Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki rodzaj materaca wybra? do ?ó?ka? Latex czy spr??yny?

godul1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 100
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Temat to dla mnie całkiem nowy,ale podziele się moimi doświadczeniami. Też zamierzam kupic łóżko z matercem. W sklepie prowadzą sprzedaż materacy

Hilding i M and K Koło foam. Stelaż zamówiłam podnoszony więc pani, b.fachowa z resztą, doradziła spręzynowy, w trakcie rozmowy stanęło na tym, że zamówiłam materac Hilding 3009 hypo, do podnoszonych stelazy raczej latekoswe nie nadaja sie. Sam materac kosztuje 497 zl, kieszonkowy.Nie wiem czy o drogo czy tanio.

Pzy okazji tematu komfortu spania to warunki w nowym domku zmusiły mnie aby spac trochę na zwykłym, nadmuchiwanym . Powiedzmy, że odczuwam kręgosłup i jakiez było moje zdziwienie gdy nie odczuwałam nic w tym rejonie. Często wstaje ze zwykłego łóżka z bólem w plecach, a tutaj wygląda na to że nie ma to dla bólów kegosłupa jak spanie na materacu nadumuchiwanym ( taki z zamszowym pokryciem, za okolo 50 zl w realu latem kupiony.) :)

• 4 weeks później...
  • 1 month później...
Spałam chyba na wszystkim ;) i zdecydowanie wybieram lateksowy. Warunek: musi byc odpowiednio gruby. Drogie to jak nie wiem co, ciężkie jeszcze bardziej, ale tak wygodne, że szok. Od pięciu lat jestem szczęśliwą posiadaczką Dunlopillo Saphir M 160x200 i zamieniłabym go tylko na taki sam, ale tańszy :)

Pytanie do osób z doświadczeniem materacowym. Co sądzicie o tej firmie i tym materacu?

http://www.marsen.pl/go/_info/?id=357&idc=id_60&sess_id=74796ac0c0dfc4ed167b5c89d52a9554#rozmiary

Teksty jak z tv marketu. Jak cos takiego słyszę/czytam to mi sie zapala lampka alarmowa w głowie.

Tez szukam dobrego materaca ze stelażem, ale na razie jestem dość zielona w temacie. Daj znać, proszę, jak sie dowiesz czegos o tej firmie ze źródeł pozaforumowych.

Pozdrawiam

zielony_listek

Pytanie do osób z doświadczeniem materacowym. Co sądzicie o tej firmie i tym materacu?

http://www.marsen.pl/go/_info/?id=357&idc=id_60&sess_id=74796ac0c0dfc4ed167b5c89d52a9554#rozmiary

Ja mam Neomastrę (o podwyższonej twardości) tej firmy . Jesteśmy narazie bardzo zadowoleni, no ale...użytkujemy krótko :-?

• 1 year później...
Temat to dla mnie całkiem nowy,ale podziele się moimi doświadczeniami. Też zamierzam kupic łóżko z matercem. W sklepie prowadzą sprzedaż materacy

Hilding i M and K Koło foam. Stelaż zamówiłam podnoszony więc pani, b.fachowa z resztą, doradziła spręzynowy, w trakcie rozmowy stanęło na tym, że zamówiłam materac Hilding 3009 hypo, do podnoszonych stelazy raczej latekoswe nie nadaja sie. Sam materac kosztuje 497 zl, kieszonkowy.Nie wiem czy o drogo czy tanio.

Pzy okazji tematu komfortu spania to warunki w nowym domku zmusiły mnie aby spac trochę na zwykłym, nadmuchiwanym . Powiedzmy, że odczuwam kręgosłup i jakiez było moje zdziwienie gdy nie odczuwałam nic w tym rejonie. Często wstaje ze zwykłego łóżka z bólem w plecach, a tutaj wygląda na to że nie ma to dla bólów kegosłupa jak spanie na materacu nadumuchiwanym ( taki z zamszowym pokryciem, za okolo 50 zl w realu latem kupiony.) :)

Jest dokładnie odwrotnie jak piszesz. Do stelaży podnoszonych nie nadają się materace sprężynowe a lateksowe czy piankowe owszem. Przy nachylonych powierzchniach sprężyny mogą powodować rozerwanie kieszonek i w takich przypadkach reklamacje nie będą uwzględnione.

u nas od 2 lat są dwa osobne materace (sręzyna kazda w osobnyn woreczku)

nigdy wiecej, ponieważ materace odkształciły sie, i nie trzymaja juz swojego rozmiaru, tak wiec jezdza nam po całym łożku (tanie niestety nie były)

po srodku zrobiła sie wielka dziura i nie ma szans zeby spało z nami dziecko, bo wiecznie sie zapada :(

niedługo czeka mnie wybor nowego, wiec napewno bedzie jeden spręzynowy :)

Moge napisac o swoich doświadczeniach po przeprowadzce i rocznych doświadczeniach z latexem.

Latex w moim przypadku okazał sie zbyt twardy- drętwieja mi na nim rece kiedy spię na boku.

Zdecydowanie lepiej spi mi sie na 7 strefowym materacu kiesoznkowym który ma tylko 3cm wyściółke z latexu. Tak wiec po niecałym roku na latexie przeprosiłem sie ze starym materacem kieszonkowym. Teraz spowrotem spię na materacu schlarafia, który ma już bodajze 6 lat i nie moge o nim złego słowa powiedzieć. Nic w nim jeszcze nie skrzypi.

Mam od miesiąca materac sprężynowy kieszonkowy z warstwa pianki z wierzchu - z nowej kolekcji Ikea. To jest duży materac 140 cm, do tej pory spałam na nim sama, wiele nie ważę, a materac ma już wyrażne wgłębienie na środku plus na brzegu (od siadania) - reklamować? wymieniać na inny? :roll:

Mam od miesiąca materac sprężynowy kieszonkowy z warstwa pianki z wierzchu - z nowej kolekcji Ikea. To jest duży materac 140 cm, do tej pory spałam na nim sama, wiele nie ważę, a materac ma już wyrażne wgłębienie na środku plus na brzegu (od siadania) - reklamować? wymieniać na inny? :roll:

Reklamować.

Mój materaz ma juz chyba 6 lat (160X200) ważę niecała setke ale zadnych wgłebień jeszcze na nim nie ma. Jest wrazenie wiekszej miękkości w miejscu gdzie zwykle spie ale wyczuwalen dopiero jak sie przewałkuje przez cały materac. Normalnie nie widac żadnych śladów użytkowania.

Wgłebienia swiadcza o tym że spręzyny sie odkształciły i to raczej dyskwalifikuje materac.

Witam serdecznie,

proszę o pomoc, radę, co lepsze; zakupiłam materac dwukomorowy kieszonkowy multuipoket (500 sprężyn na metr kw) z siedmioma strefami, ale nie wiem co lepsze, jeśli chodzi o wierzchnią warstwę: lateks połączony z kokosem, czy pianka memory foam zapamiętująca kształt ciała i dopasowująca się pod wpływem temperatury do ciała (tzw. pianka leniwa) proszę o zdanie użytkowników, jakie wrażenia z użytkowania tej pianki. Sprawa dość pilna – praktycznie nóż na gardle a właściwie materac w sypialni czeka na podjęcie decyzji, czy wymieniać, bo przyszedł nie ten co był zamówiony :)

Obawiam sie że latekx z kokosem jest dużó twardszy o tej pianki. zalezy na czym chcesz spać. Jesli sie decydowałaś na konkretny rodzaj i uznałas go za najwygodniejszy to chyba nie ma co zmieniac decyzji z powodu błedu dostawcy.

Raczej nikt nie podejmie za Ciebie decyzji - w końcu to Twój materac i Twój kregosłup ma sie czuc na nim wygodnie.