Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 230
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Witam.

Szkoda ,że odkryłam tak późno to forum ,bo widzę tu dużo propozycji jeśli chodzi o ten projekt i az trudno uwierzyc że tyle mozna pozmieniac w tym projekcie.Ja jestem już na etapie ogrzewanie podłogowe ,tynki już są teraz ostatnie wylewki i wnętrze. Projekt jak dla nas bardzo praktyczny bo takiego szukałam -chociaz nie obyło sie bez zmian . A a propo zmian to w postach czytałam ,że wszelki zmiany ustalacie na etapie projektu itd ,nam w urzędzie "podpowiedzieli ",że wszelkie zmiany które nie wymagaja zmian konstrukcji ,obrysu budynku itd akceptuje Kierownk Budowy ,a pożniej robi sie projekt powykonawczy ,bo na etapie budowy i tak robi sie jeszcze zmiany na bieżąco .Więc ...

Ale wracając do "udoskonaleń":

- Termopor 25 cm + 15 steropian

- dachówka cementowa BRASSE grafit ( ktos pytał -cenowo niewielka rożnica niż cena dobrej blachy a dachówka świetnie wygląda i komfort inny niż blacha nad głową -to moja opinia )

- okna Oknoplus -model Artplus kolor złoty dąb -polecam rewlacyjne okna ok 15 000 zł

- rolety zewnetrzne i brama Vertipol -Sedziszów Małopolski =polecam firmę -równiez rolety na narożnym oknie -rolety chowane pod ociepleniem 10180 rolety +5500 brama

Zmiany

- okna : * w garderobie przy wejsciu zamurowano dzięki temu będą naprawde wielkie szafy w garderobie

* okno w kuchni narozne naprawde jest piękne -nie rezygnujcie z niego -zostało tylko odwrócone rozmiary 1,50 na froncie i z boku 0,70 ,drugie okno zamurowano -wiem ,że od frontu mało atrakccyjnie ,ale praktycznie ,a elewacja uczyni cuda mam nadzieje :)

*okno balkonowe nad garażem bez łuku ,w garazu zmniejszone na wys.60 cm ,okno balkonowe na wejściem i na klatce zostały z łukiem okno balkonowe w salonie przesuniete centralnie w osi domu ,salon bardziej ustawny

* okna dachowe - REZYGNACJA z 9 zostały 3 gdzie nie było innych okien czyli lazienki i garderoba na piętrze -reszta doświetlona z normalnych okien ,a z dachowymi same problemy

- ściany : * wjazd do garazu powiekszony 0 10 cm z lewej strony

* drzwi do kotłowni i pom.gosp przesuniete centralnie - korzystniej można wykorzystać pomieszczenia ,co w kotłowni dało po lewje stronie miejsce na piec dwyfunkcjyjny ,rekuperator ,a po prawej centralny odkurzacz i pralke suszarkę i zrzut (zsyp) bielizny z łazienki z góry -co rozwiązuje mi problem pralni i biegania z góry z praniem

* ścian w holu wyrównana przy łazience

* salon -likwidacja ścianki i przesuniecie komina ( bedzie dwustronny na salon i na hol - połączono kuchnie z salonem co dało wieksza przestrzeń

* zamiast schodów betonowych lekkiej konstrukcji -dzieki temu likwidacja scianki między salonem a schodami to daje na jeszcze więcej przestrzeni i doświetlenie z okna na holu -na projekcie wszystko wygląda inaczej ,a normalnie to niestety troche "ciasno "

* piętro -zmiany scianek zwiazane ze schodami i kominem ,ale niewielkie wejście do łazienki itp

* istotna zmiana -to ścianka w pokoju 4/2 z jaskółką warto ja przesunąć całą z lewej strony aż do krokwi (czy jak to się nazywa )w strone pokoju 3/2 -tamten niewiele straci a ten z jaskółka zyska prawie 30 cm ,co daje nam razem prawie 50 cm ,gdzie mozna włożyć biurko itp robi się ładny kwadrat w pokoiku

* pomiedzy pokojami 3/2 i 2/2 ściana nie jest prosta tylko jest załamana odrazu pod szafy wnekowe w jednym pokoju i drugi ,co rozwiazuje problem szafek

to chyba tyle info -mam nadzieje ,że nie za duzo ,jak opracuje jak wkleic zdjecia to cos wrzucę .

pzdr wszystkim koralgolców

Bardzo proszę o pomoc.

Jeśli posiadacie kosztorys wykonanie fundamentów, lub wykonaliscie je już. Proszę o podzielenie się swoja wiedzą na temat :

1. Zestawu i ilości materiałów, które trzeba zakupić

2. Kosztów w rozbiciu na poszczególne materiały+robocizna, jakie ponieśliście wykonując fundamenty.

Naprawdę będę wdzięczny za pomoc.

Może być informacja na priv maila: [email protected]

http://www.koralgol2norbiwolow.mojabudowa.pl

zakładka koszty - tyle mogę Ci pomóc na razie bo jestem w fazie wykonywania fundamentów

bloczki betonowe - 2.50zł szt - jakieś 1200 sztuk liczę

beton na ławy - 16 m3 - 4000zł

folia w wykop - 100zł

zbrojenie - jakieś 800 zł

izolacja hydro - 300

drenaż - rura - 250 zł

robocizna - 0 zł - wszystko robiłem sam lub z pomoca rodziny

zastanawiam się nad izolacja termo - xps za drogi :( chyba wezmę zwykły styro lub ten aqua frezowany 10 cm - na to siatka i klej i ewentualnie folia kubełkowa

izolacja hudro - jako grunt na ściany dysperbit z wodą 1:1 i na to jakas izolacja - izohan lub coś w tym stylu

staram się na bieżąco wpisywać koszty budowy :)

Dzięki Norbiwolow,

Wiem, że w projekcie sa ściany fundamentowe z bloczków betonowych, ale czy nikt nie robi ścian wylewanych ?

Czy z bloczków faktycznie wychodzi to taniej ?

W sumie większość desek, można potem wykorzystać do stropu i na więźbę.

Ja planuję wylewane ściany, poradźcie czy izolacja pionowa w przypadku ścian fundamentowych wylewanych jest niezbędna, czy wystarczy odpowiedni beton.

pozdrawiam

koszt robocizny - szalowanie plus koszt desek :( nie jestem specem ale taniej i szybciej chyba z bloczków stawiać - co do monoblocka to pewnie jest najlepszym z mozliwych bo jako jedna bryła nie jest zbytnio podatny na peknięcia - co do izolacji to tak samo izolujesz jak z bloczków - beton nie ma właściwości termo ani hydro - chyba że dodasz jakiś uszczelniacz do betonu

Musisz sobie przeliczyć koszty za szalunek i za beton - i porównać z kosztami z opcja bloczkową .

pozdro

Norbi

Witam ,my lalismy beton - po powrocie z wakacji sprobuje odkszukać szczegóły materiałów i ilości,nie wiem czy nasze koszty beda wiarygodne ,bo my mielismy duza różńice poziomów prawie 1 metr która wyszła dpiero podczas kopania i robienia szalunków pod fundamenty ,jakos nikt tego nie zauwazyl /:))) więc zbrojenia desek i betonu poszło jakbysmy piwnice niezłą zrobili hehe.pzdr

• 2 weeks później...
Hej. Witam wszystkich. Od około 2 tygodni zastanawiamy się nad wyborem projektu. Padło na Koralgola II G2. Dręczy mnie jedna wątpliwość: czy nie uważacie że salon jest za mały. 25 m2 na pokój dzienny to nie za mało ?

Ja będę budował Koralgola 2G, a więc salon jeszcze parę m mniejszy. Wszystko zależy od funkcji jakie spełniać ma ten salon , bo jako część rekreacyjna dla rodziny, wg mnie jest wystarczający, jeśli często miewasz gości i pogoda nie sprzyja to na pewno za mały.

dla rodzinki styknie - dla gości bedzie taras - 3x9metrów :)

Po zmianach rozmieszczenia okien i drzwi tarasowych mozna troche zyskać na ustawności i funkcjonalności . Ja kończę murowanie fundamentów i w sumie wizualnie faktycznie mały ten domek - a może to tylko złudzenie ???? W każdym razie juz za późno aby sie wycofać :) Myslę że bedzie OK .

pozdrawiam

norbiwolow

. Ja kończę murowanie fundamentów i w sumie wizualnie faktycznie mały ten domek - a może to tylko złudzenie ???? W każdym razie juz za późno aby sie wycofać :) Myslę że bedzie OK .

Będzie OK :) . To normalne odczucie wszystkich, którzy wykonali fundamenty, wydaje sie im, że domek malutki. Dopiero jak mury zaczna się piąć do góry... widać, rzeczywiste powierzchnie.

pozdrawiam

Tak właśnie tłumaczę mojej żonce :) Bidulka się martwi że nie będzie gdzie garnków i tależy trzymać :) Wczoraj się pyta - " a gdzie tu bedzie jadalnia :-? "

Planujemy jak najwiecej otwartej przestrzeni - między kuchnia a salonem nie robimy ściany - tylko kominek i może blat barowy - w sumie to sporo zmian dopiero wychodzi jak widać ściany nośne - na papierze to nie to co w realu - ja obecnie bije się z myslami o rozmiarach wc na dole względem wnęki w garderobie

wyprostowałem ścianę boczną wzdłuż schodów pomniejszając hol na koszt wiekszego wc którr zostanie zwężonn na koszt gabinetu . W gabinecie chcę od wejścia na lewo uzyskać 160cm.

• 3 weeks później...

Czyzby wszyscy tak byli zajęci budową, że nie mają czasu na forum.....w sumie to zazdroszczę, bo u mnie ciągle jeszcze papierologia.

BTW, podajcie prosze wasze wyceny na wykonanie dachu (więźba+dachówka).

Ja na razie mam 2 wyceny 60 zł oraz 55 zł/m2 powierzchni. Liczę że uda się znaleźć ciut lepsze ceny...:)

pozdr