Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki rodzaj materaca wybra? do ?ó?ka? Latex czy spr??yny?

godul1

Recommended Posts

Muszę kupić materac albo dwa- jeszcze nie wiem czy jeden duży czy dwa mniejsze. Nie mogę się zdecydować czy ma być spręzynowy czy może szarpnąć się na latexowy. Nie wiem tez jakiej firmy materac nalezy zakupić. czy kierowac się tylko ceną?

W zwiazku z powyższym proszę szanownych forumowiczów o komentarze.

• Odpowiedzi 100
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przerabiałam ten temat niedawno. Z tego, co się orientuję, najlepsze są materace sprężynowe a najlepiej, jeśli każda sprężyna ma taki woreczek z materiału, w którym sobie siedzi.

Materac nie powinien być zbyt mięki, najlepsze są średnie lub twarde.

Jeśli waga osób śpiących na materacu się różni, to lepiej kupić dwa osobne.

Muszę kupić materac albo dwa- jeszcze nie wiem czy jeden duży czy dwa mniejsze. Nie mogę się zdecydować czy ma być spręzynowy czy może szarpnąć się na latexowy. Nie wiem tez jakiej firmy materac nalezy zakupić. czy kierowac się tylko ceną?

W zwiazku z powyższym proszę szanownych forumowiczów o komentarze.

mam materac ze sprezynami koszyczkowymi i z wierzchu gabka lateksowa - na pewno warto sprezyny w koszyczkach i teraz jakbym mial brac to lepiej 2 razy po 1m*2m niz jeden 2*2 - dlaczego?

bo jak pisze joasia - wietrzenie

bo jak masz stelaz z podnoszonymi zaglowkami (a SZCZEGOLNIE jak teraz nie masz a chcesz miec w przyszlosci) to wtedy to nie bedzie dzialac

bo latwiej kupic bedzie przescieradla :)

kierowac sie nie tylko cena ale i po prostu polezec - ja zanim wybralem to na kazdym materacu lezalem z 3 minuty na wznak na boku itd.

bezwzglednie idz do salonu gdzie zajmuja sie tylko sprzedaz LOZEK i materacy - ceny duze ale przynajmniej ludzie znaja sie na rzeczy :)

ostatnio jak ogladalem to wiem po moich doswiadczeniach z uzytkowania tego materaca co mam - ze warto brac takie materace co maja specjlanie plisowane strefy - dzieki czemu lepiej nastepuje wentylacja i wchlanianie potu :)

Docieplenia,

Popraw mnie jeśli nie mam racji ale chyba chodzi ci o sprężyny w kieszonkach albo torebkach co to niby mają gwarantować sprężystość punktową. Z argumentem o trudnością z wietrzeniem i odwracaniem dużego materaca się zgadzam, ale moja żona twierdzi, że na połączemiu materacy śpi się niewygodnie. Wydaje mi się, że ten argument odpada przy materacu latexowym bo cała powierzchnia takowego jest jednorodna. w przypadku materacy sprężynowych krawędzie są obrabiane materiałem o innej sprężystości niż reszta materaca. Niestety nie wiem jak to jest w istocie bo nigdy nie spałem na podwójnym materacu.

Tak więc proszę doświadczonych o opinie i doświadczenia

z góry dziekuję i pozdrawiam

Docieplenia,

Popraw mnie jeśli nie mam racji ale chyba chodzi ci o sprężyny w kieszonkach albo torebkach co to niby mają gwarantować sprężystość punktową. Z argumentem o trudnością z wietrzeniem i odwracaniem dużego materaca się zgadzam, ale moja żona twierdzi, że na połączemiu materacy śpi się niewygodnie. Wydaje mi się, że ten argument odpada przy materacu latexowym bo cała powierzchnia takowego jest jednorodna. w przypadku materacy sprężynowych krawędzie są obrabiane materiałem o innej sprężystości niż reszta materaca. Niestety nie wiem jak to jest w istocie bo nigdy nie spałem na podwójnym materacu.

Tak więc proszę doświadczonych o opinie i doświadczenia

z góry dziekuję i pozdrawiam

po pierwsze materac ze sprezynami kubelkowymi lepiej sie dopasowuje do ciala

po drugie nie wydaje dziwnych dziwiekow

ja jak pisalem mam materac 2*1,8 i wiem ze teraz bym wybral - to wybralbym wlasnie dwa mniejsze zamiast jednego wiekszego z powodow ktore podalem bo w praktyce stwierdzilem ze to spanie na srodku nie jest az tak wazne :) jak sie wydaje w teorii - ale mysle ze to kwestia indywidualnych preferencji. Obroka materaca owszem jest ale powiem szczerze ze dopiero jak przeczytalem posta to sobie uswiadomilem ze moze to byc odczuwalne - a nie jest - tyle u mnie :)

pozdrawiam

To znaczy, że nie masz doświadczeń z miejsca styku dwóch materacy :wink: .

Powiem szczerze,że ja też jestem za dwoma oddzielnymi materacami ale za to moja małżonka.....

Docieplenia a co sądzisz o materacach w całści zrobionych z latexu?

mnie bardziej przekonaly sprezyny kubelkowe+gabka lateks - pozatym slyszalem ze same gabkowe maja gorsza wentylacje, bo jednak miedzy sprezynami jest jakis obieg i przeplyw powietrza lepszy niz w gabce

przy wyborze lateksowego nalezy BACZNIE patrzec na producenta zeby to byl napewno latex bo gabka lateksowa sie nie wyrabia tak jak tradycyjna (a nawet jesli to baaaardzo powoli)

Muszę kupić materac albo dwa- jeszcze nie wiem czy jeden duży czy dwa mniejsze. Nie mogę się zdecydować czy ma być spręzynowy czy może szarpnąć się na latexowy.

latex, materac ..... latex, materac .... latex ...... coś mi się kojarzy ...... :oops:

Szukaliśmy dobrego, twardego materaca - każdy jeden srawdzałem własnymi plecami - ceny były zawrotne, a żaden jakoś nie pasował. Wreszcie znaleźliśmy to o co chodziło - kilkanaście cm gąbki + dodatkowo włókno kokosowe. Twardy, wygodny, nie sprężynuje, a kosztował kilaset zł :). Mamy go już 3 lata