PaulinaPawe 19.08.2007 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2007 W jaki sposób to przeliczyć z m3 na ilość sztuk?? W projekcie mam 0.34m3, a stemple będę kupować używane i muszę wiedzieć jaką ilość sztuk nabyć. Jak wiecie to podpowiedzcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 19.08.2007 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2007 a wiesz z jakiej (nota bene niepraktycznej) pozycji KNR to zostało wyliczone?i tak musisz wziąć tyle ile nakazuje technologia, nie przedmiar materiałowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 19.08.2007 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2007 W jaki sposób to przeliczyć z m3 na ilość sztuk?? W projekcie mam 0.34m3......... ....i nie napisali ile sztuk? to może ma być jeden ale gruby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.08.2007 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2007 W jaki sposób to przeliczyć z m3 na ilość sztuk?? W projekcie mam 0.34m3 najpierw obliczasz objetość jednego stempla /wzór na objetość walca/ następnie dzielisz objetośc całkowita /0,34m3/ przez objetość pojedynczego stempla i masz ilośc ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 19.08.2007 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2007 W jaki sposób to przeliczyć z m3 na ilość sztuk?? W projekcie mam 0.34m3 najpierw obliczasz mase jednego stempla /wzór na objetość walca/ następnie dzielisz mase całkowita /0,34m3/ przez mase pojedynczego stempla i masz ilośc ... nie to zebym sie czepial ale ta masa to chyba obietosc ja wiem i rozumiem niedzielne zmeczenie wypoczynkim ;D ale po co zaczynac kolejne boje na temat legalnych jednostek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.08.2007 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2007 masz racje - poprawiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lee28 19.08.2007 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2007 W jaki sposób to przeliczyć z m3 na ilość sztuk?? W projekcie mam 0.34m3, a stemple będę kupować używane i muszę wiedzieć jaką ilość sztuk nabyć. Jak wiecie to podpowiedzcie Nie sposób tego przeliczyć, stemple są różnej grubości, bo to odpad i dlatego nie przeliczysz. Zasada jest taka (przynajmniej według murarza który zrobił u mnie 2 stropy), daje sie stemple co 1,5m na długości i co 1m na szerokości, czyli jeśli masz pokój 5mx4,5m to musisz dać 6x4=24 stemple. Usiądź z projektem i według tej zasady sobie oblicz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.08.2007 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2007 ...Zasada jest taka (przynajmniej według murarza który zrobił u mnie 2 stropy), daje sie stemple co 1,5m na długości i co 1m na szerokości ... i obojętne czy strop gęstozebrowy z nadlewką 3 cm betonu, monolityczny gr 8 cm czy monolityczny gr 16 cm ? obojetne czy deski szalunkowe gr 25 mm czy 32 mm? stempli zawsze tyle samo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lee28 19.08.2007 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2007 ...Zasada jest taka (przynajmniej według murarza który zrobił u mnie 2 stropy), daje sie stemple co 1,5m na długości i co 1m na szerokości ... i obojętne czy strop gęstozebrowy z nadlewką 3 cm betonu, monolityczny gr 8 cm czy monolityczny gr 16 cm ? obojetne czy deski szalunkowe gr 25 mm czy 32 mm? stempli zawsze tyle samo ? Oczywiście że nie, u mnie jest strop monolityczny grubość 15cm, deski szalunkowe gr. 25mm, co 1m belka podtrzymująca deski 5cm x 12cm. Teraz ma jakieś odniesienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 19.08.2007 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2007 W jaki sposób to przeliczyć z m3 na ilość sztuk?? W projekcie mam 0.34m3 najpierw obliczasz objetość jednego stempla /wzór na objetość walca/ następnie dzielisz objetośc całkowita /0,34m3/ przez objetość pojedynczego stempla i masz ilośc ... Z tym że przy wyliczaniu objętości jednego stempla korzystając ze wzoru na objętość walca promień podstawy powinien być podany ze środka wysokości stempla. a nie lepiej jak juz uzyc wzoru na stozek sciety ? wtedy dokladnosc ze hoho no i potem tylko trzeba dobrze przesegregowac stemple zeby pasowaly do 'standardu' bo u mnie stemple nieco sie roznily srednica jeden 3cm inny z 8 ;D i tu matematyka biere w łeb - wiec moze zamkniemy kackik matematyczno-fizyczny dla odniesienia u mnie okolo 100mkw terivy poszlo okolo 120 stempli pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 19.08.2007 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2007 U mnie robiłem takBelki max . co 85cm , deska calówka , stempel co 80-90cm , zależy jak wyszedł rozstaw , strop miałem monolityczny 15cm , na pokój 4X4 wychodzi około 25 stempli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.08.2007 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2007 ... u mnie stemple nieco sie roznily srednica jeden 3cm inny z 8 ;D i tu matematyka biere w łeb - wiec moze zamkniemy kackik matematyczno-fizyczny dla odniesienia u mnie okolo 100mkw terivy poszlo okolo 120 stempli pozdrawiam Piotrek tylko, ze pytanie brzmiało "W jaki sposób to przeliczyć z m3 na ilość sztuk?? W projekcie mam 0.34m3 a nie czy u Ciebie stemple sie różniły srednicą ... i ile ci poszło stempli do szalowania ... co do ilości - to blizszy jestem temu co podaje Kris2222 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 19.08.2007 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2007 te="Paulina&Paweł"]W jaki sposób to przeliczyć z m3 na ilość sztuk?? W projekcie mam 0.34m3 a nie czy u Ciebie stemple sie różniły srednicą ... i ile ci poszło stempli do szalowania ... co do ilości - to blizszy jestem temu co podaje Kris2222 ... a racja racja - bo mnie pozniej postujacy zmylili ;D a wtedy to przyjmijmy srednice zastepcza stempla 5cm i jedziemy ;D - tylko czy maja byc stemple metrowe czy trzymetrowe ? pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaulinaPawe 19.08.2007 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2007 strop będzie monolityczny i z tego co wyliczyliśmy na szybko wynika, że będzie miał pow ok 160 m2. Jak weźmiemy 250 szt stempli powinno wystarczyć, chyba???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.08.2007 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2007 ...Jak weźmiemy 250 szt stempli powinno wystarczyć, chyba???? jesli to nie "zapałki", a stemple - powinno wystarczyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 19.08.2007 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2007 ...Jak weźmiemy 250 szt stempli powinno wystarczyć, chyba???? jesli to nie "zapałki", a stemple - powinno wystarczyc no jak to 0,34 m3 podzielimy na 250 to za grube nie wyjda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.08.2007 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2007 kosztorys przewiduje wielokrotność uzycia stempli - stad te "zwariowane" ilości ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 19.08.2007 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2007 Oczywiście stemple miałem od fi 100 do 250mm bida było postawić Na strop 130m2 miałem 250stempli , parę sztuk siołem jeszcze na schody , Stropik wyszedł jak lala wiem co mówię , bo jako tynkarz widziałem już różne Nie warto oszczędzać na paru stemplach ,oszczędzisz maksymalnie 100zł -150zł a może coś siąść przy betonowaniu i lipa, bo nic już z tym nie zrobisz. Tynkarz wszystkiego nie zniweluje przy dużych różnicach ,pagórkach .Jeśli już sie uprzesz to wszystko da sie zrobić z nierównym stropem ale na pewno ci te zaoszczędzane 150zł na to nie starczy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts