madagoral 20.08.2007 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 Czy ktoś miał problem z nadmiarem żelaza w wodzie do podlewania?Problem jest o tyle trudny, że woda ta barwi kostkę granitową na kolor rudawy. Ponoć wapno wiąże żelazo ale jak to robić w praktyce?Zauważyłem, że okoliczne pola posypywane są właśnie wapnem.Dla jasności wyjaśnię, że u mnie odbywa się podlewanie tak, że woda z głębinówki (ta z żelazem) wlewana jest do studni chłonnej (takiej na deszczówkę) i potem pompowana jest do zraszaczy. Może wsypywać wapno do studni? Ale w jakich proporcjach i czy nie odbije się to na urządzeniach (pompa, zraszacze )? Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 22.08.2007 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 Jeżeli dobrze napowietrzysz wodę w studni chłonnej i pozwolisz jej odstać to większość żelaza powinna się wytrącić i wystarczy okresowo wyczyścić dno studni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madagoral 23.08.2007 07:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Z tym napowietrzaniem to może być problem. Woda z głębinówki nalewa się automatycznie do studni chłonnej gdy tylko rusza podlewanie i obniża się poziom wody w studni. Innymi słowy okres w jakim woda z głębinówki jest w studni chłonnej jest krótki. Bardziej chodzi mi o jakieś metody chemiczne lub proste filtracyjne na oczyszczanie wody z żelaza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 23.08.2007 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Jeżeli to ma być tylko woda do ogrodu to znacznie tańsze i wygodniejsze będzie wykonanie drugiej studni w której będzie się wytrącać żelazo niż zakup typowego odżelaziacza. Wiele firm ma je w ofercie ale ich ceny są .... i dochodzą jeszcze koszty użytkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madagoral 24.08.2007 06:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 Wykonanie kolejnej studni nie wchodzi w grę bo mam już 2 chłonne i 1 głębinową a działka już zagospodarowana. Dlatego szukam możliwości innych np chemia albo jakiś filtr. Może ma ktoś doświadczenia w tym względzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 24.08.2007 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 W takim razie jeżeli chodzi o w miarę typowe rozwiązania to dużo było tego na forum wystarczy poszukać. Mi podobało się np to: Mam automatyczne podlewanie i sporo żelaza w wodzie firma droimpex z ul Jutrzenki w Warszawie poradzili mi zastosować filtry 2 dyskowe jeden umieściłem przed hydroforem drugi za, opróżniam je dwa razy w sezonie i wszystko działa bez zarzutu. Żelazo odkłada się na plastiku niestety dlatego warto jego ilość ograniczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts