cienki66 28.05.2009 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 Kredyt bierzemy w PKO BP (nie cierpię tego banku ). Jest to kredyt z dopłatą państwa - Rodzina na swoim - prowizja 0,1% - marża 1,8%. Kredyt bierzemy na 25 lat - pierwsza rata ok. 1300 zl (przy kredycie 200 tyś.) potem coraz mniej - za osiem lat znowu 1300 zł bo wtedy skończą się dopłaty My w zasadzie też nie musimy brać teraz kredytu - środki na SSZ posiadamy - ale biorąc pod uwagę sytuację na rynkach finansowych stwierdziłem, że w przyszłym roku może być trudniej o kredyt - umowę podpiszemy teraz a kredyt uruchomimy dopiero na wiosnę. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbiwolow 03.06.2009 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 hej hej ma może ktoś juz gotowy kosztorys ???? taki do banków !!! Podeślijcie plisss !!! pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cienki66 03.06.2009 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Witaj Teoretycznie mam kosztorys który dałem do banku. Ale zrobiłem go sobie sam, tak na oko na formularzu bankowym - na 400 tyś. zł - kierownik budowy pieczątkę postawił (tylko się zapytał czy kwota mi pasuje) i poszło do banku Jeżeli natomist interesuje Cię kosztorys rzeczywisty to nie mam zielonego pojęcia ile Koralgol może kosztować Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbiwolow 03.06.2009 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 ja celuje raczej w 300 - o taki kredyt chyba bedę wnioskował i pod taką kwotę bedę musiał zrobić kosztorys Realnie nie mam zielonego pojęcia jak wyjdzie :/ czas pokaże - może uda się w tej kwocie zrobić full wypass )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blantator 04.06.2009 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2009 Panowie jak pisałem wcześniej złożyłem wniosek na 270,000 niestety zostało odrzucone, minimalnie na 1m2 jest 2000zł czyli x 177=354,000. Co do stanu surowego, stal 5000zł fundamenty i strop-235drutów fi 12 i 200kg fi 6bloczek fundamentowy 3640zł 1300sztporotherm 25 nośne 14400zł ok3000szt z uwzględnieniem 3cegieł na kolankową.więźba materiał 11000złwięźba robota 8000 z deskowaniemdachówka ceramiczna + rynny itp 12000układanie dachówki 8500okna od 16000 do 50000na razie dokładnie tyle wiem.W poniedziałek start. pozdrawiamKarol p. zmieniłem układ dołu i góry, kuchnia jest już cacy 14m i salon 43m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbiwolow 05.06.2009 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2009 hej jak masz foto tych zmian to wrzyć w posta ja wczoraj byłem na wywiadzie w jednej hurtowni bloczek fundamentowy 14cm - 3.10 zł solbet 24cm 600 - 8.80 zł stal 12 zebr - 1.80 zł/m stal 6 gładka - 0.80 zł/m ceny z transportem i hds czy ceny ok ?????? czy ktos robił strop teriva i przeliczał ile stali potrzebujemy na nasze Misie ??? byłbym wdzięczny za info chciałbym w przyszłym tygodniu kupic stal na cały domek i miec to z głowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blantator 05.06.2009 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2009 Wrzucę później(mam w domu) ale zmiana jest prosta, w miejsce łazienki na dole wrzucasz schody, przejście go garażu masz pod schodami na gorę, obok jest łazienka zamiast garderoby z oknem(4.8m) przedsionek 4coś, ściana pomiędzy przedsionkiem a kuchnią zyskuję tak że mieści się lodówka 90 płyta 70 szafka 60 i 40 zostaje pomiędzy lodówka a płytą, kuchnia 14m(wystarczy przenieść troszeczkę słup w stronę salonu wentylację dać w ścianę pomiędzy przedsionkiem a kuchnia a kominek postawić koło komina w kotłowni). SALON rezygnujesz z tej klity na dole i masz 44m salonu.Na górze wychodzi tak że łazienka również zyskuje 3coś mieści się normalna wanna prysznic kibel i dwie umywalki(z oknem). Zamówiłem stal 12-1680 tona i 6 -1860 tonaBloczek w Warszawie 2.80 B20, można kupić 2.50 ale B15Ja stawiam z porothermu.Generalnie dzwoń gdzie się da i nie słuchaj że niżej nikt nie ma lub że się nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbiwolow 10.06.2009 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 dostałem zestawienie stali od kier buda - cos mi tego mało wyszło :/ ilości w kg fundamenty 12 - 274 kg 6- 37 kg słup 12- 30 kg 6- 14 kg strop ( teriva) 12 - 163 kg 6 - 42 kg wieńce 12 - 274 kg 6 - 37 kg poddasze 12 - 259 kg 6 - 40 kg 14 - 9 kg ( nie wiem do czego to potrzebne ??? ) SUMA: 12 - 1000kg ( idealnie 1 tona ) 6 - 170 kg 14 - 9 kg Jakoś mi się wydaje mało tej stali - jakie ilości Wy zamawialiście ???? ja mam z pojedyńczym garażem ale poszegonym o 70 cm - reszta taka jak inne koralgole - strop teriva - scianki kolankowej chyba nie ruszam dajcie znać bo w przyszłym tygodniu chcę zamówić stal !!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blantator 11.06.2009 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2009 Hej jak tu wrzucić zdjęcie? Co do stali, pogadaj z majstrem który bedzie stawiał Ci chate, niech wyliczy.Z tego co widzę u Ciebie są prawdopodobne te ilości, zakładając że robisz terive.Fundament też jest jakiś mały w tym projekcie, ja dałem 10cm szerszy i głębszy.Pogadaj z majstrem...[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbiwolow 14.06.2009 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 wczoraj tyczyłem z geodetą ławy koszt drewna na wytyczenie ław - 100 zł kosz łaczny za geodetę - 2050 zł zarys budynku i rozmieszczenie na działce - bezcenne teraz tylko łopata i .... poszła pierwsza rata za przyłączenie prądu - 880 zł kasa idzie a tu domek nie rośnie ale to tylko na początku już nie mogę doczekać się stawiania ścian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blantator 15.06.2009 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 U mnie dzisiaj wsypany piasek do środka i zgęszczony, jutro chudziak.Co do geodety zapłaciłem idiocie 400 za wytyczenie, i efekt godny 400. Dobrze że zauważyłem bo ściana garażowa miała by 14cm różnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbiwolow 16.06.2009 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Zamówiłem stal 12-1680 tona i 6 -1860 tona Bloczek w Warszawie 2.80 B20, można kupić 2.50 ale B15 Ja stawiam z porothermu. Generalnie dzwoń gdzie się da i nie słuchaj że niżej nikt nie ma lub że się nie da. jak rozumiem u Ciebie 1 tona stali 12 żebrowanej jest po 1680 zł brutto ???? ja byłem wczoraj w hurtowniach i cena minimum to 1980 zł /1 tone ceny w Warszawie mniejsze niż na Dolnym Śląsku ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbiwolow 16.06.2009 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 U mnie dzisiaj wsypany piasek do środka i zgęszczony, jutro chudziak. Co do geodety zapłaciłem idiocie 400 za wytyczenie, i efekt godny 400. Dobrze że zauważyłem bo ściana garażowa miała by 14cm różnicy. to ja chyba porozciągam sznurki i posprawdzam odległości !!!!! niezła kasa za 2-3h roboty 400zł wpada ile piasku poszło w fundamenty ??? jaka cena za tonę piachu ???? ile finalnie bloczków betonowych poszło w fundamenty ???? ile warstw ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blantator 16.06.2009 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Piachu 6 samochodów, + żwir na tarasy, 1 samochód ładnego do betoniary=4500.Bloczku f poszło 1120 na fundament tarasy i schody.Warstw 3 garaż 5cm wyżej od drogi i chyba 7 na dom. Co do geodety sprawdź dokładnie, u mnie robił 1.5h max. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erkael 17.06.2009 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 Witam serdecznie ponownie,W końcu mam już projekt, teraz sprawy adaptacyjne, dokumentacyjne, itd...Mam pytanie, bo pojawiają się różne opinie, czy robicie drugi strop (nad poddaszem) czy też nie, czy to wogóle ma sens robienie drugiego stropu? Jakie są plusy i minusy. Wiadomo , że koszty, ale co poza tym ? pozdrawiam "koralgolowców" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blantator 17.06.2009 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 Myślę że tak, ponieważ zmniejsza się kubatura do ogrzania pomieszczeń na poddaszu, po drugie w zalezności od tego czy podniesiesz ściankę kolankową bedziesz miał całkiem spory strych. Zakładając że nie zrobisz piwnicy to jest całkiem niezłe mniejsce na różnego rodzaju bambetle sezonowe. W moim przypadku robię kolankową na 1m, przy tej wysokości najwyższy punkt strychu bedzie miał 220. Pomyślcie nad zmianą kolankowej, w projekcie jest o ile dobrze pamiętam murłata i jedna cegła do tego jest łączenie oddalone od ściany drewnem łączące dach z podłogą(40cm) .Minusy- zmniejsza się powierzchnia pokoi, 1m3 drzewa do przodu, 40 cm żeby się tam dostać to zapraszam na czworaka. Plusy- brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbiwolow 17.06.2009 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 a czy wygląd domku nie straci na uroku podnosząc tą ściankę ???ja planuje nad częścią garażową - moja sypialnia pociągnąć ocieplenie do szczytów i nie montowac sufitu na jętkach tylko je ładnie wykończyć - bedę miał wysoką sypialnię a tej przestrzeni nad nią i tak bym nie wykorzystał bo jak tam się dostawać ?? sufit robię nad ta częścią mieszkalną - a styszek na górze z wejsciem z przedpokoju - ocieplam tak jak w przypadku sypialni do szczytów a dodatkowo między jętki tez izolacja i na to płyty i może jakies tanie panele - mozliwe że na tym stryszku zamontuje rekuperator -stąd to ocieplenie po szczyty czyli jaka jest wysokośc kolankowej wg projektu ??? i co trzeba zmienic podnosząc kolankowa do 1 metra ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cienki66 17.06.2009 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 Witajcie,My nie zmieniamy ścianki kolankowej ( w projekcie jest ścianka przed kolankowa) - dla nas powierzchnia jest wystarczająca, dlatego wybraliśmy ten projekt - gdybyśmy chcieli większą powierzchnię to byśmy budowali inny projekt.Przy ściance 1 m budynek może wyglądać dość "paskudnie" Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GieeM 17.06.2009 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 Witajcie, po długich, aczkolwiek dogłębnych analizach, w myśl zasady, że lepsze jest wrogiem dobrego zdecydowaliśmy się na nikłe zmiany w projekcie. 1. Powiększenie garażu do 6,5 metra wewnątrz (przy dwóch samochodach same koła zima - lato zajmują sporo miejsca. Dodatkowo rowery, jakaś kosiarka i... jeden samochód na zewnątrz). 2. Jak większość - co wywołało totalną dezaprobatę żony - zrezygnowaliśmy z okna narożnego (większa funkcjonalnośc kuchni ) okno przesunęliśmy w elewację szczytową. Obecnie cała dokumentacja u architekta, który przeprowadzi proces pozyskania pozwolenia na budowę. Zakładany termin to 20 sierpnia. Później uprawomocnienie i ... fundamenty, studnia i przyłącze elektryczne (na szczęście gaz i prąd "w ulicy". O dalszych postępach - na bieżąco... Pozdrawiamy "walczących" z materią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cienki66 17.06.2009 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 My też garaż zwiększyliśmy, ale do 7 metrów Uważajcie przy adaptacji, mój architekt zapomniał doprojektować belkę w garażu (z racji wielkości stropu), ale byłem czujny i beleczka już jest. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts