leonptak 14.11.2010 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 Mam poważny problem.Mieszkamy już od 1990 roku w domu wtenczas wybudowanym ze wszystkimi zezwoleniami.Ale do dzisiaj nie mamy odbioru domu.Kierownik budowy już dawno nie żyje,jesteśmy tam zameldowani i płacimy podatki.Teraz chcę ten dom odebrać i co w takiej sytuacji potrzebuję.proszę o pomoc.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 14.11.2010 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 Lepiej ię nie chwal, ze mieszkasz, bo za to są kary.Można spróbować tak - jeżeli masz stary dziennik budowy, to biezesz nowego kierbuda, on podpisuje przejecie obowiazków. Powinien też wiedziec, czy trzeba to zglosić gdzieś, czy niekoniecznie, o ile pamiętam, to nie. Potem robi inwentaryzację i podpisuje zakończenie. Plus wszelie kwity. Musisz mieć odbiory mediów (jeżeli nie masz w dzienniku, to lapiesz wykonawcow, co podpiszą. Oczywiście wszystko nie za darmo. Kominiarz. Certyfikat cieplny. ITDJezeli nie masz dziennika, to zgłaszasz, że ze względu na zgon kierbuda dziennika nie ma (tam gdzie się pozwolenie wydaje), dostajesz nowy dziennik i jw. A i jeszcze miej nadzieję, że na twoim terenie nie ma zwyczaju wizitacji pry odbiore. Bo do mnie przyszli, ale u nas wiadomo było, że chodzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jazz79 06.02.2011 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 Witam i mam pytanko -mianowicie co to jest to zaświadczenie z izby inżynierów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekKamila 02.06.2011 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 to jaki byl koszt tych niezbednych zalatwianych pieczatkek, podpisow, wraz z mapkami itd zeby skompletowac to wszystko do odbioru domu ? oczywiscie orientacyjnie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zibik_eng 04.06.2011 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2011 Witam i mam pytanko -mianowicie co to jest to zaświadczenie z izby inżynierów? To jest papierek który poświadcza iż osoba nazwijmy ją Panem X posiada uprawnienia budowlane i ma opłaconą składkę za dany rok kalendarzowy. Bez takiego zaświadczenia (opłacenia rocznej składki) Pan X nie może wykonywać samodzielnych funkcji technicznych w budownictwie, tj. Kierownik Budowy, Projektant, Inspektor Nadzoru etc etc. W bardzo dużym skrócie: Jeżeli np Pan X ma uprawnienia budowlane - został "zatrudniony" jako kierownik budowy a nie posiada w/w papierka to z prawnego punktu widzenia "kierownika budowy" na takiej budowie nie było a za tym idą konsekwencje prawne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 06.06.2011 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 od poświadczenia uprawnień nie jest zaświadczenie z izby inżynierów lecz DECYZJA o nadaniu uprawnień. Zaświadczenie potwierdza przynależność do izby i opłacenie haraczu, pardon, składki za konkretny okres czasu, niekoniecznie za cały rok i niekoniecznie kalendarzowy. Potwierdzam, że aby wykonywać samodzielne funkcje trzeba okazać równocześnie decyzję o nadaniu uprawnienia i aktualne zaświadczenie z izby inżynierów. Niestety.Jeszcze kilka lat temu żadnego haraczu do żadnej izby nie trzeba było płacić. Ale to już temat na zupełnie inną opowieść. W przypadku projektu należy załączyć zaświadczenie potwierdzające opłacenie składek na dzień sporządzenia projektu. W przypadku prowadzenia budowy dołączone zaświadczenie/zaświadczenia musi obejmować cały okres budowy, tj. od przejęcia obowiąków na budowie do zakończenia dziennika/budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kapitalista 18.06.2011 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2011 WitamDostałem decyzję na przystąpienie do użytkowania mojego domu od Powiatowego Inspektoratu Budowlanego.Zastanawiam się jednak co dalej mam z tym zrobić? Czy gdzieś mam z tym iść? np. Czy trzeba to jakoś zgłosić w księgach wieczystych, żeby nanieśli tam informację, że na działce stoi budynek ? Czy trzeba z tym iść do gminy żeby zaczęli naliczać podatek od domu, a nie od pola?Czy bankowi w którym mam kredyt hipoteczny trzeba to zgłosić ?Czy firma ubezpieczeniowa, która prowadzi polisę dla mojej nieruchomości musi ten dokument też mieć ?Czy trzeba to zgłosić w gazowni, wodociągach i elektrowni ? - wiem, że podobno prąd jest tańszy po odbiorze (niebudowlany) Proszę o informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekKamila 19.06.2011 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 Witam Dostałem decyzję na przystąpienie do użytkowania mojego domu od Powiatowego Inspektoratu Budowlanego. Zastanawiam się jednak co dalej mam z tym zrobić? Czy gdzieś mam z tym iść? np. Czy trzeba to jakoś zgłosić w księgach wieczystych, żeby nanieśli tam informację, że na działce stoi budynek ? Czy trzeba z tym iść do gminy żeby zaczęli naliczać podatek od domu, a nie od pola? Czy bankowi w którym mam kredyt hipoteczny trzeba to zgłosić ? Czy firma ubezpieczeniowa, która prowadzi polisę dla mojej nieruchomości musi ten dokument też mieć ? Czy trzeba to zgłosić w gazowni, wodociągach i elektrowni ? - wiem, że podobno prąd jest tańszy po odbiorze (niebudowlany) Proszę o informację. chyba wszedzie wszedzie musisz sie zglosic, bo bedziesz zameldowany na nowy adres, wymiana dokumentow , umowy itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts