cienki66 14.09.2009 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2009 ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erkael 14.09.2009 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2009 Ja również prawie dogadałem ekipę. I też robią "wszystko". Oczywiście w kazdej ekipie są specjaliści od poszczególnych etapów. Wstępnie za stan surowy od fundamentów po dach "z dachówką" ok. 37 tys. Planowany początek roboty ok. połowy października , jeśli "papiery" dostane zgodnie z planem i jeśli wykonam drogę dojazdową . Więc wieczorami ok.20.05 zasiadam regularnie przed telewizorem i śledzę "prognozę pogody" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erkael 19.10.2009 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 Czy ktoś z forumowiczów-koralgowiczów myslał nad zastosowanie obydwu tych systemów w domku?Najbardziej mnie interesuje, czy w przypadku pompy niezbędne jest zastosowanie wyłącznie podłogówki, bo rozważam system mieszany, tzn. podłogówka na dole a grzejniki na górze. U mnie kiełkuje właśnie pomysł na reku+GWC oraz pompa+solary (teraz lub później), dlatego potrzebuję naprawdę dobrego fachowca, aby mi to projektowo spiął na tip-top. Może znacie jakąś dobrą , sprawdzoną firmę z małopolski? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cienki66 21.10.2009 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 Witaj,Przy pompie podłogówka była by najlepsza w całym domku, można dać kalafiory, ale ich moc musi uwzględniać niską temperaturę zasilania.Solary przy pompie, która jest tania w użytkowaniu są nieopłacalne (ich zastosowanie ma sens przy drogim ogrzewaniu cwu lub dużym zużyciu cwu). Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erkael 21.10.2009 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 Własciwie zastanawiam się nad solarami w perspektywie wykorzystania energii z nich głównie koło domu:- podgrzewanie podjazdu (to może być wątpliwe w zimie)- podgrzanie wody w basenie (niewielki basen, ok.6-8m3 wody)- zasilanie pompy w sztucznym strumyku- podświetlenie ogrodu Ale musze to jeszcze przeliczyć. pozdrawiam wszystkich koralgowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwonschen 30.10.2009 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 Czy ktoś z forumowiczów-koralgowiczów myslał nad zastosowanie obydwu tych systemów w domku? Najbardziej mnie interesuje, czy w przypadku pompy niezbędne jest zastosowanie wyłącznie podłogówki, bo rozważam system mieszany, tzn. podłogówka na dole a grzejniki na górze. U mnie kiełkuje właśnie pomysł na reku+GWC oraz pompa+solary (teraz lub później), dlatego potrzebuję naprawdę dobrego fachowca, aby mi to projektowo spiął na tip-top. Może znacie jakąś dobrą , sprawdzoną firmę z małopolski? pozdrawiam witam ,nam rekuperacje robiła firma z Łańcuta -dane http://www.rekuperatory.pl FHU Solar Energy ul.Kraszewskiego 126 ;37-100 Łańcut 017 225 56 56 przyjeżdżają robią projekt , instalują wszystko cała Małopolska i pewnie nawet dalej . A tak na marginesie to mieliście z żonką przyjechać ,już są ściany ,pokoje -gładzie ,w przyszłym tygodniu zaczynają łazienki teraz juz cos widac .zapraszam i pzdr . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GieeM 12.11.2009 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Witajcie po baaardzo długim milczeniu.W związku z faktem, iz założyłem, że nasze forum powinno być lekkie, łatwe i przyjemne nie będę wdawał się w szczegóły trzymiesięcznego opóźnienia w uzyskaniu pozwolenia na budowę. Jedno krótkie DRAMAT ! Najważniejsza informacja jest taka, że w dniu wczorajszym odebrałem w końcu ostateczne (czyli inaczej prawomocne) pozwolenie na budowę, podpisałem umowę z wykonawcą - stan surowy otwarty z pełnym odeskowaniem i pokryciem dachu papą pod blachodachówkę, z tarasami, schodami, przerzuceniem kosztów zaplecza budowy na wykonawcę etc. za 55 tysi. i 25 listopada ruszamy z fundamentami. Życzymy wszystkim inwestorom większego szczęścia do adaptatorów, elektryków, sąsiadów etc. Mam nadzieję, że teraz już z górki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GimG 13.11.2009 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 25 listopada ruszasz z fundamentami? Ja zaczynałem z końcem października i mocno się zastanawiałem czy nie przesunąć na wiosnę. Trochę cienko będzie z izolacją pionową fundamentów - na zabawy z disperbitem w tym roku juz nie mam szans. Jednakże powodzenia i pomyślnych, sprawdzalnych prognoz pogody.GimG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erkael 14.11.2009 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 Jeśli pogoda dopisze, to ruszamy 17 listopada. Aczkolwiek po tym co się ostatnio dzieje w pogodzie, to raczej mówię: chcielibyśmy ruszyć .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GieeM 17.11.2009 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Jeśli pogoda dopisze, to ruszamy 17 listopada. Aczkolwiek po tym co się ostatnio dzieje w pogodzie, to raczej mówię: chcielibyśmy ruszyć .... Mamy nadzieję, że ruszyliście zgodnie z planami. Nam pozostał jeszcze tydzień... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erkael 17.11.2009 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Mamy nadzieję, że ruszyliście zgodnie z planami. Nam pozostał jeszcze tydzień... Ruszyliśmy zgodnie z planem, chociaż nic tego rano nie zapowiadało. Jesteśmy zdeterminowani i liczymy na troche szczęśca z pogodą, bo prawdę powiedziawszy dzisiejsza pogoda niczym się nie różni od tej , której można się spodziwać wczesną wiosną, a wówczas chcielibyśmy już mury stawiać POzdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GieeM 18.11.2009 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Mamy nadzieję, że ruszyliście zgodnie z planami. Nam pozostał jeszcze tydzień... Ruszyliśmy zgodnie z planem, chociaż nic tego rano nie zapowiadało. Jesteśmy zdeterminowani i liczymy na troche szczęśca z pogodą, bo prawdę powiedziawszy dzisiejsza pogoda niczym się nie różni od tej , której można się spodziwać wczesną wiosną, a wówczas chcielibyśmy już mury stawiać POzdrawiam. Mamy jak widzę, podobny tok myślenia. Ja od wczoraj usiłuję zmobilizować geodetę, kierbuda i wykonawcę do skrócenia terminu wejścia na plac budowy - każdy dzień na wagę złota. Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erkael 18.11.2009 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 [Mamy jak widzę, podobny tok myślenia. Ja od wczoraj usiłuję zmobilizować geodetę, kierbuda i wykonawcę do skrócenia terminu wejścia na plac budowy - każdy dzień na wagę złota. Pozdrawiamy Dokładnie, z prognoz widać, że można się spodziewać niezłej pogody przynajmniej do końca przyszłego tygodnia, więc warto walczyć o każdy dzień przyspieszenia. U nas jeśli nie będzie jakichś niespodzianek, jutro zalewamy chudziaka w wykopie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GimG 20.11.2009 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 Temat poruszyłem już w innym wątku ale może nie trafiliście......Jak wam widzi się wykonanie izolacji pionowej w obecnych warunkach?Dziś ładnie schnie jutro może zrobię desant z dysperbitem, powodzenia przy wylewaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbiwolow 20.11.2009 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 ja pomalowałem dysperbitem w poniedziałek a dzis dalej miejscami wilgotny ale miałem bloczki betonowe też mokre tak więc aby to pewnie wyschło to bym musiał zadaszyć ściany i osuszać chyba palnikiem gazowym - bo pewnie w środku bloczki są wilgotne - zwłaszcza że świeżo wyprodukowane w każdym razie musze niedługo obsypać tą ścianę ziemia aby mrozy mi przypadkowo nie zrobiły wysadzin - tak więc srodek zaizolowany asfaltowa masą na gorąco i czeka na zasypanie piaskiem. Z zewnątrz planuje jeszcze styropian przykleić, zasiatkować i jeszcze raz przemalować dysperbitem - ale zobaczymy czy czas pozwoli . zbytnio nic nie doradzę bo fachowcem nie jestem ale sporo osób maluje i na drugi dzień przykleja styro i zasypuje - tak więc chyba można ???? z czasem wyschnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erkael 20.11.2009 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 Zgodnie z planem udało się dziś wylać ławy, głównie dzięki wspomaganiu gruszek przy wyjeżdżaniu przez koparkę (teren miękki i droga się strasznie rozjeżdża), od jutra rozpoczynamy szalowanie ścian fundamentowych, więc mnie czeka izolacja pionowa gdzieś pod koniec przyszłego tygodnia, mam nadzieję, że pogoda się utrzyma. Ja wylewam ściany, więc też muszę poczekać, żeby beton trochę obsechł. Przy okazji, czy robicie lub robiliście drenaż opaskowy, a jeśli nie to dlaczego i czy można go wykonać później, np. na wiosnę po zasypaniu fundamentów. Dodam, że ja się wacham, bo dom będzie stał na wypłaszczeniu wzgórza, teren po obu stronach domu opada w dół, grunt raczej nieprzepuszczalny (gliniasto-ilasty) . Co radzicie? Robić drenaż ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cienki66 20.11.2009 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 Witam,Ja drenażu nie zrobiłem i nie będę robił. Dlaczego - dlatego, że nie mam piwnicy.Drenaż zawsze można wykonać, tylko później jest więcej roboty (ponowne odkopanie i zasypanie). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erkael 21.11.2009 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 Witam, Ja drenażu nie zrobiłem i nie będę robił. Dlaczego - dlatego, że nie mam piwnicy. Drenaż zawsze można wykonać, tylko później jest więcej roboty (ponowne odkopanie i zasypanie). Zapadła dzcyzja, że nie robimy drenażu, myślę, że to dobra decyzja uzwględniająca warunki lokalne na działce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erkael 24.11.2009 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 Mamy jak widzę, podobny tok myślenia. Ja od wczoraj usiłuję zmobilizować geodetę, kierbuda i wykonawcę do skrócenia terminu wejścia na plac budowy - każdy dzień na wagę złota. Pozdrawiamy Udało się Wam coś przyspieszyć ? Czy zaczynacie jutro ? U nas dziś będą wylewane ściany fundamentowe. Więc liczę na to , że do końca przyszłego tygodnia uda się zakończyć etap fundamentów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GieeM 26.11.2009 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 Mamy jak widzę, podobny tok myślenia. Ja od wczoraj usiłuję zmobilizować geodetę, kierbuda i wykonawcę do skrócenia terminu wejścia na plac budowy - każdy dzień na wagę złota. Pozdrawiamy Udało się Wam coś przyspieszyć ? Czy zaczynacie jutro ? U nas dziś będą wylewane ściany fundamentowe. Więc liczę na to , że do końca przyszłego tygodnia uda się zakończyć etap fundamentów Jest lekkie przyspieszenie. Zaczęliśmy cztery dni przed terminem. Ekipa walczy a ja... ze "spokojem" czekam na rozwój wypadków. Prognozy długoterminowe mamy korzystne - trzymamy kciuki za wspólne powodzenie realizacji zakładanego etapu robót Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts