Grosheck 20.08.2007 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 Witam, Z powodów finansowych jestem zmuszony wykonać część prac samodzielnie przy wykańczaniu mieszkania. Mam kilka pytań: Jakie narzędzia będą potrzebne do położenia paneli podłogowych? Piła do paneli? Wyrzynarka czy piła tarczowa?Cokolwiek jeszcze? Na co zwrócić uwagę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirat 20.08.2007 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 heey ! W całym domku tam gdzie panele kładłem je osobiście, proste jak "świński ogon" a poważnie to tak: narzedzia: - metrówka, (miara czy co tam innego - przydaje sie) - wyrzynarka - wiadomo do docinania - listewki dystansowe (miałem takie listewki 1,5cm x 1,5 cm) - idealne do zachowania dystansu panelami a ścianą. - ołówek - do bazgrania na panelach gdzie odciąć - młotek, - klocek drewniany do dobijania panela (panele klejowe, bezklejowe, mocowanie clic clak itd itd i tak trza nieraz w niego przypierniczyć by dobrze spasować - temu tez ten klocek. - kawałek płaskownika stalowego wygiętego w coś w stylu litery "Z" takiej płaskiej rozciągniętej ... służy to to do dobijania ostatniego w rządku panela którego nie sposób dobić klockiem Instrukcja układania paneli masz na spodzie każdej paczki z panelami lub w jej środku. Producenci podają iż zachodzenie (mijanie, wiązanie) się paneli minimum 40cm jeden względem drugiego. Stosować folie pod panele - bez foli nie uznają reklamacji (tak wyczytałem na ulotce) Robota z panelami łatwa, i dość przyjemna w porównaniu z innymi pracami budowlanymi, Choć osobiście wolę np malować niż po kolanach po podłodze z panelami tańczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ANSEXXX 20.08.2007 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 xxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romstan 21.08.2007 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 witammysle ze jesli masz panele klik klik,to pasy chyba sa zbyteczne!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kraktom 21.08.2007 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 heey ! W całym domku tam gdzie panele kładłem je osobiście, proste jak "świński ogon" a poważnie to tak: narzedzia: - metrówka, (miara czy co tam innego - przydaje sie) - wyrzynarka - wiadomo do docinania - listewki dystansowe (miałem takie listewki 1,5cm x 1,5 cm) - idealne do zachowania dystansu panelami a ścianą. - ołówek - do bazgrania na panelach gdzie odciąć - młotek, - klocek drewniany do dobijania panela (panele klejowe, bezklejowe, mocowanie clic clak itd itd i tak trza nieraz w niego przypierniczyć by dobrze spasować - temu tez ten klocek. - kawałek płaskownika stalowego wygiętego w coś w stylu litery "Z" takiej płaskiej rozciągniętej ... służy to to do dobijania ostatniego w rządku panela którego nie sposób dobić klockiem Instrukcja układania paneli masz na spodzie każdej paczki z panelami lub w jej środku. Producenci podają iż zachodzenie (mijanie, wiązanie) się paneli minimum 40cm jeden względem drugiego. Stosować folie pod panele - bez foli nie uznają reklamacji (tak wyczytałem na ulotce) Robota z panelami łatwa, i dość przyjemna w porównaniu z innymi pracami budowlanymi, Choć osobiście wolę np malować niż po kolanach po podłodze z panelami tańczyć Z tym przypierniczaniem w klika bym uważał Dwa zepsułem (złamałem pióra) jak dobijałem. Zaś ten płaskownik Z powinien mieć od spodu (powierzchni styku z panelem) miękką podkładkę, panel łatwo uszkodzić metalowymi narzędziami. W marketach można kupić takie pakowane w woreczki tanie zestawy do układania. Po robocie bolały mnie kolana A tak bardzo przyjemnie i szybko przybywa. Potwierdzam słowa pirata Pozdrawiam[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grosheck 21.08.2007 17:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 Witam, Dzieki serdeczne za wszystkie rady, wszystko zapisałem i bede latał po nocach i kompletował na allegro... niestety mam dosc ograniczony czas wolny... mam jeszcze dwa pytanka: 1. Folia pod panele? Co to za folia? Ona jest w komplecie z panelami czy trzeba osobno kupic? 2. Co układać najlepiej po panelami? Gąbka? Folia? Mata? Nawet korek słyszałem, ze ludzie kładą, ale on chyba za drogi... 3. Czy lepsza będzie Wyrzynarka Pilarka tarczowa PS. Proszę, nie patrzcie na firmę czy cokolwiek innego, interesuje mnie, które z dwóch typów narzędzi lepiej się bedzie sprawdzało. 4. Jakie panele mają najlepszy stosunek ceny do jakości?Nie interesują mnie raczej panele za 15PLN, ale wiecej jak 50PLN też nie bede wydawał. Z tego co do tej pory wyczytałem, dobre opinie zbierają MDF. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 22.08.2007 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 3. Czy lepsza będzie Wyrzynarka Pilarka tarczowa Wyrzynarka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirat 23.08.2007 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 już tam wcześniej pisałem co do paneli : wyrzynarka , lepiej sie sprawdzi, idealna do wycinania po krzywiźnie (jeśli ktoś ma jakieś łuki na podłodze, czy inne cuda niewidy. Zresztą, lżejsza, poręczniejsza w pracy niż pilarka tarczowa . Pilarka tarczowa to tak cienkiego materiału jak panel 7 - 8 mm grubości jest za "potężna" .....Z tym przypierniczaniem w klika bym uważał Dwa zepsułem (złamałem pióra) jak dobijałem...... W marketach można kupić takie pakowane w woreczki tanie zestawy do układania. .... Dokładnie, ale dojrzałem to jak panele były już "zamontowane" w kpl jest tez klocek do dobijanie ze specjalnie wyciętym frezem, wchodzi to w pióro panela i można dobijać bez obawy o uszkodzenie pióra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rr77 23.08.2007 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Polecam Ci jak koledzy wyrzynarke poza tym co juz zostało napisane to wyrzynarka mniej pili niz pilarka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BigPiotr 24.08.2007 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 Jeśli nigdy nie kładłeś paneli, to kup panele na klic (samozatrzaskowe), będziesz miał pewność, że nie będzie szpar. Przetniesz nawet brzeszczotem, jeśli to ma być jedna podłoga, to po co Ci później ta wyrzynarka (zakładam, że nie majsterkujesz)? Ja pod spód położyłem płyty podobne do miękkiej pilśni (dostępne tam gdzie podłogi), nie chciałem tworzywa sztucznego. Paroizolację kładziesz na beton całkiem na dole jeśli może być kłopot z wigocią (np. nad łazienką lub wylewką na gruncie). Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gunarb 26.08.2007 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2007 do cięcia to najlepsza wyrzynarka Jako dobijak stosowałem kawałek panelu ucięty z piórem. Pióro wkładałem w wpust i dobijałem młotkiem gumowym. Pod panele kładłem folie paroizolacyjną ( tą żółtą), piankę arbitron gr. 3mm. Panele krono ac3 7mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alaskaop.pl 26.08.2007 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2007 WitamKładłem już panele kilka razy.Jeśli chodzi o panele bezklejowe na click to ŻADNEGO DOBIJANIA!!!!Jeśli dobrze spasujesz rząd paneli to wkładasz go pod kątem w poprzedni rząd i kładziesz dociskając tylko ręka. Dobijanie zbyteczne można tylko uszkodzić pióro/wpust Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 26.08.2007 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2007 Witam Kładłem już panele kilka razy. Jeśli chodzi o panele bezklejowe na click to ŻADNEGO DOBIJANIA!!!! Jeśli dobrze spasujesz rząd paneli to wkładasz go pod kątem w poprzedni rząd i kładziesz dociskając tylko ręka. Dobijanie zbyteczne można tylko uszkodzić pióro/wpust Dokładnie.I musi być druga osoba przy dłuższych rzędach żeby spasować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matam 28.08.2007 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Witam A ja sie kladzie panele przy ogrzewaniu podlogowym. Co sie daje pomiedzy panele a beton ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krakowiaczek 07.09.2007 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 A jak układać panele z podwójnym ckickiem tzn na dwóch krawędziach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Knife_Girl 10.09.2007 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 Witam A ja sie kladzie panele przy ogrzewaniu podlogowym. Co sie daje pomiedzy panele a beton ?? My kładliśmy tą zwykłą gąbkę pod panele, ale podobno są jakieś specjalne podkłady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 11.09.2007 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Pozwole sobie wtrącić pytanko Czy może doradzicie mi, jak wykończyć łączenia listew przypodłogowych (tych systemowych), kiedy połączenia mam pod innym niż 90 st. kątem?? A i producent nie oferuje żadnego rozwiązania... Mało tego Listwa ta ma falisty kształt i ta "fala" jest jednocześnie konstrukcją nośną tej listwy...innymi słowy grubość tej listwy to ok 2 mm. Za Boga nie idzie tego tak uciąć, żeby spasować kąty... Nie mam cholera pojęcia jak się do tego zabrać od miesięcy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertPŃ 01.10.2007 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Czy ma ktoś doświadczenie z układaniem paneli na stary parkiet ze sporym spadkiem do środka pokoju? Spadek jest tak duży, że po położeniu czegoś okrągłego pod ścianą zjeżdża to coś na sam środek pokoju! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 02.10.2007 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 niemam ale musisz wyrownac wszystko folja i wylewka samopoziomujaca bo jak sam piszesz spadek jest spory wiec panel bedzie pekal i potem maty czy cos tam co kupisz panekl najlepszy na clika najlatwiej do ulozenia reszta to juz ci napisali wyzej nic dodac nic ujac chyba ze sa klejone to tylko na spodniej warstwie piura klej dac pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertPŃ 02.10.2007 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 niemam ale musisz wyrownac wszystko folja i wylewka samopoziomujaca ... Folię oczywiście, ale wylewkę na parkiet? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts