Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki rodzaj materaca wybra? do ?ó?ka? Latex czy spr??yny?

godul1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 100
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

hey,

ciekawa dyskusja...

Ja od 3 lat jestem wlascicielem dwoch materacy ze sprezynami kubelkowymi 200x100 cm i jestem niezmiernie z nich zadowolony - moja malzonka rowniez. Materace sa pokryte po obu stronach roznymi materialami - bawelna na lato i welna na zime. Wpierw chcialem kupic jeden wspolny materac 200x200, ale nie zrobilem tego z dwoch wzgledow - transport oraz problemy z ustawieniami innych elementow lozka - nie wiem jak sie to po polsku nazywa, ale idzie mi o te "drabinki" na ktorych leza materace (niem. Lattenrost) - kupilem takie z regulacja zaleznie od wagi ciala, aby lepiej dopasowawywaly sie do spiacego. Uwazam je za rownie wazny element wygody lozka jak dobry materac - takie z regulacja sa na prawde super. No i kazde umozliwiaja wetylacje materaca - bez czego kazdy materac, niezaleznie od rodzaju niszczy sie. Na prawde radze, jak jeden z moich poprzednikow udac sie przed zakupem materaca do specjalistycznego sklepu tylko z lozkami i materacami i przetestowac kombinacje - drabinka/materac.

Co do problemu dziury w lozku :p ...

Rame lozka wykonalem sam, wezsze o 2 cm od materacy. Dzieki czemu "dziury" sie tak nie odczuwa, takze podczas snu. Ale prawda jest ze kazde z nas podswiadomie "wraca" na swoja polowe, niezaleznie od tego gdzie zasnie. :lol:

My mamy 2 materace. Oprócz zalet takiego rozwiązania, które już są opisane wyżej, mnie dodatkowo przekonały 2 argumenty: nie muszę się "turlać" do małżonka z racji różnicy wagi, bo zawsze się jednak jakiś dołek robi oraz przy przewracaniu osobne materace nie powodują przebudzenia osoby akurat nie przewracającej się :D . Szczególnie, jeśli się niestety posiada tzw. czujny sen, jak zajączek!

Nie wiem w ilu już łóżkach spałem. Jak kiedyś policzyłem to w jednym roku było to ze 30 :lol: Materac musi być twardy i duży. Żadnych podziałów - to mi pachnie separacją ;-) Poza tym chcę się turlać z żonką w te i spowrotem ;-) Wszędzie tam, gdzie była ze mną żonka i były oddzielne materace - a nie daj Boże kołderki - nie służyło to bliskości i igraszkom.

Dostęp powietrza ma być taki, że nie trzeba go będzie specjalnie wietrzyć, a do domu się go przywozi raz. Na upartego można na dachu zwykłego "wózka".

No i materac mimo wszystko nie może być za duży - to oddala ludzi ;-) Swoją drogą można się nawet wyspać na 60cm we dwójkę :lol:

No, Godulu, chyba że z 7 strefami :lol:

Luśka - a nie wydaje Ci się, że ludzie mają różny wzrost i śpią w różnych pozycjach? Przy 7 strefach ich szerokość jest poniżej 30cm, co wydaje mi się niczym w stosunku do przybieranych pozycji. Tym razem piszę o sennych pozycjach ;-) Co będzie wobec tego jeżeli moja część ciała znajdzie się w nieodpowiedniej strefie :?: Wydaje mi się, że 7-strefowe to naciąganie na "wodotryski".

Frankai,

wydaje mi się, że strefy twardości będą wytmuszać prawidłową pozycję. Poprostu leżenie w złych strefach będzie mniej wygodne niż prawidłowe. Z własnego doświadczenia wiem, że we śnie przewracam się za każdym razem kiedyjest mi niewygodnie - tak więc będę się wiercił do skutku.

A zreszta dziś będzie testowanie materaca:-)))) POdobno właśnie go przywieźli.

Poprostu leżenie w złych strefach będzie mniej wygodne niż prawidłowe. Z własnego doświadczenia wiem, że we śnie przewracam się za każdym razem kiedyjest mi niewygodnie - tak więc będę się wiercił do skutku.

Może i tak - tylko odwieczne pytanie: "tabakiera do nosa, czy nos do tabakiery"? Ja wolę, żeby materac dopasował się do mnie ;-)

Było poważnie, to teraz trochę żartem. Pewnie niedługo już będą inteligentne materece, co to sam sprawdzą i dostosują się w zależności od tego gdzie masz kręgosłup, a gdzie 4 litery, czy śpisz na boku, czy jesteś z kimś i bynajmniej nie śpicie ;-) To oczywiście żart, choć jak znam Amerykanów, to pewnie już coś takiego mają lub wkrótce wypuszczą :lol: Wszystko z nudów - wymyślają cudowne ... nikomu niepotrzebne rzeczy :lol:

Basen owszem , ale nie zawsze jest na to czas. Ostatnio niestety nie mam go zbyt wiele:-((. Do tego budzę się rano z bulem w plecech. To po części wina braku ruchu ale też niewygodnego fotela w pracy, w samochodzie no i jeszcze niewygodnego materaca. Stary materac-kiedy go kupowałem- był twardy. PO trzech latach 8używania niestety nie jesty już twardy a i sprężyny mozna już w nim bez trudu wymacać. M

John,

Jak byłem mały treż na takim spałem. Szybko jednak z niego wyrosłem. Pamiętam, że najfajniej było po wymianie wsadu. Wrażenie jakby się spało w stodole. Niestety ten rodzaj materaca raczej nie nadaje się dla alergików. Poza tym raczej nie ma właściwości ortopedycznych.

Pozdrawiam.

Gość john
Ostatnio na szczęście awansowałem na tapczan (z którego wystaje sprężyna...), bo z tych materacy myszy zrobiły sobie wylęgarnię ;) (po prostu materiał zmurszał ze starości i siano już wylatywało :) ).