Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nosimy się wraz z żoną z myślą o sprzedarzy naszego domu (274 mkw) i budowie domu tylko dla nas dwojga . W grę wchodzi dom o powierzchni do około 120 m kw. powierzchni całkowitej .

Jeżeli ktoś z szanownych forumowiczów ma za sobą takie doświadczenia proszę o podzielenie się spostrzeżeniami . Interesują nas przede wszystkim projekty domów . Oraz dlaczego wybraliście taki projekt . Przeglądając strony internetowe mam wrażenie braku tego typu projektów .

My w podobnej sytuacji zdecydowalismy się na dom Sosenka z Horyzontu - ze wględu na dzialłkę z wjazdem od zachodu. Fajne małe domki dla dwojga mają praktycznie wszystkie pracownie i jest ich badrzo dużo - Murator (polecam dom na 102, Pogodna Jesień),Horyzont (Sosenka, Wierzba, Angela). Dom na 5-tkę Zosia), Archipelag (Sabusia, Olga) i wiele innych - przejrzyj po prostu uważnie oferty jest ich naprawdę sporo!!!.

Jeśli teraz macie dom ok 300 m tzn, że wiecie czego chcecie. Jeśli nie mozecie znależć odpowiedniego domu kupcie projekt indywidualny.

Ja oglądając setki projektów...nic dla siebie nie znalazłam.

Szukałam domu dla 3 osób.

Jeśli dół mi odpowiadał to góra nie, i tak było w kółko.

Szczerze mówiąc ne bardzo rozumiem wasze pytanie...

Nie piszecie nic o swoich potrzebach.

Jeśli dom ma służyć tylko Wam to 120 m w może wystarczy.

Ale jeśli macie dzieci, lub ludzi, którzy Was odwiedzają z noclegiem.....to chyba nie wystarczy.

Ja bym zrobiła tam jak robię teraz czyli:

Na dole:garaż, kuchnia ( zamknięta- to konieczne), pokój gościnny, salon, pomieszczenie gospodarcze, łazienka z przysznicem. Jeśłi przyjedzie do Was ktoś na nocleg, korzysta z pokoju i łazienki na dole - nie chodzi po cąłym domu :wink: Myślę że ok .100 m na dole bez garażu wystarczy.

Góra: łązienka , 2 pokoje (garderoba) ( Sypialnia i biblioteka- albo gabinet, telewizyjny ...zwał jak zwał :wink: .

Lub : ( 3 pokoje jeśli... pan i pani mają różne zainteresowania, hobby)

Te pokoje powinny byc raczej większe a nie "klitki" i mieć okna ze strony którą lubicie.

Dobrze by było jakby te pokoje do siebie nie przylegały. ( Zeby nie słyszeć ewentualnego hałasu)

To na tyle, ale tak prawdę mówiąc ... to pisząc to założyłam sobie, że jesteście małżeństwem, którego dzieci już się wyprowadziły i zostaliście sami z dużym domem, nie organizujęcie hucznych imprez i spędzacie czas jak wiekszość ludzi..... Dlatego ważny jest dodatkowy pokój gsciinny na dole ...bo jak rodzina przyjedzie na święta...

ALe jeśli się myle i jesteście zupełnie kimś innym to moja koncepcja...domu nie sprawdza się wcale .

pozdrawiam serdecznie :)

Acha jeszcze zapomniąłm o pomieszczeniu na pralkę, mam je na górze koło łazienki, jest tam deska do prasowania i suszarka. Dlaczego na górze? Żeby nie latać: łazienka- szuszarka - garderoba. Wszystko jest na jednym piętrze.

I jeszcze jedna fajna rzecz, plecam zadaszony taras.

Nie każdy lubi siedzieć w pełnym słońcu, jak również ...miło posiedzięć jeśli jest ciepło a trochę kropi deszcz.

Napiszcie chociaż w jakim jesteście wieku...to może pręcej coś się doradzi :)

Bo to o czym pisałam może dotyczyć i ludzi powiedzmy... po 50tce :wink:

i oczywiście mnie - bo tki projekt sobie zamówiłam. A moze chcecie dom parterowy... hm tu nie doradz...bo jestem przeciwniczką domów parterowych. .... no chyba, że ktoś nie moze chodzić..ale to inna sprawa.

Mamy parterową Plejadę z Domusa. Ostatnio podczas wyjadzu młodzieży na dłuższy czas stawierdziliśmy z mężem, że jest to idealny dom dla dwojga. Pomijając zalety parterówki, dom ma poza salonem itp. trzy pokoje 12-15 m.

Pierwszy to sypialnia z podwójnym łożem, drugi - czytelnia, popołudniowa drzemka i internet, trzeci - biuro z domowymi dokumentami plus funkcja gościnna. Po wyfrunięciu dzieciaków za kilka lat będzie nam naprawdę wygodnie. Teraz jest weselej...

Jeżeli chodzi o wiek to ja mam 51 żona 44 . Oczywiście mając własny dom wiemy czego chcemy , tylko jak to pogodzić w jednej bryle .

Po :

1 - trzy pokoje - wypoczynkowy -dzienny (około 25 m bez kominka z wyjściem na taras) , sypialnia z wyjściem na niewielki balkon (około 16 m podwójne łóżko+ szafa+ toaletka + garderoba) , pokój do pracy-biblioteka (biurko , komputer,regały na książki + miejsce do spania dla jednej osoby ,

2 - duża kuchnia razem z jadalnią oddzielona od pokoju dziennego ( w niej toczy się zwykle nasze życie) ,

3 - Garaż z przejściem do domu (około 30 m , jeden samochód +stół-warsztat+miejsce na zapasowe opony i akcesoria) ,

4 - Widna sień z wejściem do pomieszczenia na buty (nie lubię wystawy brudnych butów) tzw śluza brudu w środku umywalka oraz wieszak na ubrania itp.,drzwi wejściowe szerokie ,

5 - łazienka - wanna , klozet , bidet , umywalka ) ,

6 - oddzielne WC + kabina prysznicowa ,

7 - strych - suszarnia ,

8 - kotłownia (piec gazowy + zasobnik cwu),

9 - pomieszczenie gospodarcze - spiżarnia

Bryła budynku z dachem dwuspadowym pokrytym dachówką ceramiczną(jeżeli chodzi o bryłę niewielkie odstępstwa dopuszczalne) . Dom niepodpiwniczony z poddaszem mieszkalnym a najchętniej z poddaszem z możliwością adaptacji (wstępnie suszarnia i graciarnia) .

Technologia murowana - cegła licówka (nie lubię styropianów na zewnątrz) , opierzenia i rynny miedziane .

Ad : el-ka

najbardziej przypadł mi do gustu projekt Sosenka pracowni Horyzont . Oczywiście troszeczkę bym go przerobił .

Ad : Agdula

Generalnie się z Tobą zgadzam - właśnie o to chodzi . Masz typowy projekt czy robiony na indywidualne zamówienie ?

Dziękuję za odzew - pozdrawiam wszystkich :D

Kuna :)

Ja mam projekt indywidualny ....ale tylko dlatego, że żaden z gotowych mi nie odpowiadał.

Myślę, że powinieneś pomyśleć o projekcie indywidualnym. Mój kosztował ok 12 tys. Płacisz ale masz co chcesz.... a tak to się naszukasz a wątpię abyś coś znalazł.

Spróbuję opisać jak to wygląda u mnie. Może coś Ci się nasunie.

Więc :....

dom ma bryłę z zewn tak jak sosenka, ale wyżej nad garażem.

Wchodząc do domu po lewej stronie jest garaż na dwa auta. Garaż w środku jest przedzielony ścianką (mogą być drzwi ale nie muszą na pomieszczenie gospofarcze...taki warsztacik, nie ma tam okna ...są tylko luxwery ale dobrze doświetlają.

Na wprost wejścia są schody.

Na prawo, zaraz, jest małe pomieszczenie gospodarcze, dalej pokój gościnny, kuchnia, Na przeciwko kuchni jest Wc +prysznic- tu nie ma okna bo to jest pod schodami, dalej znajduje się pokój z kominkiem 40 m. Z tego pokoju jest wyjście na zadaszony taras. Zadaszenie polega na tym że dach nie jest zakończony na wysokości poddasza, tylko schodzi na dół.

Nad garażem, to jest takie półpiętro , (pomieszczenie po podłodze ponad 40 m - ale w rzeczywistości dużo mniejsze, bo skosy idą prawie od 30cm) tu ma byc biblioteka plus biurko + może wstawię jakiś fajny narożnik...jeszcze się zastanowię.

Na piętrze, na wprost schodów łazienka i obok pralnia z szuszarnią.

Na prawo jeden pokój ( ponad 20 m z garderobą niestety nie pamiętam ile ma garderoba).

Po przeciwnej stronie drugi pokój nasza sypialnia, ale tu wejście do garderoby zrobiłam z przedpokoju... powód był jeden: jeśli np jedna osoba śpi a druga wstaje wcześniej to aby nie budzić śpiącego grzebiąc w garderobie, wychodzi z pokoju udając się do garederoby.

Zastanawiam się po co Ci balkom ... kolejna bezużyteczna przestrzeń do sprzątania podłogi....

Ja teraz tu gdzie mieszkam mam dwa balkony..i tak na prawdę służą do suszenia prania....nikt tu nie siedzi...bo siedzi się na tarasie...a taras zadaszony więc ...jak balkon :wink:

Sosenka z zew bardzo mi sie podoba...ale w środku wcale.

Po pierwsze...kuchnia połączona z salonem (mam to teraz...okropieństwo!).ALe podoba mi się to , że jest korytarz dzielący mieszkanie od garażu. TO jest super.

Poddasze..w ogóle jest beznadziejne. Za małe pokoje...jeśli są skosy ...to pomieszczenia powinny być większe.

Nie ma pralni..tzn, że z brudnymi ciuchami będę latać na dół a potem znowu do góry do garderoby. :roll: Mam tak właśnie teraz w obecnym domu... i wcale mi się to nie poddoba.

A w ogóle...to mały ten dom. Będzie Wam za ciasno. A co zrobicie z rzeczami które teraz macie?

Wiem, bo moja mama kiedyś się przeprowadzała z dość dużego mieszkania do takiego o połowę mniejszego....efekt był taki , że po jakimś czasie kupowała większe.

Jeśłi ktoś się przeprowadza z 40 m na 100 to może i będzie przez jakiś czas zadowolony..ale jeśli z waszego metrażu... to myśłę, że poniżej 150 m nie powinniście schodzić....

Ja mam zamar wprowadzić się w październiku...wtedy zrobię kilka fotek i zamieszczę w galerii domów forumowiczów.

owocnych decyzji :)

A tak wygląda mój taras. Na razie to budowa...więc jest nieskończony..potem będzie ładna balustrada itd... a tearaz jak to na budowie....

http://images25.fotosik.pl/63/6298f11d9f581a8e.jpg

Agdula

Zastanawiam się po co Ci balkom ... kolejna bezużyteczna przestrzeń do sprzątania podłogi....
Balkon jest mi potrzebny do wietrzenia kołdry i poduszek . Po prostu lubię spać w pachnącej wiatrem i swierzej pościeli . Jeżeli masz sypialnię na dole to sprawę rozwiazuje taras . Jeżeli sypialnia na poddaszu to muszę mieć niewielki balkon .

Sosenka z zew bardzo mi sie podoba...ale w środku wcale.

Mi także . Twoje spostrzeżenia jeżeli chodzi o wnętrze są bardzo trafne i zgadzam się z nimi . Co prawda autor projektu pisze o możliwości dowolnej aranżacji poddasza ale (chyba masz rację z tymi 150 m kw.) na tej powierzchni niewiele się da zrobić . W tym projekcie można także zwiększyć salon i kuchnię , ale wtedy dom traci swoje proporcje i to już nie to .

A co zrobicie z rzeczami które teraz macie?

Jedną sypialnie trzeba sprzedać - tylko szkoda bo to Swarzędz . Meble i sprzęt kuchenny oraz łazienka - także pozostały by, bo robione były pod konkretne pomieszczenie . To samo z meblami w bibliotece .

Ten Twój taras z zadaszeniem to właściwie jest podcień - podoba mi się .

A tak wygląda mój obecny dom

http://images26.fotosik.pl/64/7ebbb3b1651f8c87.jpg

Faktycznie duży ten Twój dom i wygląda na pensjonat lub wielorodzinny.

(twierdzę tak po balkonach)

Projekt powyżej jest bardzo fajny, naprawdę ładny dom i praktycznie podzielenie wnętrza :) :) :) ......ale nie ma garażu.

Jeśli mogę coś powiedzieć... to z pomieszczenia nr 5 bym zrobiłabym pralnie z suszarnią i z deską do prasowania.

Bardzo podoba mi się rozmieszczenie pomieszczeń, część nocna wraz z łazienką jest wydzielona :) :) ..więc można czuć się swobodnie, gdyby ktoś do drugiej osoby przyszedł.

Kuchnia jest super, można wstawić duży stół. :) :)

No i jest osobno a nie razem. :)

Duży hall - co nadaje przestronności wnętrzu.

Bardzo ładny dom. :)

Pewnie też bym go wybrała, ale ja koniecznie chciałam mieć piętro, teraz mam i jestem zadowolona i w nowym domu też cchciałam mieć piętro...a bo ja bardzo lubię schody... oczywiście nie za dużo..ale trochę musi być ...jak dla mnie :wink:

Widzę, że przy Waszym starym domu,....są wspaniałe duże rośliny...zazdroszczę , ja na takie będę musiała sporo czekać....