norbiwolow 18.06.2009 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 Witajcie, My nie zmieniamy ścianki kolankowej ( w projekcie jest ścianka przed kolankowa) - dla nas powierzchnia jest wystarczająca, dlatego wybraliśmy ten projekt - gdybyśmy chcieli większą powierzchnię to byśmy budowali inny projekt. Przy ściance 1 m budynek może wyglądać dość "paskudnie" Pozdrawiam a co znaczy scianka przed kolankowa ??? jaka wysokość wg projektu bedzie w najnizszym punkcie pokoju na gotowo - ogrzewanie podłogowe - strop teriva - ocieplenie dachu 30 cm ????? nie mam zamiaru robić mebli na zamówienie aby się zmieściły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cienki66 18.06.2009 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 W projekcie jest 95 cm, ale przy stropie monolitycznym i ociepleniu 20 cm (15 w krokwiach i 5 pod krokwiami), przy terivie to nie wiem - ja robię lany strop i ocieplenia daje 28 cm (mam zwiekszone krokwie do 20 cm ze względu na warunki śniegowe i w krokwie daję 18 cm wełny a pod 10 cm). Najniższy punkt będzie miał wtedy 90 cm i to mi wystarcza. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbiwolow 18.06.2009 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 90 jest ok tylko czy teriva i podłogówka nie podniesie mi podłogi i tym samym zmniejszy kolankową ??? muszę to skonsultować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cienki66 18.06.2009 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 Myślę, że nie - te 95 cm jest liczone od gotowej posadzki - może być różnica 1 - 2 cm, bo w projekcie jest styro 3 cm i 4 cm wylewki i 1 cm wykończenia - przy podłogówce styro zostaje, tylko wylewki trzeba by dać z 6 cm.Robisz podłogówkę na poddaszu wszędzie czy tylko w łazience? Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erkael 19.06.2009 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 a propos warunków śniegowych, co jeszcze oprócz zwiększonyc krokwi należy wziąć pod uwagę (mój region to małopolska, więc warunki śniegowe chyba zbliżone do Bieszczadów) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cienki66 19.06.2009 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 Witam,Krokwie zostały zmienione na 7 x 20 (było 8 x 17) oraz została zmieniona murłata na 14 x 14 (było 12 x 12), ale właśnie zajrzałem w projekt i zmina ta wynika nie z warunków śniegowych (w projekcie strefa III) ale z warunków wiatorowych - w projekcie strefa I została zmieniona na III.Będę krył blachodachówką. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erkael 19.06.2009 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 też się przymierzam do blachodachówki, chociaż nie wiem na 100%. W projekcie pisze, że pokrycie dachówką albo blacą, czy oznacza to że muszę już teraz na etapie adaptacji przystosować dach do konkretngo pokrycia, czy bdzie to możliwe później , gdy np. zamówię już ekipę do dachu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cienki66 19.06.2009 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 Myślę, że można później - zestawienie więźby musi robić ten co będzie wykonywał dach (to co jest w projektach czasami odbiega od rzeczywistości) - pod dachówkę trzeba trochę silniejszą (ale mam wrażenie, że to co jest też by wystarczyła). Najlepiej popytać się architekta lub kierownika budowy. Też się zastanawiałem nad dachówką, ale dałem sobie spokój - blachy teraz są bardzo ładne, a trzeba się liczyć z kosztami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbiwolow 19.06.2009 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 tylko czy cena ładnej blachy jest faktycznie sporo mniejsza niz dachówki ???? jeżeli wychodzi równica na cenie 2 tys to czy warto ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erkael 19.06.2009 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 przy dachówce sporo więcej robocizna wychodzi, dokłądnej różnicy jeszcze nie mam, ale wydaje się że może to być kilka dodatkowych tysięcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cienki66 19.06.2009 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 tylko czy cena ładnej blachy jest faktycznie sporo mniejsza niz dachówki ???? jeżeli wychodzi równica na cenie 2 tys to czy warto ???? Dokładnie nie sprawdzałem, ale przy moim dachu ok. 260 mkw (powiększony dużo garaż) to różnica wyjdzie ponad 10 tyś. albo i więcej. Przy dachówkach dużo kosztują wykończenia, sama dachówka jest może niewiele droższa (oczywiście betonowa, bo z ceramiką to przepaść), ale dochodzi więcej więźby i robocizna. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erkael 22.06.2009 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 W warunkach jakie dostałem od energetyki, mam przyłącz napowietrzny do słupa na mojej działce (do postawienia w rogu działki , ok. 10 m od domu) i ze słupa do haka na budynku. W miedzyczasie urodził się pomysł, że robimy owszem napowietrznie do słupa na działce, ale postawionego na drugim końcu działki , obok bramy wjazdowej , a stąd już kabel do budynku, (trochę drożej , bo za kabel ok. 50 m , płaci się ponoć , ok 1500zł (30zł/m), tak się dowiedziałem w zakładzie energet.Nie chcemy mieć po prostu słupa tak blisko domu. Co myślicie o tym rozwiązaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cienki66 22.06.2009 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Chyba musisz wystąpić o nowe warunki??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erkael 22.06.2009 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 zgadza się, na szczęście termin oczekiwania, ok. 1 dzień tak po znajomości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erkael 23.06.2009 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 W moim projekcie wersja Koralgol 2G, spiżarnia umiejscowiona jest pod schodami. Jako, że planuję schody lekkie, zastanawiam się czy to rozwiązanie spiżarni jest sensowne, czy niezbędne będzie położenie płyt g-k, co z wentylacją.Czy ktoś z Was zastanawiał się nad umiejscowieniem spiżarni w innym miejscu, a może tak jak w projekcie jest OK, proszę o poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cienki66 23.06.2009 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 Witaj,Tam raczej jest schowek, na spiżarnię to chyba za małe.W przypadku schodów lekkich trzeba by je zabudować (ale stracą swój urok).My robimy schody lane żelbetowe i chyba odwrócimy ich bieg (wprawdzie na górze wyjdą na drzwi od łazienki) bo wtedy z pokoiku na parterze zrobimy wjeście do schowka i powstanie mała garderoba - ale cały czas się nad tym zastanawiamy. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbiwolow 23.06.2009 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 Cienki - odgapiłes mój plan :) ja właśnie tak robie - odwracam bieg schodów - wnękę łączę z gabinetem ( robię nadproże jak dla drzwi ) a we wnęce pod schodami robię kabinę prysznicową plus jakieś schowki lub szufladę na ręczniki - w tej niższej części - w gabinecie bedzie sauna ( mini spa ) - od przedpokoju drzwi do gabinetu bedą otwierały sie na ściankę podschodową - w sumie gabinet wydłużam do wymiarów 2,15 na 5,40 - zmniejszam wc oraz garderobę z górą nie bedzie problemu bo drzwi bedą otwierane do środka w obecnej łazience która zmienia lokalizację na pokój z balkonem a w obecnej łazience bedzie gabinet do pracy - komputer itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cienki66 23.06.2009 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 To nie ja to moja druga połowa Ale cały czas się jeszcze nad tym zastanawiamy. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbiwolow 23.06.2009 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 no to gratuluję drugiej połowy - ma bardzo dobre pomysły !!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marioroz1976 26.06.2009 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Witam drogich koralgowiczów. Własnie zaczeliśmy budowe MISIA , ławy wykopane, dzisiaj zbrojenia i na poczatku przyszłego tygodnia wylewane ławy. Postaram się powklejać jakieś fotki.[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts