Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

brodziki z zaslonka - fotki?

szachy

Recommended Posts

W swoim życiu bardzo często przebywałem w różnych miejscach gdzie brardzo często były kabiny z zasłonkami. Ostanio korzystałem z takiej prze prawie rok czasu, mam więc doświadczenie. Są nawet kabiny całe z włukna szkalnego z takimi zasłonkami. Jeżeli kabian jest opowiednich rozmiarów to zasłonka tak bardzo nie przeszkadza. Zawsze po kąpieli jest woda przed kabiną. Problemem jestzachowanie czystości, zasłonkę trudno się myje i bardzo długo zostaje ona wilgotna, bardzo łatwo występują na niej oznaki pleśni. To moje osobiste doświadczenia

A ja odwrotnie niż większość nie cierpię kabin. Dlatego mam zasłonkę, konkretnie ten model:

http://www.sealskin.nl/coordinates.html

Jest to impregnowana bawełna , przyjemna w dotyku, i nic się nie lepi. Piorę z ręcznikami w 90 st.

Lubimy taki styl angielsko - nostalgiczny, z kabiną jest to raczej niemożliwe do osiągnięcia.

Od razu mówie, że zdjęcia nie wkleję bo nie mam cyfrówki... ale mam zasłonkę i jestem z niej bardzo zadowolona. Mam dokładnie taką (mam nadzieję że link będzie działał):

http://tnij.org/sealskin

Miałam kilka lat kabinę prysznicową (w mieszkaniu), teraz mam zasłonkę z grubego vinylu i wg mojej oceny zasłonka jest zdecydowanie wygodniejsza.... Oto moje spostrzeżenia:

1) Jeżeli dobrze przemyśli się punkt zawieszwenia załonki względem progu brodzika, to powódź nie ma prawa bytu (chyba, że ktoś-patrz dziecko- rozmyślnie leje wodę poza brdodzik, bo sprawia mu to frajdę). Z tego też względu nic się nie leje podczas przesuwania zasłonki. U mnie zasłonka jest zamontowana 5 cm bliżej niż próg brodzika.

2) jeżeli wymiary prysznica są odpowiednie (ja mam wnękę przysznicową 80 szer i 100 długości) to zasłonka do pupy się nie przykleja. Na dodatek ta z grubego vinylu jest poprostu zbyt ciężka, żeby "przylgnęła" do ciała.

3) dla mnie ważniejsza jest wygoda niż reprezentacyjny wygląd, dlatego zasłonka z grubego vinylu jest dla mnie świetnym rozwiązaniem (nie muszę jej czyścić tak często i długo jak kabiny prysznicowej). Oczywiście i na niej z czasem zbierze się kamień - cudów nie ma - ale wówczas po 3-4 latach poprostu kupię nową. Na dzisiaj taka z grubego vinylu w Leroyu kosztuje 90 pln (180 cm szerokości). Ja mam szerokość brodzika 80cm, więc przecięłam ją na pół - jedna połówka wisia a druga za kilka lat będzie "jak znalazł".

Pozdrawiam i życzę zadowolenia z podjętej decyzji :D