Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wąska działka z domkiem

pdusp

Recommended Posts

Witam,

Proszę o poradę czy sprawa jest warta zainteresowania.

Mam na oku działkę budowlaną w dobrym punkcie mojego miasta czyli w Częstochowie. Działka jest długa 130m ale wąska 13.5m - muszę osobiście zmierzyć czy jest to 13 czy 13.5m - sprzedawca mówi ze 13.5m

Na działce stoi stary domek w granicy /dotyka bocznej działki/, blisko wjazdu na posesję.

Z dwóch stron zabudowa. Domek raczej nie nadaje się do remontu.

Jak to jest zastanawiam się. Jeśli wyburzę stary domek to czy automatycznie zachowam prawo do budowy w granicy?

Jak pisałem działka jest głęboka, czy automatycznie posiadam prawo do budowy kolejnego domu w granicy wewnątrz działki?

Czy sąsiedzi mogą nie wyrazić zgody na budowę domu w granicy?

Pozdrawia i dziękuje

Piotr

Jeszcze dopiszę że 13m to nie jest tak źle pocieszają mnie znajomi którzy otrzymali w spadkach działki. Ale ja muszę zapłacić dość pokaźną sumkę za działkę.

Duzym plusem jest atrakcyjne położenie, woda, prąd w starym domku, a gaz i kanalizacja w drodze. Same media to majątek. Są działki szersze ale z utrudnionym dostępem do mediów. Także biorę to za plus dla niej.

Pozdrawia raz jeszcze

Piotr

jeśli działka zabudowana jest z dwóch stron, to do granicy możesz się przysunąć na nie mniej niż 1,5 m oczywiście ścianą bez okien, poza tym, że jeśli działka jest budowlana, ktoś podjął taką decyzję ;) zgodnie z prawem budowlanym w szczególnych przypadkach właśnie np. wąskiej działki, nie obowiązują przepisy co do tych nieszczęsnych 4 m od ściany z oknami i 3 m ze ścianą bez okien... my mieliśmy / znaczy jeszcze mamy działkę 12,5 m :) i dowiadywaliśmy się, że spokojnie na niej moglibyśmy się wybudować.

najlepiej jednak w urzędzie się dopytać czy i na co wydadzą zgodę np. na budowę w granicy...

Dziękuje za podpowiedzi.

Bedę znać numer działki, do jakiego urzędu się udać? Czy na taką decyzję dlugo się oczekuje? Czy mogą mnie zbyć mówiąc że to będzie zależeć od sąsiadów?

Pozdrawia

Piotr

W tej chwili nie ma czegoś takiego jak zgoda sąsiadów, w prawie budowlanym jest zapis, że albo może być budowa w granicy, lub tuż przy albo nie może być i określa wyjątkowe sytuacje, najlepiej dowiedzieć się w urzędzie który pozwolenie na budowę miałby Ci wystawić, ile urzędów tyle interpretacji tego samego prawa niestety, więc trzeba się wykłócać :)