Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakiej wielkości płytki kładziecie w salonie i holu?

alela

Recommended Posts

Bo ja całkowicie zgłupiałam i nie wiem:) mój salon + hol to prawie 60 m2 początkowo chciałam położyć gres 60x60 , po paru dniach stwierdziłam że chyba na takiej powierzchni mogę poszaleć i położyć cos większego np 120x60 teraz znów boję się że takie płyty będą za duże? zupełnie nie wiem co począć? może cos podpowiecie?

Bo ja całkowicie zgłupiałam i nie wiem:) mój salon + hol to prawie 60 m2 początkowo chciałam położyć gres 60x60 , po paru dniach stwierdziłam że chyba na takiej powierzchni mogę poszaleć i położyć cos większego np 120x60 teraz znów boję się że takie płyty będą za duże? zupełnie nie wiem co począć? może cos podpowiecie?

Mamy tez takiej wielkości hall i salon. Kładziemy 40 x 40. A co będzie jeśli dom zacznie pracować? Klej elastyczny mimo wszystko może nie uchronić przed pęknięciem, które zupełnie inaczej przekłada się na plytki o tak duzej powierzchni.

przy podłogówce podobno maks to 50/50. wiec taki kupiliśmy. Co nie znaczy że 60/60 popęka-ale wtedy szersza fuga byc powinna a nam się to mniej podobało.

Bez podłogówki można bardziej poszaleć. Ale 120? w jodelkę czy prosto- jak chcesz to połozyć? ja mam 88m w gresie i nie odwazyłabm się. prostokatna płytka połozona w caro powiększa jeszcze przestrzen.....

Ja mam cały parter (oprócz kotłowni i gabinetu) - ok. 70m2 w gresie 30*60. Wygląda super.

Nasz kafelkarz tak dopasował płytki, żeby dylatacje wypadały w fugach (jedną musiał przesunąć na ok. 20cm, ale to w drzwiach). Dzięki temu nigdzie nie ma cięć, które mało estetycznie wyglądają i odznaczają się szczególnie na dużych płytkach.

Mam ogrzewanie podłogowe więc fuga ok. 3-4 mm.