AAga 20.08.2007 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 http://www.dominanta.pl/projektowanie_domow_projekt_domu_koralgol2g.html jeśli ktoś miałby jakieś uwagi co do tego projektu to proszę napisać, chętnie się dowiem - może jest coś na co nie zwróciłam uwagi - a potem będzie przeszkadzać w użytkowaniu.mamy działkę z wjazdem od południa. pozdrawiamAgnieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_czwa 11.11.2007 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2007 Witam Jako przyszły inwestor domu KORALGOL z pracowni Dominanta poszukuję osób mających już doświadczenia z projektem i budową.W najbliższych dniach po wielomiesięcznych poszukiwaniach i analizach kupuję projekt. Proszę o informacje od osób posiadających już wiedzę na temat jego mocnych a w szczególności słabch stronach, tzn na co w szczególności zwrócić uwagę przy dokonywaniu jego adaptacji.Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrowienia z Częstochowy.Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cienki66 23.09.2008 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Witajcie Również zastanawiamy się nad tym projektem. Najpierw była Sosenka i Paprotka, później Oliwka i Agatka, a teraz po wielu dniach przeglądania projektów zastanawiamy się nad projektem Koralgol II wersja z podwójnym garażem.http://www.dominanta.pl/oferta/Koralgol_II_2G.html Czy może ktoś już zbudował albo buduje ten domek.Wszelkie uwagi co do tego projektu są mile widziane. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cienki66 23.10.2008 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2008 Trochę do góry podciągnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cienki66 17.12.2008 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 WitajcieTo znowu ja, podciągnę trochę do góry to może się znajdzie jakiś budowniczy co realizuje ten projekt. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cienki66 17.12.2008 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 No dobra Nikt nie chce nic napisać to informuję że dzisiaj zamówiłem projekt Koralgol II 2G. W czerwcu przyszłego roku myślę zacząć budowanie. A może jak znajdę chwilkę to i jakiś dzienniczek założę. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbiwolow 22.01.2009 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 witam zastanawiam się nad koralgol 2 - z jednym garazem w sumie wybrany miałem juz projekt APS 161 ale teraz się zastanawiam czy koralgol nie jest lepszy i ładniejszy budowę planuje w tym roku rozpoczać wiec jest prawdopodobieństwo że bedziemy zmierzać w tym samym kierunku jakby co to deklaruje sie do wymiany doświadczeń i pomysłów w stosunku do tego projektu pozdro Norbert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cienki66 23.01.2009 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 Witaj Ja mam projekt w adaptacji zmiany które robię to: - wyjście na taras w miejscu okna w salonie, - w miejscu wyjścia obecnego na taras okno ale o rozmiarze 170x150, - liwiduję okno narożne w kuchni i robię okno tam gdzie jadalnia 170x150 troszę przesunięte w stronę salonu, - okno w kuchni powiekszam do 170x150, - może nad tarasem przedłużę dach, - mam garaż 2 stanowiskowy ale go poszerzam i daję dwie bramy 2,5 m, - robię wyjście w kotłowni na zewnątrz, - nad garażem nie robię sypialni tylko pralnię, suszarnię, garderobę i strych, - nad garażem zamiast okna balkonowego robie dwa mniejsze, - w sypialniach daję tylko po jednym oknie dachowym, To chyba tyle zmian. Co do wyboru projektu do szukaliśmy chba pół roku, jak żona zobaczyła garderobę przy wejściu to powiedziała - wszystko jest na miejscu i ta garderoba A ogólnie to ładny jest A tu masz 3 zdjęcia z realizacji http://www.extradom.pl/projekt-domu-KORALGOL%202-ID-4441.html?typ=wszystkie&powierzchnia=dowolna&garaz=wszystkie&strona=&szukaj=koralgol Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GimG 02.02.2009 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Najpewniejsze zmiany w projekcie http://www.dominanta.pl/oferta/Koralgol_II_2G.html# to: - likwidacja okna narożnego w kuchni i wstawienie od strony salonu - nad wyjściem na taras balkon ze zmianą okien w pokojach na poddaszu na drzwi balkonowe. - nad garażem pralnio suszarnia ze strychem - poszerzenie budynku na linii wzdłuż garażu (pokój łazienka garderoba) ok.1m. Pokój na dole jest zbyt wąski - jakie są wasze odczucia :-? ? Zastanawiamy się nad podwyższeniem ścianki kolankowej, tak aby nie zburzyło to bryły budynku - może ktoś już ma doświadczenia? Jak przedstawiają się wasze adaptacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cienki66 02.02.2009 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 WitajZmiany opisałem dwa posty wyżej.Kiedy zaczynasz budowę, bo ja w czerwcu? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GimG 05.02.2009 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Z budową to jeszcze daleka sprawa, po zakupie działki musimy dojść do siebie.Z jakimi kosztami należy się liczyć przy zmianie technologii ścian 2W na 3W - na etapie adaptacji projektu i dalej z materiałem i robocizną.? cienki66 - Jakie były u ciebie koszty adaptacji?Zastanawiam się czy nie lepiej byłoby gdybym zamówił projekt indywidualny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cienki66 06.02.2009 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 WitajProjekt jest właśnie w adaptacji - za wszystko mam zapłacić 2.500,00 zl - czyli zmiany w budynku które opisałem wcześniej, naniesienie na mapę, zagospodarowanie działki (szambo itp).Co do zmiany ściany na 3W na etapie adaptacji koszty nie bedą chyba jakieś większe, natimiast samo wykonanie ściany 3W jest chyba droższe o ok. 30%, zalezy jaka to będzie ściana.Projekt indywidualny może być trochę droższy, zależy jaki - trochę się orientowałem w mojej okolicy ceny za domek indywidualny o powierzchni ok. 120 m to ok. 8 000,00 - 15 000,00 zł w zależności od stopnia skomplikowania.Też sie zastanawiałem nad indywidualnym, ale gdy znalazłem Koralgola to dałem sobie spokój - zmiany nie są wielkie a projekt bardzo nam pasuje. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scorpionek 08.02.2009 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 Ja zamierzam budować KORALGOLA w wersji II 2G. Mam kilka pytań: - czy posiada ktoś informacje na temat kosztów budowy, lub może posiada kosztorys? - jaka jest powierzchnia dachu, ścian zewnętrznych, ścian nośnych, ścian działowych itd.? - co sądzicie na temat wybudowania min 0,5 m ścianki kolankowej? O ile wtedy zwiększy się powierzchnia użytkowa poddasza? - jeśli ktoś już wybudował ten domek - czy są jakieś zmiany których warto dokonać na etapie adaptacji projektu? - w jakiej technologii wykonujecie swoje domki (materiał, grubość ścian, rodzaj stropu, dachu, dociepleń)? - czy jest ktoś kto chce budować Koralgola z podpiwniczeniem? - czy budujecie domek za własne pieniążki czy na kredyt? Zastanawiam się nad kredytem z dopłatami - KORALGOL chyba się łapie, pytał się ktoś o to? W tym miesiącu kupuje działkę i chcę się jakoś przygotować psychicznie do budowy, czyli warto mieć jakieś orientacyjne spojrzenie na koszty. Jeśli koś posiada kosztorys (chociaż przybliżony) byłbym bardzo wdzięczny za przesłanie. Jak wszystko pójdzie zgodnie z planem ja również będę rozpoczynał budowę w czerwcu. Z jednej strony razem raźniej z drugiej zaś szkoda - nie będzie miał nam kto doradzać Serdecznie pozdrawiam wszystkich budujących Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cienki66 09.02.2009 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Witaj,Kosztorysu nie posiadam, mam oczywiście dane na temat powierzchni dachu, ścian itd., ale projekt jest u architekta i dopiero jak skończy to mogę coś powiedzieć.Ścianki kolankowej nie podwyższam - budynek straci na architekturze, a powierzchnia jak dla mnie jest wystarczająca - w projekcie jest ścianka przedkolankowa o wysokości 90 cm.Będę budował w betonu komórkowego 24 cm (Solbet) i ocieplał styropianem 20 cm. W krokwie daję 15 cm wełny i ponieżej 10 cm wełny = razem 25 cm.Nad dachem się wacham albo dachówka albo blacha - zobaczę wyceny dachów to wtedy sie zdecyduję.Stan surowy buduje za własne pieniązki (może się uda nawet zrobić zamknięty).Koszty oszacowałem na 350 tyś. zł (pewnie wyjdzie 400 tyś).Kupiłem już trochę materiałów:- pustaki na ściany nośne - 1296 szt.- pustaki na ściany działowe - 672 szt.- cegła pełna - 3200 szt.- pustaki betonowe na sciany fundamentowe - 624 szt- stal na całą budowę ogółem - 2,9 tonyNa to wszystko wydałem 31 tyś. zł.Do tego na stan surowy przewiduję trochę betonu - ok. 20 tys.Oraz dach - 25 tyś. i jakieś inne wydatki 15 tyś.Razem stan surowy otwarty powienien mi wyjść w okolicach +/- 90 tyś. do tego robocizna ok. 45 tyś. - dokładną cenę będę znał w przyszłym tygodniu. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katiuszka.k 09.02.2009 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Witam wszystkich. Też stałam się szczęśliwym posiadaczem Koralgola II G. Dla mnie domek wymarzony. Nie wiem dlaczego tak mało osób go buduje bo jest na prawdę funkcjonalny. Wybraliśmy podwójny garaż, w domu nie było żadej śpiżarni a że nie ma piwnicy więc garaż przedzilimy scianką i zrobi się mała spiżarnie. Po za tym dzięki temu będzie większa kotłownia, gdzie spokojnie zmieści sie piec i bojler na wodę nie mówiąc o opale. Nad garażami robimy wielką garderobę i suszarnię, więc odpadaja drzwi balkonowe - będzie okno. Co do okna w kuchni to trawają "debaty", bo narzeczony chce sie pozbyć narożnego żeby łatwiej zagospodarować kuchnię, natomiast dla mnie to ma ono swój urok. Okna dachowe też będą ograniczone. Wstawiamy po jednym. No i nie będzie na dole garderoby a jej kosztem powiększamy łazienkę i pokój na dole, bo niestety na razie musimy ograniczyć się do skończenia parteru, a pietro będziemy kończyc jak zdąbędziemy więcej funduszy:):). Zamierzamy powiekszyc taras - tzn wyjście tam gdzie jest ale taras zaciagniety aż na tył domku. MAmy juz cegłę, drzewo, drut,cement i gwoździe. Mamy nadzieję że do maja staną fundamenty. Czekam na wasze uwagi. Czy ktoś widział go na żywo? Ja niestety tylko na projekcie. Jak zaczniemy obiecuję zdjęcia. JEśli ktos juz takie ma to bardzo proszę o wiadomośc. Pozdrawiam i zyczę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cienki66 09.02.2009 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Witaj Jest nas coraz więcej, projekt jest stosunkowo nowy dlatego mało popularny. http://moj.extradom.pl/Galeria/Galeria.aspx?uid=25955 Pod tym linkiem jest kilka fotek. A spiżarnia chyba jest koło kotłowni My okno narożne likwidujemy i wstawiamy normalne na wysokości "jadalni". My garderobę zostawiamy, to był "warunek konieczny" projektu Taras też robimy większy jak Wy ale wyjście tam gdzie jest teraz okno w salonie. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cienki66 12.02.2009 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 http://moj.extradom.pl/Inspiracje/NoweZdjeciaZBudowy.aspx?produktID=4441&kategoria=8421Link podany w poście wczesniejszym działa tylko dla zarejestrowanych uzytkowników portalu. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katiuszka.k 12.02.2009 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 ale już się zarejestrowałam:):) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katiuszka.k 18.02.2009 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 http://www.dominanta.pl/projektowanie_domow_projekt_domu_koralgol2g.html jeśli ktoś miałby jakieś uwagi co do tego projektu to proszę napisać, chętnie się dowiem - może jest coś na co nie zwróciłam uwagi - a potem będzie przeszkadzać w użytkowaniu. mamy działkę z wjazdem od południa. pozdrawiam Agnieszka Czy zaczęłaś juz może budowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbiwolow 18.02.2009 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 super że przybywa budujących koralgole !!!! ja na 99% bedę budował Koralgol 2 z jednym garażem cienki66 - napisz proszę przy ilościach materiału po jakich cenach kupowałeś za sztuke ja planuje wręcz identycznie jak Ty : sciany beton komórkowy 24 plus 20 cm styropianu ( jak zamontowac te 20 cm ??? 2x10 z przesunięciem i kołki 30cm czy jakis dodatkowy ruszt ? ) jaki styropian ??? zwykły czy te reklamowane w kropki itp. ?? dach wełna 15 plus 10 na dach dachówkę - sporo drożej chyba nie wyjdzie a wg mnie prawdziwy dom to tylko dachówka !!!! - mysle jeszcze o pełnym deskowaniu płytami osb - zobaczymy jak wyjdzie przy wycenie ogrzewanie podłogowe na dole - kocioł kondensacyjny gazowy plus kominek z płaszczem wodnym i wymiennikiem ciepła - poddasze - w sypialniach zwykłe konwektory w łazience podłogowe zastanawiam się aby łazienke przenieść do pokoju z balkonem a w miejscu łazienki zrobić gabinet do pracy - ewentualnie pralnię i suszarnię z powodu wymiarów działki usuwam wszystkie okan ze sciany bocznej garażu i w sypialni na górze - garaz doswietlam od strony kotłowni przez luksfery a sypialnie przez okan połaciowe - chyba wystarczy ??? czy może być taka sypialnia bez zwykłych okiem ??? jak wam się widzi ??? z uwagi na usunięsie tych okien moge poszerzyć garaż o 70 cm - może tak zrobię scianka kolankowa podciągnięta do 1 m na dole zmieniony bieg schodów - przestrzeń pod schodami łączę z gabinecikiem - wieksze pomieszczenie mi powstaje gdzie juz zmieszczę kabine sauny , natrysk i 2 leżaki - tam tez wstawiam duże okno z drzwiami balkonowymi przesuwanymi aby wyjsć na taras ( na snieg z sauny ) w planach mini ogród zimowy na cześci tarasu. zmiana wyjscia na taras na tylną scianę likwidacja okna narożnego na razie to tyle co mi przyszło do głowy - jutro idę do człowieka który prawdopodobnie bedzie pełnił funkcję kierownika budowy u mnie przedyskutowac ten projekt czy urzedas żaden nie zakwestionuje tego projektu - ile za sama adaptację projektu może zawołac a ile za funkcję kierownika budowy ???? działke mam dość nietypową powstałą z dwóch działek : działke - pas zieleni 9x40m kupiłem od gminy a działkę 20.5x18 dostałęm od babci - obenie kończę ich łączenie domek ma stanąc na cześci od babci - frontem na północ na lini połączenia dwóch działek bo ta dokupiona jest bez prawa zabudowy bo wzdłuż niej idą media - prąd kanaliza i telefon - przy ulicy mam gaz i wodę - ile może kosztowac doprowadzenie mediów ?? z góry wielkie dzieki za wszelkie sugestie w stosunku do mojego punktu widzenia na w/w projekt !!!! pozdrawiam wszystkich budujących !!!! podawajcie koszta jakie poniesliście przy budowie - to jest pomocne przyszłym inwestorom !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts