Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kołki do styropianu - metalowe czy plastikowe?

izi7

Recommended Posts

Nie no... słuchajcie! Temat jest ciekawy i nie chodzi o różnicę w cenie. Czy rzeczywiście kołki metalowe będą wyziębiały ścianę? Jeżeli tak, to w jakim stopniu?

No i co, każde inne mocowanie będzie również tworzyło mostek? Mocowanie rynny, okiennic, lampy, numeru domu i tym podobnych?

• Odpowiedzi 98
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie no... słuchajcie! Temat jest ciekawy i nie chodzi o różnicę w cenie. Czy rzeczywiście kołki metalowe będą wyziębiały ścianę? Jeżeli tak, to w jakim stopniu?

No i co, każde inne mocowanie będzie również tworzyło mostek? Mocowanie rynny, okiennic, lampy, numeru domu i tym podobnych?

do kołków z metalowym trzpieniem stosuje się tzw thermodyble

wpuszcza się kołniez w wyfrezowany otwór w styro i zatyka kapslem styropianowym gr 2 cm ( system dostępny równiez dla wełny mineralnej)

idealnie można przeszlifowac ścianę i nie widac kołków po deszczu

http://rezulak.pl/thermodybel.jpg

http://rezulak.pl/thermodybel1.jpg

Do domu jednorodzinnego gdzie masz małe powieżchnie i niedużą wysokość polecam zdecydowanie kołki plastkikowe, Duzo tańsze i wcale tak żle sie nie wbijaja, pozatym faktycznie nie przewodzą zimna, W hurtowni chcą cie wpuscic w maliny, chyba zamówili za dużo kołków metalowych i nie maja na nie zbytu.

• 2 years później...

Podepnę się ze swoim pytaniem - kto pyta nie błądzi - ociepliłem styropianem 20cm, tynk się kładzie, temat: gdzie można kupić / jak zrobić kołki do mocowania rynny spustowej (rury). Najbardziej interesowałyby mnie gotowe (długość ca 35cm) ale jak są inne patenty też poproszę :)

Pozdrawiam

PR

Podepnę się ze swoim pytaniem - kto pyta nie błądzi - ociepliłem styropianem 20cm, tynk się kładzie, temat: gdzie można kupić / jak zrobić kołki do mocowania rynny spustowej (rury). Najbardziej interesowałyby mnie gotowe (długość ca 35cm) ale jak są inne patenty też poproszę :)

Pozdrawiam

PR

przypuszczam ze u sprzedawcy systemu rynnowego, jak nie będą mieli to podpowiedzą gdzie kupić albo jak dorobić, choć często jest to dosztukowanie zwykłego pręta gintowanego szeroka nakrętką

Jestem na etapie przygotowań do ocieplania budynku, nieduży domek parterowy, ekipa powiedziała, że w ogóle nie trzeba kołkować. Czy rzeczywiście jest to prawda? Jakie są ewentualne konsekwence zrezygnowania z kołkowania?

Ogólna zasada mówi (wg sprzedawców systemów ociepleń), że płyty (czy to styropianowe, czy wełniane) trzeba kołkować. Lamelek do pewnej wysokości nie trzeba, a powyżej również trzeba. Na pewno znajdą się jakieś wyjątki. Wspomagaj się opinią tego, który udziela gwarancji.

Brak mocowania kołkami może przyczynić się do odpadania ocieplenia z elewacji z powodu podmuchów wiatru.

• 10 months później...
Mam pytanko w sprawie kołków do styropianu na elewacji - lepiej dać plastikowe czy metalowe? Wykonawca proponował plastikowe (mówił, że są trudniejsze do wbijania, ale 'nie idzie po nich zimno' ;-) ), a w hurtowni przekonują nas do metalowych. Które są lepsze?

moze ktos powie, ze jaki to moztek termiczny ten 1 kolek o srednicy 10 mm...

ale bedziesz ich mial pewnie z kilkaset jesli nie tysiac.... dlatego lepiej mimo wszystko plastiki niz metale ;)

jesli na elewacji chcesz przyklejac jakies plytki itd.. - trzeba kolki + dobra siatka np +- 180g.m2

jesli tylko bedzie tynk a budeynek jest niewysoki 1-2 kondygnacje - mozna w ogole obejsc sie bez kolkow - tylko nalezy dobrze przykleic styropian - - bron Boze na placki....

kleimy albo po brzegu i z 2-3 placki na srodku plyty - albo calosc plyty smarujemy grzebieniem.

pozdr

sandmaan

• 2 years później...
A jak długie, tzn, ile dłuższe od grubości styropianu musze miec kołki jesli chce ocieplic ściane z silikatów. Wiem, że to mocna ściana, więc czy tez musi byc kołek o 9 cm dłuższy niz grubośc styropianu? Czy jesli bym chciała ocieplic grubościa 25-30cm styropianu to jestem skazana na kołki metalowe czy znajde takie plastikowe? SKłaniam sie do plastików bo lepsze właściwościo termiczne (brak mostków). Czy przy tej grubości styro kołki juz tylko metalowe a jak chce eliminowac mostki to powinno się robic frezy w styro i potem zaklejac kapslami? Domek z poddaszem użutkowym a kołki chce montować tylko wokół okien, drzwi i ewentualnie ściany szczytowe poddasza.

A jak głęboko te kołki musza wchodzić w ściane silikatową? Czy kołek 5cm dłuższy niż grubośc ocieplenia da rade?

Pisząc "kapslowanie to zabawa" to w pozytywnym znaczeniu czy negatywnym? "Zabawa" bo tak przyjemnie, szybko miła przy tym czas, czy "zabawa" bo masa pierdzielenia się przy tym?

Znalazłam na alle... takie kołki:

http://allegro.pl/kolki-do-styropianu-welny-energooszczedne-400mm-i2537897960.html

"Pierwszy na polskim rynku produkt do mocowania termoizolacji w budownictwie. Kołki PEG o długości do 45 cm pozwalają na zastosowanie ocieplenia ścian zewnętrznych nawet do 37 cm.

Kołki PEG pochodzą z Niemiec, wykonane są z zbrojonego włókna szklanego i charakteryzują się niezwykle wysoką wytrzymałością na siły wyrywające jak i ścinające.

Ze względu na materiał z jakiego są wykonane posiadają niski stopień przewodności cieplnej, co sprawia, że nie powodują powstawania mostków cieplnych tak jak ma to miejsce w przypadku kołków z trzpieniem metalowym.

Kołki PEG są połączeniem siły i wytrzymałości kołków metalowych z charakterystyką cieplną kołków plastikowych."

Kołki nie sa metalowe, tylko z włókna szklanego. Ich długośc to nawet 45cm (!!!). Czy to dobre rozwiązanie? Czy przy grubości 25-30cm styro taki kołek wytrzyma? Nie wiem ile takich kołków bym potrzebowała na średniej wielkości dom przy załozeniu kołkowania tylko otworów okiennnych i naroży budynku, ale wydaje mi się, że to droga zabawa. Kołki długości np. 22 cm wychodza o niebo taniej. No ale jak sie chce miec grubo styro to chyba nie ma wyboru.