Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kredyt bierzemy w PKO BP (nie cierpię tego banku :evil: ).

Jest to kredyt z dopłatą państwa - Rodzina na swoim - prowizja 0,1% - marża 1,8%. Kredyt bierzemy na 25 lat - pierwsza rata ok. 1300 zl (przy kredycie 200 tyś.) potem coraz mniej - za osiem lat znowu 1300 zł bo wtedy skończą się dopłaty :x

My w zasadzie też nie musimy brać teraz kredytu - środki na SSZ posiadamy - ale biorąc pod uwagę sytuację na rynkach finansowych stwierdziłem, że w przyszłym roku może być trudniej o kredyt - umowę podpiszemy teraz a kredyt uruchomimy dopiero na wiosnę.

Pozdro

• Odpowiedzi 230
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj

Teoretycznie mam kosztorys który dałem do banku.

Ale zrobiłem go sobie sam, tak na oko na formularzu bankowym - na 400 tyś. zł - kierownik budowy pieczątkę postawił (tylko się zapytał czy kwota mi pasuje) i poszło do banku :D

Jeżeli natomist interesuje Cię kosztorys rzeczywisty to nie mam zielonego pojęcia ile Koralgol może kosztować :o

Pozdro

Panowie jak pisałem wcześniej złożyłem wniosek na 270,000 niestety zostało odrzucone, minimalnie na 1m2 jest 2000zł czyli x 177=354,000. Co do stanu surowego,

stal 5000zł fundamenty i strop-235drutów fi 12 i 200kg fi 6

bloczek fundamentowy 3640zł 1300szt

porotherm 25 nośne 14400zł ok3000szt z uwzględnieniem 3cegieł na kolankową.

więźba materiał 11000zł

więźba robota 8000 z deskowaniem

dachówka ceramiczna + rynny itp 12000

układanie dachówki 8500

okna od 16000 do 50000

na razie dokładnie tyle wiem.

W poniedziałek start.

pozdrawiam

Karol

p. zmieniłem układ dołu i góry, kuchnia jest już cacy 14m i salon 43m

hej

jak masz foto tych zmian to wrzyć w posta

ja wczoraj byłem na wywiadzie w jednej hurtowni :)

bloczek fundamentowy 14cm - 3.10 zł

solbet 24cm 600 - 8.80 zł

stal 12 zebr - 1.80 zł/m

stal 6 gładka - 0.80 zł/m

ceny z transportem i hds

czy ceny ok ??????

czy ktos robił strop teriva i przeliczał ile stali potrzebujemy na nasze Misie ??? byłbym wdzięczny za info :) chciałbym w przyszłym tygodniu kupic stal na cały domek i miec to z głowy :)

Wrzucę później(mam w domu) ale zmiana jest prosta, w miejsce łazienki na dole wrzucasz schody, przejście go garażu masz pod schodami na gorę, obok jest łazienka zamiast garderoby z oknem(4.8m) przedsionek 4coś, ściana pomiędzy przedsionkiem a kuchnią zyskuję tak że mieści się lodówka 90 płyta 70 szafka 60 i 40 zostaje pomiędzy lodówka a płytą, kuchnia 14m(wystarczy przenieść troszeczkę słup w stronę salonu wentylację dać w ścianę pomiędzy przedsionkiem a kuchnia a kominek postawić koło komina w kotłowni). SALON rezygnujesz z tej klity na dole i masz 44m salonu.Na górze wychodzi tak że łazienka również zyskuje 3coś mieści się normalna wanna prysznic kibel i dwie umywalki(z oknem).

Zamówiłem stal 12-1680 tona i 6 -1860 tona

Bloczek w Warszawie 2.80 B20, można kupić 2.50 ale B15

Ja stawiam z porothermu.

Generalnie dzwoń gdzie się da i nie słuchaj że niżej nikt nie ma lub że się nie da.

dostałem zestawienie stali od kier buda - cos mi tego mało wyszło :/

ilości w kg

fundamenty

12 - 274 kg

6- 37 kg

słup

12- 30 kg

6- 14 kg

strop ( teriva)

12 - 163 kg

6 - 42 kg

wieńce

12 - 274 kg

6 - 37 kg

poddasze

12 - 259 kg

6 - 40 kg

14 - 9 kg ( nie wiem do czego to potrzebne ??? )

SUMA:

12 - 1000kg ( idealnie 1 tona :) )

6 - 170 kg

14 - 9 kg

Jakoś mi się wydaje mało tej stali - jakie ilości Wy zamawialiście ???? ja mam z pojedyńczym garażem ale poszegonym o 70 cm - reszta taka jak inne koralgole - strop teriva - scianki kolankowej chyba nie ruszam

dajcie znać bo w przyszłym tygodniu chcę zamówić stal !!!!!

Hej jak tu wrzucić zdjęcie?

Co do stali, pogadaj z majstrem który bedzie stawiał Ci chate, niech wyliczy.

Z tego co widzę u Ciebie są prawdopodobne te ilości, zakładając że robisz terive.

Fundament też jest jakiś mały w tym projekcie, ja dałem 10cm szerszy i głębszy.

Pogadaj z majstrem...[/url]

wczoraj tyczyłem z geodetą ławy :)

koszt drewna na wytyczenie ław - 100 zł

kosz łaczny za geodetę - 2050 zł

zarys budynku i rozmieszczenie na działce - bezcenne :)

teraz tylko łopata i ....

poszła pierwsza rata za przyłączenie prądu - 880 zł

kasa idzie a tu domek nie rośnie :( ale to tylko na początku :) już nie mogę doczekać się stawiania ścian :)

Zamówiłem stal 12-1680 tona i 6 -1860 tona

Bloczek w Warszawie 2.80 B20, można kupić 2.50 ale B15

Ja stawiam z porothermu.

Generalnie dzwoń gdzie się da i nie słuchaj że niżej nikt nie ma lub że się nie da.

jak rozumiem u Ciebie 1 tona stali 12 żebrowanej jest po 1680 zł brutto ????

ja byłem wczoraj w hurtowniach i cena minimum to 1980 zł /1 tone

ceny w Warszawie mniejsze niż na Dolnym Śląsku ???

U mnie dzisiaj wsypany piasek do środka i zgęszczony, jutro chudziak.

Co do geodety zapłaciłem idiocie 400 za wytyczenie, i efekt godny 400. Dobrze że zauważyłem bo ściana garażowa miała by 14cm różnicy.

to ja chyba porozciągam sznurki i posprawdzam odległości !!!!! :) niezła kasa za 2-3h roboty :) 400zł wpada

ile piasku poszło w fundamenty ??? jaka cena za tonę piachu ????

ile finalnie bloczków betonowych poszło w fundamenty ???? ile warstw ???

Witam serdecznie ponownie,

W końcu mam już projekt, teraz sprawy adaptacyjne, dokumentacyjne, itd...

Mam pytanie, bo pojawiają się różne opinie, czy robicie drugi strop (nad poddaszem) czy też nie, czy to wogóle ma sens robienie drugiego stropu? Jakie są plusy i minusy. Wiadomo , że koszty, ale co poza tym ?

pozdrawiam "koralgolowców"

Myślę że tak, ponieważ zmniejsza się kubatura do ogrzania pomieszczeń na poddaszu, po drugie w zalezności od tego czy podniesiesz ściankę kolankową bedziesz miał całkiem spory strych. Zakładając że nie zrobisz piwnicy to jest całkiem niezłe mniejsce na różnego rodzaju bambetle sezonowe. W moim przypadku robię kolankową na 1m, przy tej wysokości najwyższy punkt strychu bedzie miał 220. Pomyślcie nad zmianą kolankowej, w projekcie jest o ile dobrze pamiętam murłata i jedna cegła do tego jest łączenie oddalone od ściany drewnem łączące dach z podłogą(40cm) .Minusy- zmniejsza się powierzchnia pokoi, 1m3 drzewa do przodu, 40 cm żeby się tam dostać to zapraszam na czworaka. Plusy- brak.

a czy wygląd domku nie straci na uroku podnosząc tą ściankę ???

ja planuje nad częścią garażową - moja sypialnia pociągnąć ocieplenie do szczytów i nie montowac sufitu na jętkach tylko je ładnie wykończyć - bedę miał wysoką sypialnię a tej przestrzeni nad nią i tak bym nie wykorzystał bo jak tam się dostawać ??

sufit robię nad ta częścią mieszkalną - a styszek na górze z wejsciem z przedpokoju - ocieplam tak jak w przypadku sypialni do szczytów a dodatkowo między jętki tez izolacja i na to płyty i może jakies tanie panele - mozliwe że na tym stryszku zamontuje rekuperator -stąd to ocieplenie po szczyty

czyli jaka jest wysokośc kolankowej wg projektu ??? i co trzeba zmienic podnosząc kolankowa do 1 metra ???

Witajcie,

My nie zmieniamy ścianki kolankowej ( w projekcie jest ścianka przed kolankowa) - dla nas powierzchnia jest wystarczająca, dlatego wybraliśmy ten projekt - gdybyśmy chcieli większą powierzchnię to byśmy budowali inny projekt.

Przy ściance 1 m budynek może wyglądać dość "paskudnie"

Pozdrawiam

Witajcie,

po długich, aczkolwiek dogłębnych analizach, w myśl zasady, że lepsze jest wrogiem dobrego zdecydowaliśmy się na nikłe zmiany w projekcie.

1. Powiększenie garażu do 6,5 metra wewnątrz (przy dwóch samochodach same koła zima - lato zajmują sporo miejsca. Dodatkowo rowery, jakaś kosiarka i... jeden samochód na zewnątrz).

2. Jak większość - co wywołało totalną dezaprobatę żony - zrezygnowaliśmy z okna narożnego (większa funkcjonalnośc kuchni ) okno przesunęliśmy w elewację szczytową.

Obecnie cała dokumentacja u architekta, który przeprowadzi proces pozyskania pozwolenia na budowę. Zakładany termin to 20 sierpnia. Później uprawomocnienie i ... fundamenty, studnia i przyłącze elektryczne (na szczęście gaz i prąd "w ulicy".

O dalszych postępach - na bieżąco...

Pozdrawiamy "walczących" z materią :D