokochać :lol:

2/ albo :evil:

Wybrali..... domyślcie się sami.

A tak naprawdę to gryzonie nie wejdą do izolacji z wełny szklanej a do mineralnej - jak są bardzo zdesperowane to czasem się dostaną. :wink:

Zgadzam sie z Tomaszosem. Rozbierałem kiedyś piec piekarski, produkcji NRD, izolowany wełną szklaną. Wełenka była kłująca bardzo, a gniazdek mysich i ich sladów bardzo dużo.