Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

brodziki z zaslonka - fotki?

szachy

Recommended Posts

bardzo chetnie popatrzylabym na fotki Waszych brodzikow "bezkabinowych" z zaslonkami, czytalam ze duzo osob ma takie 8)

ciekawa jestem czy sa jakos czesciowo obudowywane czy chroni od wody tylko zaslonka

bede wdzieczna za foty lub info jak sie to ma w praktyce

chce wcisnac w rog malej lazienki polokragly brodzik i wolalabym uniknac kolumbryny z drzwiczkami...

zastanawiam sie na ile i jak obudowac aby mi sie po lazni nie lalo

powiem tak

zasłonki w prysznicach są najgorszym pomysłem jaki jest - już chyba lepiej bez. Nie ma nic gorszego niż przyklejająca się zasłonka z jakiegoś plastyku do ciała podczas mycia. brrrr

Fakt - okropność, a jak się człowiek próbje od niej odgonic to przy okazji pół łazienki zachlapie :-( na wielu wyjazdach to ćwiczyłam :-(

Może jakby dobrze ociążyć dół zasłonki (tak jak czasem firanki mają) to by pomogło?

Pozdrawiam

zielony_listek

zalamujecie mnie 8)

szczesliwie na poddaszu bedziemy miec wieksza lazienke wiec dolny prysznic bedzie bardziej okazjonalny ...

Moim zdaniem zalezy to raczej od wielkości " kabiny". Znajomi mają dużo miejsca, zasłonke i nic się nie przykleja, bo "poieszczenie prysznicowe" jest przestronne...

zalamujecie mnie 8)

szczesliwie na poddaszu bedziemy miec wieksza lazienke wiec dolny prysznic bedzie bardziej okazjonalny ...

Moim zdaniem zalezy to raczej od wielkości " kabiny". Znajomi mają dużo miejsca, zasłonke i nic się nie przykleja, bo "poieszczenie prysznicowe" jest przestronne...

No ale szachy pisała, że ma małą łazienkę :-(

A nie da się kabiny półokrągłej osiemdziesiątki wstawić? Przeszklonej bez wzorków, żeby nie zamykała bardzo przestrzeni.

Pozdrawiam

zielony_listek

A nie da się kabiny półokrągłej osiemdziesiątki wstawić? Przeszklonej bez wzorków, żeby nie zamykała bardzo przestrzeni.

Ja też mam małą łazienkę na parterze 150 na 160 zaryzykowałam kabinę pięciokątną z otwieranymi drzwiami i jestem zachwycona. Precz z zasłonką. Poza kabiną jest wc i umywalka.

Ja też mam małą łazienkę na parterze 150 na 160 zaryzykowałam kabinę pięciokątną z otwieranymi drzwiami i jestem zachwycona. Precz z zasłonką. Poza kabiną jest wc i umywalka.

moge fotke?

moge fotke?

Hmmm. Łazienka jest tak mała, że nie wiem, czy mi się uda fotkę zrobic :( Poza tym nie ma kafelków więc nie bardzo jest co pokazywać :oops: ale spróbuję się przełamac i się postaram.

No dobra. Proszę nie zwracać uwagi na estetykę łazienki a raczej na jej brak. Udało mi się zrobić tylko zdjęcia z korytarza, ale widać to co trzeba, czyli muszlę klozetową sąsiadującą z kabiną (80 cm). Za ścianą w rogu po prawej jest mała umywalka (prezentowana w wątku umywalkowym). Być może na zdjęciu tego nie widać, ale przy zamkniętych drzwiach kabiny w łazience mogą znajdować się dwie osoby (testowane na mnie i moim mężu a obije należymy raczej do 'dużych').

Spłuczka została zamontowana skośnie ale nie pod kątem 45 stopni raczej około 25 stopni i wysunięta nieco do przodu koszem niewielkiego narożnika. Przy okazji na spłuczce powstała całkiem obszerna półka. Takie usytuowanie pozwoliła wcisnąć wc między ścianę a kabinę. w taki sposób, ze siedzi się wygodnie i nie obija się łokciami ani o ścianę a ni o kabinę (uwaga: z półokrągłą kabiną to się nie uda.)

Kabina zamknięta:

http://www.bexlab.pl/foto/dom_mini/IMG_2576_closed.JPG

powiększ

Drzwi kabiny otwierając się mijają muszlę bardzo blisko ale na szczęście wszystko zostało dobrze wyliczone. Zastanawialiśmy się nad otwieraniem w drugą stronę ale była obawa, że drzwi mogą kiedyś trzasnąć o muszlę i będzie po kabinie (szklana).

http://www.bexlab.pl/foto/dom_mini/IMG_2581_wc.JPG

powiększ

Wbrew pozorom przy otwieraniu drzwi kabiny nie trzeba wychodzić z łazienki :) Może uda mi się namówić męża, żeby pozował.

http://www.bexlab.pl/foto/dom_mini/IMG_2579_max.JPG

powiększ

I na koniec kabina otwarta całkowicie:

http://www.bexlab.pl/foto/dom_mini/IMG_2578_opened.JPG

powiększ

Oczywiście wszystko to można było osiągnąć prościej stosując kabinę z drzwiami przesuwanymi, ale mam do takich awersję. No i ciekawostka. Kabina to pięciokątna 80-tka, którą powiększyliśmy do rozmiary 85 (90-tka by się nie zmieściła) domurowując 5-cio centymetrowe dystanse w miejscu gdzie kabina dochodzi do ściany. Acha i brodzik murowany a nie gotowy.

Ja mam podobnych rozmiarów łazienkę jak JoShi, u mnie 140x150 cm.

Zdjęcia samej kabiny nie mam, łazienke pokazywałam w wątku:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=74825

Plan łazienki jest taki:

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/bb/xe/pxfi/vMwRZVFmDki0rWIzfX.jpg

Kabina jest ze zwykłego szkła, ponadto okno dodaje oddechu tej mojej klitce.

Pozdrawiam

zielony_listek

powiem tak

zasłonki w prysznicach są najgorszym pomysłem jaki jest - już chyba lepiej bez. Nie ma nic gorszego niż przyklejająca się zasłonka z jakiegoś plastyku do ciała podczas mycia. brrrr

Fakt - okropność, a jak się człowiek próbje od niej odgonic to przy okazji pół łazienki zachlapie :-( na wielu wyjazdach to ćwiczyłam :-(

Może jakby dobrze ociążyć dół zasłonki (tak jak czasem firanki mają) to by pomogło?

Pozdrawiam

zielony_listek

Ja mam zasłonke i jakoś jeszcze nigdy sie do niej nie przykleiłam nawet będąc w dwójkę w prysznicu 90x90 :-) Musiałoby nieźle wiać żeby się do niej przykleić ale może to zalezy jaką się kupi (za 4 zł czy za 60 zł)

Ja mam zasłonke i jakoś jeszcze nigdy sie do niej nie przykleiłam nawet będąc w dwójkę w prysznicu 90x90 :-) Musiałoby nieźle wiać żeby się do niej przykleić ale może to zalezy jaką się kupi (za 4 zł czy za 60 zł)

1. No to pokaż zdjęcia jak ładnie prosiła autorka wątku.

2. Nie liczy się ilość osób w brodziku tylko masa całkowita ;)

Błagam, tylko nie zasłonka w prysznicu..... :-?

To jest jakiś koszmar. Rok temu byliśmy na wakacjach w pensjonacie, w którym właśnie były zasłonki: lepią się do ciała (ohyda :x ) leje się z nich, wokół przysznica jest wiecznie mokro.

Zasłonkom mówię zdecydowane NIE!! :wink:

Jak sie jest we dwójke pod prysznicem, to się nie zauważa klejącej zasłonki ;-)

Statystyka z moich wyjazdów do miejsc "zasłonkowych" - wszyscy znajomi je przeklinają. Zwłaszcza, że co innego swoja zasłonka, a co innego taka obca, brrrr...

Pozdrawiam

zielony_listek

ale właśnie o to chodzi, że swoja jest wcale nie brr.. ;)

ale zgodzę się, niezaprzeczalny fakt, że miejsca zasłonkowe mają zasłonki nie ten teges...

swoją to się czyści, albo pierze albo różne rzeczy wyczynia...

a taka obca zasłonka, to nie wiadomo co w niej siedzi,

ale to samo się tyczy miejsc prysznicowych w ogólności

bo takie obce suwane drzwi na ten przykład też potrafią być baaaardzo brrr ;)

a taka obca zasłonka, to nie wiadomo co w niej siedzi,

ale to samo się tyczy miejsc prysznicowych w ogólności

bo takie obce suwane drzwi na ten przykład też potrafią być baaaardzo brrr ;)

No tak, ale drzwi prysznicowe jeszcze się na mnie nigdy nie rzuciły, a zasłonki często. A jak się je próbuje ręką odsunąć to jeszcze bardziej się lepią :-(

Pozdrawiam

zielony_listek

hmm.. w miejscach zasłonkowo obcych zwykle są zasłonki cienkie i latające i lepiące się do wszystkiego...

ja w domu mam zasłonkę dosyć ciężką i "sztywnawą" i do niczego mi się nie lepi :)

więc dużo też zależy od użytych materiałów :)

jak każde rozwiązanie ma lepsze i gorsze strony,

pozdrawiam :)