Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak przeliczyć ilość stempli

Recommended Posts

W jaki sposób to przeliczyć z m3 na ilość sztuk?? W projekcie mam 0.34m3

najpierw obliczasz objetość jednego stempla /wzór na objetość walca/

następnie dzielisz objetośc całkowita /0,34m3/ przez objetość pojedynczego stempla

i masz ilośc ... :wink:

najpierw obliczasz mase jednego stempla /wzór na objetość walca/

następnie dzielisz mase całkowita /0,34m3/ przez mase pojedynczego stempla

nie to zebym sie czepial ale ta masa to chyba obietosc :p

ja wiem i rozumiem niedzielne zmeczenie wypoczynkim ;D

ale po co zaczynac kolejne boje na temat legalnych jednostek :D

W jaki sposób to przeliczyć z m3 na ilość sztuk?? W projekcie mam 0.34m3, a stemple będę kupować używane i muszę wiedzieć jaką ilość sztuk nabyć.

Jak wiecie to podpowiedzcie :D

Nie sposób tego przeliczyć, stemple są różnej grubości, bo to odpad i dlatego nie przeliczysz.

Zasada jest taka (przynajmniej według murarza który zrobił u mnie 2 stropy), daje sie stemple co 1,5m na długości i co 1m na szerokości, czyli jeśli masz pokój 5mx4,5m to musisz dać 6x4=24 stemple.

Usiądź z projektem i według tej zasady sobie oblicz.

...Zasada jest taka (przynajmniej według murarza który zrobił u mnie 2 stropy), daje sie stemple co 1,5m na długości i co 1m na szerokości ...

i obojętne czy strop gęstozebrowy z nadlewką 3 cm betonu, monolityczny gr 8 cm czy monolityczny gr 16 cm ?

obojetne czy deski szalunkowe gr 25 mm czy 32 mm?

stempli zawsze tyle samo ?

...Zasada jest taka (przynajmniej według murarza który zrobił u mnie 2 stropy), daje sie stemple co 1,5m na długości i co 1m na szerokości ...

i obojętne czy strop gęstozebrowy z nadlewką 3 cm betonu, monolityczny gr 8 cm czy monolityczny gr 16 cm ?

obojetne czy deski szalunkowe gr 25 mm czy 32 mm?

stempli zawsze tyle samo ?

Oczywiście że nie, u mnie jest strop monolityczny grubość 15cm, deski szalunkowe gr. 25mm, co 1m belka podtrzymująca deski 5cm x 12cm. Teraz ma jakieś odniesienie.

najpierw obliczasz objetość jednego stempla /wzór na objetość walca/

następnie dzielisz objetośc całkowita /0,34m3/ przez objetość pojedynczego stempla

Z tym że przy wyliczaniu objętości jednego stempla korzystając ze wzoru na objętość walca promień podstawy powinien być podany ze środka wysokości stempla.

a nie lepiej jak juz uzyc wzoru na stozek sciety ? wtedy dokladnosc ze hoho

no i potem tylko trzeba dobrze przesegregowac stemple zeby pasowaly do 'standardu' bo u mnie stemple nieco sie roznily srednica ;) jeden 3cm inny z 8 ;D i tu matematyka biere w łeb - wiec moze zamkniemy kackik matematyczno-fizyczny :D

dla odniesienia u mnie okolo 100mkw terivy poszlo okolo 120 stempli

pozdrawiam

Piotrek

... u mnie stemple nieco sie roznily srednica ;) jeden 3cm inny z 8 ;D i tu matematyka biere w łeb - wiec moze zamkniemy kackik matematyczno-fizyczny :D

dla odniesienia u mnie okolo 100mkw terivy poszlo okolo 120 stempli

pozdrawiam

Piotrek

tylko, ze pytanie brzmiało "

a nie czy u Ciebie stemple sie różniły srednicą ... i ile ci poszło stempli do szalowania ... :wink:

co do ilości - to blizszy jestem temu co podaje Kris2222 ...

te="Paulina&Paweł"]W jaki sposób to przeliczyć z m3 na ilość sztuk?? W projekcie mam 0.34m3

a nie czy u Ciebie stemple sie różniły srednicą ... i ile ci poszło stempli do szalowania ... :wink:

co do ilości - to blizszy jestem temu co podaje Kris2222 ...

a racja racja - bo mnie pozniej postujacy zmylili ;D

a wtedy to przyjmijmy srednice zastepcza stempla 5cm i jedziemy ;D - tylko czy maja byc stemple metrowe czy trzymetrowe ?

pozdrawiam

Piotrek

Oczywiście stemple miałem od fi 100 do 250mm :lol: bida było postawić

Na strop 130m2 miałem 250stempli , parę sztuk siołem jeszcze na schody ,

Stropik wyszedł jak lala :D wiem co mówię , bo jako tynkarz widziałem już różne

Nie warto oszczędzać na paru stemplach ,oszczędzisz maksymalnie 100zł -150zł a może coś siąść przy betonowaniu i lipa, bo nic już z tym nie zrobisz. Tynkarz wszystkiego nie zniweluje przy dużych różnicach ,pagórkach .Jeśli już sie uprzesz to wszystko da sie zrobić z nierównym stropem ale na pewno ci te zaoszczędzane 150zł na to nie starczy .