Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lodowka do zabudowy.. KTORA?!!

asana

Recommended Posts

Przyszedl czas na zakup kuchennego AGD...

Jest troche postow na forum na temat lodowek , ale niewiele na temat tych do zabudowy... :-?

Bo niestety nie sa one tak doskonale wyposazone , jak te wolnostojace...

Jakie lodowki macie?

Jakie "bajery" musza byc, a jakie sa tylko milym dodatkiem?

-komora zero (jak sie toto sprawdza w codziennym uzytkowaniu?)

-cyrkulacja powietrza

-funkcja party

-funkcja wakacje

-powloka antybakteryjna

-szybkie zamrazanie

-szybkie chlodzenie

-...?

Pomocy! :)

z moich doświadczeń

Miałem no frost, obiegi powietrza, komory itd. Moje doświadczenia są niestety takie że im więcej systemów tym gorzej. Zaznaczam że to moje subiektywne zdanie.

W końcu kupiłem lodówkę - spełnia nasteujące parametry:

- dwa agregaty

- szybkie zamrażanie jest OK

- funkcję wakacje sobie odpuść- założę się że i tak nie będziesz o tym pamiętał :)

- żadnych kostkarek i chodni do soków czy wody - fajnie to tylko na folderze wygląda

- żadnych telewizorów

- żadnych komór fresh itd - to już totalna bzdura

Do mojego domu który się buduje kupię lodówkę 180 cm i do tego zamrażarkę szufadową 180 cm i postawię obok siebie. Czy zabuduję czy nie to się okaże a raczej nie - kwestia gustu.

W rosądnej cenie kupisz elekroluxa lub boscha

Dwa agregaty powodują że lodówka lepiej działa - jeden obsługuje lodówkę a drugi zamrażarkę. Jeżeli chcesz umyć np. zamrażarkę / w końcu i tak musisz to zrobić / to wyłączasz jeden agregat.

Co do komory fresh... wrzuć tam coś i zobacz jakie będzie fresh. Wg mnie to po prostu slogan rekalmowy i tyle. Co to znaczy komora fresh/zero?

PS

Mój elektrolux sprawdza się świetnie 180 cm wys a kosztował w promocji jakieś 1800 zł - ma dwa agregaty / elektroniczny wyświetlacz temp wew zamrażarki

Wcześniej miałem LG ze wszystkimi systemami - za przeproszeniem gów..o naprawiałem ją 6 razy - w końcu wyrzuciłem

Moze dlatego jestem sceptycznie nastawiony do takich historii jak no frost czy komory. Lodówka ma jedną rzecz robić dobrze - chłodzić. Dodatkowo czasem trzeba ją tez myć i żadna powłoka antybakeryjna nie pomoże :)

Ja mam dwie lodówki do zabudowy Siemensa.

Najwieksze jakie były czyli bodajrze 173cm.

Jedna chodzi juz 6 rok, bez zadnego problemu. ma jeden agregat, i chyba nic poza tym.

Drugą kupiłem identyczną- jednoagregatową, z bajerów ma powloke antybakteryjną, ale jak to działa nie wiem bo narazie jest tam tylko jedna butelka wody mineralnej od 3 dni;-)

wybiorę cos z tych:

http://www.topmarket.pl/lodowki_do_zabudowy/ARISTON_BCB_333_AAVE_I.php

jest wysoka i pojemna jak na lodówki do zabudowy-duża zamrażara!

http://www.topmarket.pl/lodowki_do_zabudowy/LIEBHERR_ICUS_30130.php

-tez fajna a Liebherr ma dobre opinie:)

a co siemensa http://www.topmarket.pl/lodowki_do_zabudowy/SIEMENS_KI_38_VA_20.php to fajny ale trzeba w tych modelach filtr wymieniac co pół roku (jak nie wymienisz to "bajer nie działa" i tragicznie mało pojemna zamrażara-ja czasem i pół prosiaczka przechowuję więc raczej zdecyduję sie na aristona:)

Generalnie aristony sa mało popularne w sklepach-więc mnóstwo jest entuzjastów amiki (której dużo), whirpooli (mega reklamowane a jakość-taka sobie teraz) ....

ja mam pralke aristona od 4 lat, narzekałam że głośna-bo poza tym jest rewelacyjna! Narzekałam do momentu kiedy byłam u koleżanki z cichym whirpoolem-jej pralka rżała i piała a zdaniem koleżanki to bylo "normalne":)

generalnie-nie ma zasady, nawet najlepszej marki produkt może sie teraz zepsuc bo obecnie 85 % produktów robią małe zółte rączki (CHINY):( To nie to co 10 lat temu. A na Miele mnie nie stać. Kupię po prostu dodatkową gwarancje na 5 lat za 100 zł chyba i ok:) a serwis aristona w polsce jest nienajgorsy podobno:)

a zachwalane na forum elektroluxy to dla mnie lipa-tanie toto, ma bajery ale mrozi np. 4 kg/24h:0 albo energetyczna B-klasa...nie mówiąc o rachitycznych plastikowych półeczkach:(