Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak liczyc powierzchnie scian zewnetrznych?

Gasol

Recommended Posts

Witam,

Jestem w trakcie konfliktu z wykonawca. Chodzi o policzenie powierzchni sciany. Dom jest budowany z bali. Zalozmy, ze jedna ze scian zewnetrznych ma powierzchnie X. Jesli na tej samej scianie jest tez okno o powierzchini Y, to jak powinna wygladac wycena wykonania sciany? Czy (X-Y) x cena/m2 ? Wykonawca uparl sie, ze on liczy cala powierzchnie i nie obchodza go okna. Zaznaczam, ze material przychodzi przyciety na wymiar i nie ma operacji wycinania otworow okiennych w postawionych scianach.

BARDZO PROSZE O POMOC. Moze jakis akt prawny na poparcie odpowiedzi? Bede wdzieczny.

Pozdrawiam!

to bardzo proste

powierzchnia ściany jest pow. ściany a nie pow. okna czy czego tam jeszcze.

Jeżeli wykonawca cię nie uprzedził że dla niego okna to ściany to niech spier...

Jeżeli do tego materiał przyjechał na wymiar to już przegięcie.

Osobiście nie cierpię takiego podejścia do sprawy, ale jeżeli będzie się upierał to wylicz mu cały materiał jaki zepsuł i wszystko to co co zużył twojego z prądem włącznie.

PS

Wykonawcy tak liczą m2 ale pewnie dlatego że nie potrafiliby obliczyć ile jest faktycznie tych metrów :) - a poważnie to po prostu łatwa kasa.

PS

Nigdy nie warto dogadywać się na pieniądze za m2 tylko na zakres i zawsze musi być umowa.

tu nie ma aktów prawnych tylko ustalenia.

Moi tynkarze odliczają otwory > 3m2 od ściany a mniejszych nie. Ale rozmawiałem z takimi, co narożniki liczyli z metra jak za m2 ściany, a moi mieli to w cenie. Ale to wszystko zostało ustalone przed pracą.

A co do twojego przypadku to zobacz - zamocowanie bala 5 mb oznacza, że łapiesz dwie końcówki i przybijasz. Jak chcesz mieć w środku otwór okienny to robią ci się 4 końcówki, które oddzielnie musisz mocować, a to oznacza prawie dwa razy więcej roboty. To że czegoś jest trochę mniej (ilościowo), nie oznacza, że do wykonania jest mniej pracy. Murarz też szybciej muruje ścianę bez otworów niż z. Nie chcę tu bronić wykonawcy, ale takie sprawy powinno się ustalać przed. Oczywiście wielu wykonawców nie mówi o detalach i dolicza sobie za jakieś tam prace dodatkową kasę. I tu pomocna jest umowa.

• 2 weeks później...

Sytuacja zaostrzyla sie:-/ Stad prosba o porade.

W umowie mam zapis, ze zakres realizacyjny materialow i prac zapisany w zalaczniku jest podstawa do wzajemnych rozliczen budowy.

A w zalaczniku: strony umowy obowiazuje zasada wzajemnego rozliczenia powykonawczego na podstawie obmiaru, z ewentualna doplata lub zwrotem wartosci wykonanych zakresow.

NIGDZIE nie jest wspomniane, ze w powierzchnie sciany wchodza tez powierzchnie otworow okiennych, ani ze obmiar scian rozni sie czyms od innych obmiarow.

Czy to jest podstawa, by przy ewentualnym sporze sad poparl moje rozumienie 'obmiaru' scian, czyli z odjeciem powierzchni otworow okiennych?

Bardzo prosze o sugestie.