Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 230
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam drogich koralgowiczów. Własnie zaczeliśmy budowe MISIA , ławy wykopane, dzisiaj zbrojenia i na poczatku przyszłego tygodnia wylewane ławy. Postaram się powklejać jakieś fotki.

[/img]

jak nie masz bloga na moja budowa to warto założyć :) fotki bardzo mile widziane !!!!!!! i to jak najwiecej

pozdrawiam i zyczę udanego zalewania :) ja jestem przed rozpoczęciem łopatologii :)

Cienki - odgapiłes mój plan :) :) ja właśnie tak robie - odwracam bieg schodów - wnękę łączę z gabinetem ( robię nadproże jak dla drzwi ) a we wnęce pod schodami robię kabinę prysznicową plus jakieś schowki lub szufladę na ręczniki - w tej niższej części - w gabinecie bedzie sauna ( mini spa ) - od przedpokoju drzwi do gabinetu bedą otwierały sie na ściankę podschodową - w sumie gabinet wydłużam do wymiarów 2,15 na 5,40 - zmniejszam wc oraz garderobę

z górą nie bedzie problemu bo drzwi bedą otwierane do środka w obecnej łazience która zmienia lokalizację na pokój z balkonem a w obecnej łazience bedzie gabinet do pracy - komputer itp.

norbiwolow, cienki ale wy głupoty piszecie, Wymyślanie jakieś sauny 215 na500 i gabinety 6m a tym czasem w salonie stół się nie zmieści dla 6 osób.

Proponuję wziąć plan kartkę w kratkę i narysować sobie wasze zmiany(2 kratki=1cm czyli 1m inaczej 1:100)

słuchaj ja nie planuję robić imprez co tydzień dla całej rodziny - moja własna rodzinka składa sie obecnie z 3 osób - w planach 4 :) w salonie to ja mam sobie tv poogladać - posiedziec na kanapie z żona i podyskutować z rodzinka przy kominku - czasem ktos wpadnie to na wypoczynku zalegnie - na święta bedziemy chodzic do rodziców a wieksze imprezy rodzinne to w lokalach robimy :) po co mam ogrzewać i utzrzymywac metraż dla przyszłych palnowanych imprez - na upartego mogę party zrobić na tarasie :)

w domu ma być dobrze przede wszystkim dla mnie i mojej rodziny - my house is my castle :)

słuchaj ja nie planuję robić imprez co tydzień dla całej rodziny - moja własna rodzinka składa sie obecnie z 3 osób - w planach 4 :) w salonie to ja mam sobie tv poogladać - posiedziec na kanapie z żona i podyskutować z rodzinka przy kominku - czasem ktos wpadnie to na wypoczynku zalegnie - na święta bedziemy chodzic do rodziców a wieksze imprezy rodzinne to w lokalach robimy :) po co mam ogrzewać i utzrzymywac metraż dla przyszłych palnowanych imprez - na upartego mogę party zrobić na tarasie :)

w domu ma być dobrze przede wszystkim dla mnie i mojej rodziny - my house is my castle :)

Spoko, każdy ma swoje poglądy. Ja zwracam tylko uwagę że 23 m2 to jest mało na kominek i wypoczynek, przy otwartej kuchni stół nie wchodzi w rachubę. Co do ogrzewania pomieszczeń, przecież będziesz grzał tyle samo. Różnica polega tylko na tym, że zamiast trzech klit i korytarza duży salon.

Spoko, każdy ma swoje poglądy. Ja zwracam tylko uwagę że 23 m2 to jest mało na kominek i wypoczynek, przy otwartej kuchni stół nie wchodzi w rachubę. Co do ogrzewania pomieszczeń, przecież będziesz grzał tyle samo. Różnica polega tylko na tym, że zamiast trzech klit i korytarza duży salon.

I jeszcze... :-)

Nie planujesz i nie będziesz mógł zaplanować dzieciaki teraz są małe, później to ty będziesz robił im święta tylko gdzie w grudniu na tarasie ;-). Pomyśl...

to napisz jakie zmiany wg Ciebie byłyby ok ????? co warto zmienić - w moim przypadku już poszerzyć budynku nie moge ( ograniczenia działki ) - rozkład pomieszczeń na dole też nie daje wielkich mozliwości aby zwiększyć salon - co proponujesz ????

Napisałem już propozycję zmiany kilka postów wyżej. Jeśli chcesz podaj maila prześle ci skana mich wypocin dodatkowo zdjęcia bo już stoi.

Tak naprawdę wybierając projekt powinno się brać pod uwagę 3 rzeczy:

- długość działki

- szerokość działki

- dach wedle upodobań

cała reszta jest do adaptacji według ruchu słońca, potrzeb i widzimisię.

W moim przypadku:

Od frontu 6m

Od garażu 4m

Od salonu 5.05

Od tyłu z tarasem 7m bez 11m

Dach prosty przez co tani.

W moim przypadku:

Od frontu 6m

Od garażu 4m

Od salonu 5.05

Od tyłu z tarasem 7m bez 11m

Dach prosty przez co tani.

U mnie to wygląda następująco:

od frontu 70 m

od garażu 5 m

od salonu z tarasem 4 m , bez tarasu 8 m

od tyłu 11 m

Projekt Koralgol 2G

A u mnie:

od frontu 20 m

od garażu 8 m

od salonu 25 m

od tyłu 30 m

Koralgol II 2G szerszy o 1,7 m

Pozdrawiam

Ja bym zmienił od garażu 4 i dodał 1 od salonu.

Od frontu 70 a z tyłu tylko 11, u mnie jest 11 i powiem że mogło by być 3 więcej, przy moich proporcjach.

tak miałem, ale mam w perspektywie poprowadzenie drogi dalej w kierunku działki i 4 to małe. 70 od frontu uwarunkowane linią zabudowy, tak że może 1-2 metry do przodu i tyle.

A powiedzcie czy wykonywaliście projekt przyłącza wod-kan ??? i ile Was to kosztowało ?? Mój adaptator i kierownik budowy powiedział że teraz jak dostałem warunki przyłączy od wodociagów to muszę znależć jakiegos projektanta od instalacji wodno kanalizacyjnych i zlecić mu wykonanie projektu - potem idzie to do wodociągów i na tej podstawie oni wykonują mi owe przyłacze - za projekt znajomy kierduba zawołał 650 zł. :( myslałem że juz papierkologia nie bedzie kosztować :(

czy muszę się spieszyć z tym projektem aby nie robić sobie dodatkowej roboty - obecnie zaczynam kopać ławy fundamentowe i chciałbym sobie ułatwić robotę a nie potem znowu cos odkopywać lub wykuwać :)

• 2 weeks później...