erkael 26.11.2009 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 Jest lekkie przyspieszenie. Zaczęliśmy cztery dni przed terminem. Ekipa walczy a ja... ze "spokojem" czekam na rozwój wypadków. Prognozy długoterminowe mamy korzystne - trzymamy kciuki za wspólne powodzenie realizacji zakładanego etapu robót No to świetnie, faktycznie prognozy są nienajgorsze. U nas dziś rozszalowali ściany fundamentowe i zostało tylko...albo aż....ocieplić fundamenty i zasypać. pozdrawiam i powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erkael 05.12.2009 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 Witam, mam możliwość zakupić pustaki thermopor 25 p+w w cenie 4,1/szt. , natomoast 11,5 po 3,0zł/szt. Jak myślicie, czy to dobra cena ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erkael 09.12.2009 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 chyba juz nikt nie czyta tego wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blantator 11.12.2009 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 Witam Dziewczynki,U mnie jest już nie źle, dom stoi dachówka jest,wylewki tynki, nawet ogrzewanie uruchomiłem, glazurnik od stycznia a tym czasem ocieplenie poddasza bo coraz zimniej się robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GieeM 14.12.2009 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Witajcie,z radością informujemy o zakończeniu pierwszego etapu budowy tj. fundamentów. Gotowe, łącznie z "kanalizą" i chudziakiem. Tzn z racji pogody nasz chudziak to B20 z dodatkiem przeciwmrozowym. Teraz czas zalec w sen zimowy by ruszyć z wiosną do dalszych bojów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erkael 15.12.2009 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Gratulacje,Ja sezon zakończyłem z zasypanymi fundamentami, kanalizę i chudziak zostawiłem juz na wiosnę.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbiwolow 15.12.2009 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Witajcie, z radością informujemy o zakończeniu pierwszego etapu budowy tj. fundamentów. Gotowe, łącznie z "kanalizą" i chudziakiem. Tzn z racji pogody nasz chudziak to B20 z dodatkiem przeciwrozowym. Teraz czas zalec w sen zimowy by ruszyć z wiosną do dalszych bojów. a foto lub link do bloga to gdzie ????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GieeM 15.12.2009 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Z fotkami to problem niewielki... na budowie nie byłem od dnia jej rozpoczęcia i nie wiem, czy w tym roku tam zajadę. Żona się śmieje, że jestem pierwszym inwestorem prowadzącym budowę "przez telefon", którego zna. Obowiązki zawodowe nie pozwalają inaczej... przynajmniej część negatywnych emocji jest mi obca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ka378 31.12.2009 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 Witam. Jestem wstępnie zainteresowany budową domu Koralgol 2. Jak widzę jest już sporo ludzi którzy zdecydowali się właśnie na ten projekt. W związku z tym mam pytanie: czy jest możliwość obejrzenia "na żywo" tego domu (najlepiej wersja z dwoma garażami, ale nie koniecznie)... Po doświadczeniach związanych z obejrzeniem innych domów i ich projektów obawiam się, że wielkość pomieszczeń w domu może nas niemile zaskoczyć... Chciałbym, jeżeli jest taka możliwość po prostu obejrzeć ten dom. Jestem z Poznania ale wycieczki samochodowe po kraju nie są mi obce więc jeżeli jest ktoś kto ma postawione już chociaż wszystkie ściany i dach to mógłby się mi pochwalić Wiem, że wielkość nie wykończonych pomieszczeń może sprawiać wrażenie mniejszych, ale mimo wszystko przed zakupem projektu będę miał spokojną głowę... Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam i Szczęśliwego Nowego Roku!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cienki66 31.12.2009 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 Witaj,Buduję w Bieszczadach (trochę daleko od Poznania), ale jakby co to pisz na priva. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ka378 31.12.2009 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 No faktycznie, Bieszczady piękny rejon, ale ode mnie to jednak trochę za daleko... Jeżeli jest jeszcze ktoś nieco bliżej byłoby miło... W każdym razie dzięki za propozycję Pozdro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbiwolow 04.01.2010 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 ja jestem z okolic Wrocławia ( 40km ) ale dopiero mam fundamnety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erkael 19.01.2010 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 A tak na marginesie to mieliście z żonką przyjechać ,już są ściany ,pokoje -gładzie ,w przyszłym tygodniu zaczynają łazienki teraz juz cos widac .zapraszam i pzdr . Iwonschen, Dzieki za możliwość obejrzenia postepów na budowie, naprawdę imponujaco to wygląda i mogę zapewnić wszystkich budujących i myslących o Koralgolu, że domek jest naprawdę przestronny i funkcjonalny. BTW, czy możesz mi jeszcze raz podesłać tą wizytówkę, bo niestety komórka mi padła i straciłem większość kontaktów pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blantator 20.01.2010 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Muszę zaprzeczyć, domek przy założeniu wykonania go z zgodnie z projektem na pewno nie będzie przestronny(może pokój nad garażem przy założeniu 2 stanowiskowego). Napisałem wcześniej kilka propozycji zmian.Jak coś zapraszam do Warszawy domek się wykańcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbiwolow 27.01.2010 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 To przypomnij jakie zmiany proponujesz aby zyskać na przestronności ?? Może masz foto z budowy lub bloga piszesz ??? Chętnie bym zobaczył domek na żywo ale do Warszawy mam troche daleko jak masz foto to podeślij na : [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbiwolow 28.01.2010 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 a jak u Was kwestia finansowa wygląda ??? W jakich pieniądzach chcecie postawić Koralgola ????? Ja mam nadzieję zmieścić się w kwocie około 300.000 a nawet mniej - za sam domek - działki nie liczę Czy ktoś juz ma kredyt a co za tym idzie jakiś kosztorys co banki wymagają ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erkael 09.02.2010 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 a jak u Was kwestia finansowa wygląda ??? W jakich pieniądzach chcecie postawić Koralgola ????? Ja mam nadzieję zmieścić się w kwocie około 300.000 a nawet mniej - za sam domek - działki nie liczę Czy ktoś juz ma kredyt a co za tym idzie jakiś kosztorys co banki wymagają ? Odnośnie kwoty, to mnie raczej na pewno nie uda się zmieścić w tej kwocie, z uwagi na parę "pomysłów", które będą trochę kosztowniejsze na etapie budowy, lecz mam nadzieję, na późniejsze "profity", a mianowicie: - ocieplenie wylewki zerowej - 20cm, ścian 20cm, drugiego stropu 30 cm - wymieniony wyżej drugi strop wylewany - rekuperacja (raczej na markowych komponentach) - GWC (j.w.) - pompa ciepła (też raczej z półki : Hoval, viesmann, ) - okna raczej o współczynniku poniżej 1,0 - podłogówka systemowa W sumie jesli mi się uda zmieścić w 400, to będę zadowolony. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greatjohn 23.02.2010 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 Witam wszystkich, nadszedł czas aby się w końcu ujawnić. Jestem szczęśliwym posiadaczem projektu Koralgol 2G od listopada zeszłego roku. W chwili obecnej jestem w trakcie załatwiania pozwolenia na budowę. Wg. mojego projektanta od adaptacji potrwa to maksymalnie do końca marca. Na czerwiec jestem umówiony na początek robót z ekipą budowlaną. Pod koniec kwietnia planuję rozpoczęcie robót ziemnych żeby na czerwiec wszystko było gotowe. Może dodatkowo zrobię jakieś ogrodzenie. Jeśli chodzi o zmiany w projekcie to jest ich troszkę. Najważniejsza to podpiwniczenie pod częścią mieszkalną. Ponadto poszerzenie garażu o 0,5 m, poszerzenie o około 0,3m salonu z kuchnią i jadalnią oraz o 0,3m części tam gdzie schody i gabinet (konkretnie poszerzę schody). Wynika to z zastosowania stropów gęstożebrowych - dopasowanie do ich wymiarów. Ponadto drobne zmiany dotyczą umiejscowienia i liczby okien, rezygnacji z drzwi na rzecz okna w pomieszczeniu na d garażem. Więcej szczegółów podam w najbliższej przyszłości oczywiście jeśli będzie ktoś zainteresowany . Dodam, że z ekipą budowlaną umówiony jestem na 45 tys. za postawienie domu po sam dach (deski + papa) + wymurowanie wszystkich ścianek działowych. Koniec tego etapu planowany jest na wrzesień, co dalej to jeszcze nie wiem. Przy wyborze ekipy kierowałem się ich opinią na lokalnym rynku. Znalazłem 2 ekipy o których inwestorzy wypowiadali się w samych superlatywach, dodam że znajomi inwestorzy i wybrałem tą tańszą. Tak dla informacji drugi za ten sam zakres bez deskowania dachu (membrana foliowa) i pokrycie dachu dachówką + rynny itp chciał 65tys. Wybrany przeze mnie wykonawca gotowy jest podjąć się wykończenia domku ale zimą - póki co nie mam zdania bo się po prostu nie znam. Poniżej umieszczam linki do rzutów poszczególnych kondygnacji: Poniżej dla zainteresowanych linki do rzutów poszczególnych kondygnacji: piwnica: http://picasaweb.google.pl/lh/photo/Bw34QAuNdNtt2bvoWTk4cA?authkey=Gv1sRgCMOIo_Wrqoq9qAE&feat=directlink parter: http://picasaweb.google.pl/lh/photo/eA_J4GaQAYr5yu3b7uD-bg?authkey=Gv1sRgCMOIo_Wrqoq9qAE&feat=directlink poddasze: http://picasaweb.google.pl/lh/photo/PyuJjBRZiyrXjtXQKF5avg?authkey=Gv1sRgCMOIo_Wrqoq9qAE&feat=directlink Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sadek_83 26.04.2010 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 Witam serdecznie. Na początku powiem, że jest to mój pierwszy wpis na jakimkolwiek forum . Cieszę się, że znalazłem temat jakim jest budowa domu Koralgol 2g. Projekt wraz z żoną wybraliśmy już dawno ale jeszcze go nie kupiliśmy. Ciągle nanosimy i rozpatrujemy zmiany wg Państwa wskazówek (są naprawdę bardzo przydatne). Chciałbym zwrócić się z prośbą do osób, u których domek ten już stoi. Otóż chcielibyśmy wraz z żoną zobaczyć ten dom na "żywo". Jesteśmy z Żyrardowa i jeśli ktoś z Państwa postawił już taki domek w pobliżu (ok 100km) i miałby ochotę nas zaprosić to bylibyśmy bardzo wdzięczni. Pozdrawiam Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwonschen 11.06.2010 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2010 Muszę zaprzeczyć, domek przy założeniu wykonania go z zgodnie z projektem na pewno nie będzie przestronny(może pokój nad garażem przy założeniu 2 stanowiskowego). Napisałem wcześniej kilka propozycji zmian. Jak coś zapraszam do Warszawy domek się wykańcza. Witam po przerwie . Zgadzam się z wypowiedzią ,my zrobiliśmy też parę zmian w projekcie ,które opisałam wcześniej , parę ścianek się usunęło .schody lekkie nie betonowe , .inaczej mogło grozić " klaustrofobią" ,a kolega erkael:) mówił o przestronności pewnie już po zmianach , teraz jak już wszystko pomalowane , meblujemy łazienki itd to coraz mniej miejsca ,chociaż odwiedzający są zaskoczeni ,ze z zewnątrz nie widać ,że w środku jest tyle pomieszczeń ,a szczególnie poddasze ,że tyle miejsca. Może to przez to ,że nie zmniejszaliśmy pomieszczeń tzn ścian kolankowych do wysokości 90 tylko zostawiliśmy jak wyszło ok 50 cm .wtedy pow. pokoi wydaje się duża. Poprostu po niewielkich korektach projektu ,jest to bardzo funkcjonalny domek. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts