Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

żelazo w wodzie do podlewania

Recommended Posts

Czy ktoś miał problem z nadmiarem żelaza w wodzie do podlewania?

Problem jest o tyle trudny, że woda ta barwi kostkę granitową na kolor rudawy. Ponoć wapno wiąże żelazo ale jak to robić w praktyce?

Zauważyłem, że okoliczne pola posypywane są właśnie wapnem.

Dla jasności wyjaśnię, że u mnie odbywa się podlewanie tak, że woda z głębinówki (ta z żelazem) wlewana jest do studni chłonnej (takiej na deszczówkę) i potem pompowana jest do zraszaczy. Może wsypywać wapno do studni? Ale w jakich proporcjach i czy nie odbije się to na urządzeniach (pompa, zraszacze )? Z góry dzięki za pomoc.

Z tym napowietrzaniem to może być problem. Woda z głębinówki nalewa się automatycznie do studni chłonnej gdy tylko rusza podlewanie i obniża się poziom wody w studni. Innymi słowy okres w jakim woda z głębinówki jest w studni chłonnej jest krótki. Bardziej chodzi mi o jakieś metody chemiczne lub proste filtracyjne na oczyszczanie wody z żelaza.

W takim razie jeżeli chodzi o w miarę typowe rozwiązania to dużo było tego na forum wystarczy poszukać.

Mi podobało się np to:

Mam automatyczne podlewanie i sporo żelaza w wodzie firma droimpex z ul Jutrzenki w Warszawie poradzili mi zastosować filtry 2 dyskowe jeden umieściłem przed hydroforem drugi za, opróżniam je dwa razy w sezonie i wszystko działa bez zarzutu. Żelazo odkłada się na plastiku niestety dlatego warto jego ilość ograniczyć.