cienki66 25.03.2009 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Witajcie Dawno mnie nie było, ale już jestem. Adaptacja skończona, papiery złożone do starostwa i czekamy na pozwolenie Wstępnie jestem umówiony z wykonawcą na rozpoczecie budowy w czerwcu (ma inne budowy, ale może uda się trochę wcześniej zacząć). Koszt budowy to 55 tyś. zł - stan surowy otwarty od fundamentów po dach. Może nie jest najtaniej ale ekipa jest bardzo solidna i chwalona w okolicy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Dawid 27.03.2009 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Tifo i Cienki Jakie stropy robicie w domku? My chcemy zmienic na płyty bo jest wylewany. Powiększanie salonu i garażu to prawdopodobie pociaga za soba zmiane całej konstrukcji stropów w tym projekcie. Tak nam powiedzieli w biurze, w którym robimy adaptacje projektu (poszerzamy garaż i salon o 1 m) jesteśmy ciekawi ile płacisz za te poszerzenia Tifo? Planujecie jeszcze jakieś zmiany? My w zasadzie czekamy jyz tylko na adaptację w biurze projektów i składamy wniosek o pozwolenie na budowę. Po załatwieniu formalności związanych z kredytem (mamy nadzieję, że dostaniemy ) planujemy ruszyc w lipcu tego roku. Pozdrawiam Wszystkich Koralgowiczów! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cienki66 27.03.2009 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Witajcie Ania i DawidJa robię strop wylewany, garaż mam podwójny a i tak został poszerzony o 1,7 metra - robię dwie bramy 2,5 m zamiast jesdnej 4,5 m i jszcze trochę go zwiększyłem, coby trochę miejsca na rowery itp. graty było.Resztę zmian opisałem w postach powyżej. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Dawid 27.03.2009 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Cienki Hmmm my powiększamy o 1 m. Mamy nadzieję, że na dwa auta wystarczy. Stropy wylewane będą chyba droższe od płyt. Masz już może kosztorys? Możesz powiedzieć w jakim województwie budujesz? Pozdrawam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Dawid 27.03.2009 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Aaaaaaaaaaaa Bieszczady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cienki66 27.03.2009 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Kosztorysu nie mam, na razie buduję za gotówkę (sprzedałem mieszkanie) Jakiś kosztorys będę robił około sierpnia-września - do banku trzeba się będzie po kredycik jednak udać Co do ceny stropów to koszta są porównywalne - był gdzieś wątek o tym na forum. Koszt wybudowania pod klucz w średnim standardzie szacuje na ok. 400 tyś. ale pewnie pójdzie więcej Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tifo 28.03.2009 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 Witam, żeby uściślić - ja jeszcze nie kupiłem projektu, na razie jeszcze bijemy się z myslami Ale chyba to będzie ten... Zbieramy jeszcze m.in. Wasze opinie :)Tak więc nie mogę za bardzo jeszcze wypowiadać się o sprawach technicznych (np. konstrukcja stropu). Zmiany w projekcie będę wprowadzał "u znajomych architektów" - więc pewnie będzie to za symboliczne coś Zastanawiam się nad jednym - kwestią zobaczenia tego domku na żywo... Ciekawe czy jakby zadzwonić do Dominanty i powiedzieć jaka jest sprawa, czy mogli by Oni się skontaktować z osobami które kupiły ten projekt (stosownie do naszych miejsc zamieszkania), przekazać nasze namiary - i oczywiśćie jeśli będzie dobra wola ze strony tamtych osób - przedzwonić do nas w sprawie obejrzenie domku na żywo? Myślicie że jest taka szansa - czy w ogóle nie warto sobie glowy zaprzątać...? Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katiuszka.k 28.03.2009 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 My zamawialiśmy ten projekt w Ign i też rozmiawiałam z kobietą o takim rozwiązaniu, żeby podać mój adres e-mail bądź telefon i się nie zgodzili, ze ochrona danych osobowych i tak dalej, więc jak Tobie sie uda to proszę daj znać. My w przyszłym tygodniu jak pozwoli budowa bijemy fundumanety. Juz nie mogę się doczekać. Od razu przeslę fotki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Dawid 29.03.2009 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 To super Katiuszka!My ciągle czekamy na adaptację przez biuro projektowe i może to potrwać około miesiąca bo niby tyle mają pracy. Wrzucaj jak najszybciej pierwsze zdjęcia. Braliscie może kredyt na budowę ja zaczynam już się rozglądać ale warunki tw bankach tak szybko się zmieniają że nie wiem czy to ma sens.Pozdrawiamy Wszystkich! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marioroz1976 31.03.2009 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 Witam Was forumowicze. Własnie z żoną jesteśmy na etapie załatwiania dokumentacji i adaptacji projektu Koralgola II 2g. Nasza Architekt twierdzi ze do czerwca bedziemy mieć pozwolenie oby, bo juz nie możemy się doczekać z budową. Odczuwamy jakieś dobre strony kryzysu, może tylko w naszym regionie nie wiem, bo mamy chyba z 6 brygad chętnych do stanu surowego zamkniętego, wszyscy przebijają się w cenie czyżby brak pracy. W każdym razie ceny mamy od 40 tyś (netto) za stan surowy zamknięty tz. z dachem gotowym (blachodachówka) i oknami. Jesli chodzi o zmiany to za wiele nie zmienialiśmy: troszkę okien połaciowych mniej, "poprostowane" łuki nad oknami i kotłownia jako jedno pomieszczenie z pom. gosp. w garażu, zawsze jakiś opalik wejdzie , strop gęstożebrowy i schody betonowe. Ten domek jest naprawdę funkcjonalny . Czekam z niecierpliwościa na zdjęcia jesli ktoś z was zacznie, bo rzeczywiście projekt świezy i mało jest osób , które go budują. Jesli jest ktoś z północy Polski to chętnie zobaczymy jak budowa bedzie szła na żywo. No i oczywiście jak tylko zaczniemy zdjęcia tez wkleimy ale to dopiero latem.. Pozdrawiam Mariusz i Małgosia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anatol33 31.03.2009 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 Witamy! Cieszymy się bardzo z mężem, że w końcu znaleźlismy forum o koralgolu. Przekopałam tyle stron i nic aż w końcu udało się.Nie dawno kupiliśmy działkę i zastanawiamy sie nad budową własnie koralgola II ale widzę,że jako jedyni myślimy o podpiwniczeniu go. Co prawda nie wiem kiedy w ogóle z czymś ruszymy ponieważ jesteśmy w trakcie podłaczenia wody i pradu do działki (wszystko na razie odbywa się na stopie papierkowej ).Ucieszył nas jeszcze jeden fakt a mianowicie iż koralgol bedzie się budował nie daleko nas. Mielibyśmy tu prośbe do marioroz1976. czy jak ruszy budowa bedziemy mogli sie wprośic i zobaczyc na żywo budowę? Mamy jeszcze jedno pytanie do marioroz1976 z jakich materiałow będą budować dom? Pozdrawiamy wszystkich koralgowiczów i życzymy jak najmniej problemów przy budowach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marioroz1976 01.04.2009 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Witamy! Cieszymy się bardzo z mężem, że w końcu znaleźlismy forum o koralgolu. Przekopałam tyle stron i nic aż w końcu udało się.Nie dawno kupiliśmy działkę i zastanawiamy sie nad budową własnie koralgola II ale widzę,że jako jedyni myślimy o podpiwniczeniu go. Co prawda nie wiem kiedy w ogóle z czymś ruszymy ponieważ jesteśmy w trakcie podłaczenia wody i pradu do działki (wszystko na razie odbywa się na stopie papierkowej ).Ucieszył nas jeszcze jeden fakt a mianowicie iż koralgol bedzie się budował nie daleko nas. Mielibyśmy tu prośbe do marioroz1976. czy jak ruszy budowa bedziemy mogli sie wprośic i zobaczyc na żywo budowę? Mamy jeszcze jedno pytanie do marioroz1976 z jakich materiałow będą budować dom? Pozdrawiamy wszystkich koralgowiczów i życzymy jak najmniej problemów przy budowach. Witam. Miło mi słyszeć ze w pobliżu bedzie "KORALGOL" . Jasne jak tylko zacznie się coś dziać na naszej działeczce - chętnie zapraszamy. Wczesniej damy znać. Mam nadzieje ze bedzie to w czerwcu, najpóźniej w lipcu. Bo podobnie jak wy załątwiamy uzgodnienia i pozwolenie na budowe. Jesli chodzi o materiały to: ściana z bloczków BK 24cm + styropian 15cm, strop gęstożebrowy np Teriva i dach chyba (na99%) - blachodachówka - względy ekonomiczne Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymania 02.04.2009 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 Witam Koralgowiczów! Też zamierzam budować Koralgola 2g. Trochę pisaliście o kosztach. Mam propozycję wybudowania za prawie 170000zł - z materiałami - od wykopu po papę na dachu. Jak sądzicie, czy to wygórowana cena? Trochę mnie kusi, bo nie trzeba się będzie martwić właściwie o nic. Ale nie chcę przepłacić. Doświadczonych w zakupach i zorientowanych w cenach proszę o sugestie. Budować chcemy ściany zewnętrzne Ytong, wewnętrzne beton komórkowy, strop monolityczny betonowy. Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kklucz19 06.04.2009 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Witam! buduje ktoś koralgola II G2 w okolicy Bydgoszczy bo Ja się szykuję a chciałbym zobaczyć go najpierw na żywo. Choć i tak bardzo mi sie on podoba. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cienki66 09.04.2009 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Witam ponownie, Są zmiany na froncie budowlanym Właśnie dostaliśmy pozwolenie na budowę Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbiwolow 10.04.2009 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 czy jest ktos z dolnego sląska co buduje koralgolka ????? papierkologia w toku - działki już połączone - pierwsza wizyta u przyszłego kierbuda za mna - przedemną spore wyzwanie - wyburzenie murowanej 2 pietrowej szopki jako składziku na narzędzia itp. jakieś 30m2 powierzchni @!!!!! - tylko co zrobic z gruzem ?????? ostatnie 2 dni to pseudo kopanie fundamentów - a na serio to rozplantowanie ziemi na częściach ogrodu gdzie były dołki - 50 taczek ziemi juz za nmą :)sąsiad powiedział że moze jednak sam sobie fundamenty wykopię - tak dobrze mi idzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbiwolow 14.04.2009 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2009 BLOG KORALGOL 2 - zapraszam na mojego bloga : KORALGOL 2 NORBIWOLOW ... tu na razie jest ściernisko - ale bedzie Koralgolowisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbiwolow 21.04.2009 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 coś cicho w tym naszym poscie czyżby nikt nie kontynuował przygody z budową koralgola ???? ja dziś pewnie odbiorę przesyłkę od kuriera z projektem i jutro ode do kierownika budowy aby kontynuowac papierkologie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marioroz1976 21.04.2009 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Witam drogich Koralgowiczów. Umowa podpisana z wykonawcą więc: robocizna - 37 tyś za stan surowy od fundamentów po dach gotowy (blachodachówka, rynny, okna połaciowe, pełne deskowanie, papa) tak to wygląda w pomorskim. Teraz zbieram ofertę na materiały: więźba dachowa - impregnowana ciśniewniowo 690,- za m3 (10m3+5m3 deskowanie) zamówiona pozostłę materiały czekam na info. Mam prośbe jesli ktoś ma może juz zestawinie materiałów potrzebnych do stanu surowego to bym prosił dla porównania, bo to zestawienie z dominanty ma się nijak do rzeczywistości Szczególnie pozycja "Blacha stalowa powlekana" - 405 m2 !!!!! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkoss 22.04.2009 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 Witam,i my z żonką mamy zamiar postawić Koralgola, to znaczy już jesteśmy na 99,9% zdecydowani. Ma to byc Koralgol II 2G. Jak dla nas projekt idealny, układ salonu z kuchnią, garderoby, kotłowni na dole - to jest to czego szukaliśmy, a i z górą jakoś sobie poradzimy, oczywiście wszystko po małych poprawkach.Przewidzieliśmy parę zmian:- poszerzamy salon i kuchnię o 0,5 metra,- przenosimy drzwi balkonowe na tył domu i dostawiamy obok okno (tył będzie na południową stronę),- na przedłużonej ścianie salonu dajemy wykusz (tam gdzie w orginale były drzwi balkonowe), przez co na górze w jednym pokoju będzie balkonik,- rezygnujemy z okna narożnego w kuchni, okno będzie przy stole w jadalni,- na ścianie w kuchni za kominkiem chcemy zrobić sporą szafę (chociaż nie wiem czy nie będzie w niej za ciepło od kominka), możliwe że trzeba będzie lekko przesunąć tą ścianę do salonu,- na górze nad garażem zamiast drugiej łazienki chcemy pralnie z szuszarnią z wejściem z łazienki (komin przy łazience trzeba przesunąć). Na razie tyle zmian, projekt chcemy zamówić lada dzień, potem architekt i papierologia. Jednak w tym roku nie zaczynamy budowy, chcemy pozałatwiać wszystkie formalności, zamówić ekipę i startujemy w 2010 jak śniegi stopnieją. Więc zdjęć z budowy tak szybko tu nie umieszczę, ale czekam z niecierpliwością na Wasze cudeńka.pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts