Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "spagórkowić" teren działki ?

Recommended Posts

Oczywiście żeby wyglądało tak, jakby tak było zawsze?

Mam obok działki budowlanej trochę łąki na którą muszę wywieźć ziemię z tej pierwszej działki. Myślałam intensywnie o tym, jak to porozrzucać, aby nie było górek, ale może warto stworzyć trochę nieregularnego terenu? Przecież płaskie jest nudnawe, może warto jakiś wąwozik ???

Ma ktos zdjęcia takich ogrodów, co mają nierówno ? Dziękuję za pokazanie ...

Przecież płaskie jest nudnawe, może warto jakiś wąwozik ???

Jechalem kiedys na rowerze przez Wegry i omal nie umarlem z nudow.

Teren plaski mnie dobija , a jesli chodzi o dzialke i ogrod to mysle ze to zalezy przede wszystkim od tego jak dzialka jest duza i jak wyglada okolica.

Dzialke swa rowniez zamierzam "spagorkowic" co bedzie zadaniem szczegolnie trudnym bo okolica plaska a dzialka dluga wiec "pagorow" nie usypie a co najwyzej pagoreczki aby ciekawiej bylo i dzialka miala ..... wieksza powierzchnie.

[quote name="Goni_Mnie_Peleton

jesli chodzi o dzialke i ogrod to mysle ze to zalezy przede wszystkim od tego jak dzialka jest duza i jak wyglada okolica.

Dzialke swa rowniez zamierzam "spagorkowic" co bedzie zadaniem szczegolnie trudnym bo okolica plaska a dzialka dluga wiec "pagorow" nie usypie a co najwyzej pagoreczki aby ciekawiej bylo i dzialka miala ..... wieksza powierzchnie.

no moja ma razem ok. pół hektara, jakieś 29 a budowlanej a reszta tej łąkowej, więc można poszaleć .... tylko problem w tym, że jest dość długa - więc wąska ...

Moim skromnym zdaniem, żeby te wyniesienia skarpy, czy jak tam to nazwiesz były naturalne, to muszą mieć łagodne opływowe kształty. Możesz zastosować takie półokrągłe wydmowe, lub inne, bardziej lub mniej strome, ale pamiętaj, żeby ten przeciwstok, który się w ten sposób utworzy był dobrze ubity, bo każdy wzgórek tak zbudowany z luźnej ziemi może w okresie kliku miesięcy obniżyć się o 1/4 - 1/3 wysokości. Ważne jest też stopniowe udeptywanie i umiarkowane polewanie wodą, można też w przeciwstoku umieścić palisadę z drewnianych kołków, która usztywni całą budowlę. Kołki z czasem spróchnieją i użyźnią glebę. Jeżeli pytasz jak posadzić rośliny żeby nie wyglądały posadzone sztucznie to zastosuj stary chiński sposób. Weź do ręki tyle kamyków ile roślin chcesz posadzić i rzuć je przed siebie w rejon gdzie masz je posadzić. Jak upadną kamienie tam sadzisz rośliny. To naprawdę jest fajna zabawa. Oczywiście nie każde ułożenie kamyków Ci się spodoba, ale wreszcie to będzie To.

Trudniejsze to będzie do zastosowania na skarpie, ale pewnie już sobie poradzisz...

Dzięki, Zygmor, za ciekawe rady, podobają mi się ....

a co powiesz na to, jeśliby usypać tylko kopce ziemi i zostawić je, powiedzmy przez jesień i zimę i poczekać aż częściowo same się "rozgonią" po działce pod wpływem wody i wiatru i innych czynników, a potem wrócić do nich wiosną i zacząć utwardzanie ? Boję się, że jak zacznę je męczyć juz teraz to będą wyglądały jak sztuczne ....

Ja zrobiłam kiedys skarpę która docelowo miała posłużyć jako baza do zbudowania kaskady wodnej. Podstawa takiej górki była z dużych kawałów betonu (szer ok 1 m może więcej), ustawionych jeden na drugim, na wysokość ok 120 cm, przysypanych ziemią. Po dwóch latach górka zapadła się o kilkadziesiąt cm ... i nici z kaskady ...

Sugeruję docelowe górki wykonać na bazie np gruzu, i dopiero na to ziemia.

Taka skarpa ma szansę się utrzymać bez budowania murków oporowych.