MagicDucati 20.08.2007 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 Witam, Chciałbym (bardzo) dobudować sobie poddasze do 2-piętrowgo domu, ale...dla mojego miejsca zamieszkania istnieje miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego, który zakłada (jak już wstępnie wiem), że NIESTETY przepisy mi to uniemożliwiają. Po odpowiedziach od Pana Oskara z Forum (dzięki Ci!) wiem, że istnieje możliwość zmiany takiego planu, ale trwa to długo. Nie poddam się, bo jak juz napisałem chciałbym bardzo mieć takie poddasze (z przyczyn rodzinnych i sentymentalnych chyba, co do miejsca). Poza tym uważam, że zapis w planie jest nie fair, ponieważ wokół miejsca, gdzie mieszkam, stoją nowoczesne bloki z czerwonej cegły, które są znacznie wyższe niż byłby mój dom z poddaszem. Ponadto na działce za domem w odległości ok. 200 m stoi 5 piętrowy blok). Rozumiem, że dom z poddaszem byłby wyższy niz sąsiadujace na mojej ulicy "kwadraciaki", ale byłby niższy (i to o wile) od opisanych powyżej bloków. W związku z tym moje pytanie brzmi:- czy ktokolwiek z Was próbował juz zmienić plan zagospodarowania?- ile to trwało?- jakie mieliście problemy na drodze?- i z jakim skutkiem? P.S. ponoć przy zapale da się dopiąć swego nawet przy niechęci urzędników. No i trwa to długo. Prosze o odpowiedziPozdrawiamMaciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
citizen 22.08.2007 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 ja w sprawie zmiany MPZP udałem się do architekta miejskiego (zależało mi na wybudowaniu garażu poza nieprzekraczalną linią zabudowy - mam działkę w kształcie litery L i linia zabudowy biegnie wzdłuż dłuższego boku działki, pozbawiając tą krótszą, poziomą część możliwości zabudowy). Jak usłyszałem, pisać sobie do UM o zmianę MPZP mogę bo mam takie prawo, ale oni mają dopiero 2% planów zagospodarowania dla miasta i moim przypadkiem zajmować się w najbliższym czasie nie zamierzają. I podobnie jak Ty jestem w kropce - nie wiem, czy brnąć w zmianę MPZP, czy odpuścić i postawić garaż w innym miejscu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts