EWBUD 25.08.2012 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 A jak głęboko te kołki musza wchodzić w ściane silikatową? Czy kołek 5cm dłuższy niż grubośc ocieplenia da rade? Pisząc "kapslowanie to zabawa" to w pozytywnym znaczeniu czy negatywnym? "Zabawa" bo tak przyjemnie, szybko miła przy tym czas, czy "zabawa" bo masa pierdzielenia się przy tym? Znalazłam na alle... takie kołki: http://allegro.pl/kolki-do-styropianu-welny-energooszczedne-400mm-i2537897960.html "Pierwszy na polskim rynku produkt do mocowania termoizolacji w budownictwie. Kołki PEG o długości do 45 cm pozwalają na zastosowanie ocieplenia ścian zewnętrznych nawet do 37 cm. Kołki PEG pochodzą z Niemiec, wykonane są z zbrojonego włókna szklanego i charakteryzują się niezwykle wysoką wytrzymałością na siły wyrywające jak i ścinające. Ze względu na materiał z jakiego są wykonane posiadają niski stopień przewodności cieplnej, co sprawia, że nie powodują powstawania mostków cieplnych tak jak ma to miejsce w przypadku kołków z trzpieniem metalowym. Kołki PEG są połączeniem siły i wytrzymałości kołków metalowych z charakterystyką cieplną kołków plastikowych." Kołki nie sa metalowe, tylko z włókna szklanego. Ich długośc to nawet 45cm (!!!). Czy to dobre rozwiązanie? Czy przy grubości 25-30cm styro taki kołek wytrzyma? Nie wiem ile takich kołków bym potrzebowała na średniej wielkości dom przy załozeniu kołkowania tylko otworów okiennnych i naroży budynku, ale wydaje mi się, że to droga zabawa. Kołki długości np. 22 cm wychodza o niebo taniej. No ale jak sie chce miec grubo styro to chyba nie ma wyboru. Hej. Fajnie wyglądają te kołki - ciekawe jak sprawdzą się w praktyce. Co do Twoich pytań: jeśli chcesz zastosować te kołki to trzeba na stronie producenta szukać jak głęboko:) Inaczej Ejoty, inaczej wkrętmety, inaczej ...... ogólnie: co producent to inna głębokość kotwienia - teoretycznie. Tzw. termodyble - zaślepki stropianowe - nie opłaca się ich samemu wycinać - na allegro jest ich trochę w małych pieniądzach - 0,8 gr/szt. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 25.08.2012 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 robiłem kapsle kołki przy 25cm styropianie to tylko metalowe kapslowanie to zabawa Jak dokładnie robisz kapslowanie? Ja mam w projekcie 30 cm styropianu i ścianę z silikatu, budynek piętrowy, kołki będą potrzebne (chociażby dla świętego spokoju). Wbijasz kołek wgłąb styropianu (na mniej więcej stałą głębokość) a resztę wypełniasz wyciętym kapslem? Czym ten kapsel przyklejasz i jak dokładnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 25.08.2012 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 dokladnie kapsle na dom to z 50-70 złlepiej gotowekupujesz wyrzynak do drewna robisz otwory tak żeby kapsle wchodziły zlekkim oporem i to wszystko trochę pianki przed kapslowaniem się przyda ważna rzecz olałbym frezy i wto miejsce na poziome boki dawałbym stęgę pianki czy kleju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 26.08.2012 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 dokladnie kapsle na dom to z 50-70 zł lepiej gotowe kupujesz wyrzynak do drewna robisz otwory tak żeby kapsle wchodziły zlekkim oporem i to wszystko trochę pianki przed kapslowaniem się przyda ważna rzecz olałbym frezy i wto miejsce na poziome boki dawałbym stęgę pianki czy kleju Frez kosztuje 25 zł - jak zamówisz go razem z zatyczkami to może i za darmo go dostaniesz, plus tego rozwiązania jest taki, że masz od jednego producenta frez + zatyczki i wszystko Ci ładnie pasuje. Jedna rada: jak będziecie kupować te zaślepki styropianowe, to nie kupujcie najtańszych, 2 gr. więcej i jakość naprawdę większa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 26.08.2012 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 A po co kołkować styropian ??? są kleje gdzie producenci w aprobacie technicznej podają że nie potrzeba kołkować i to do 12metrów wys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrxaoo 14.04.2013 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 Odświeżę temat termodybli. Czy do tej techniki można kupić zwykłe kołki? Mam dziurawkę, wykonawca proponuje metalowe kołki. Muszę kupować jakieś specjalne, czy wystarczy zwykłe kołki metalowe zakupić, zagłębić je o te 16mm i wypełnić zaślepkami? Widzę, że są "specjalne" kołki markowe, ale czy naprawdę jest to coś specjalnego?Aha, i jeśli mam styro 18cm, w cegle dziurawce, to kupować kołki do tej metody 26cm (18 +8cm na kotwienie), czy 1 typoszereg krótsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 15.04.2013 02:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 A po co kołkować styropian ??? są kleje gdzie producenci w aprobacie technicznej podają że nie potrzeba kołkować i to do 12metrów wys. a ten znowu swoje... pokaz mi ta aprobate! APROBATE TECHNICZNA wydana przez ITB a nie zapis w ulotce czy na worku z gwiazdkami... Aprobate na system elewacyjny z wykorzystaniem kleju Webera bo o tym piszesz.... mrxaoo mozesz zwykle kolki ale jakies rozsadnej jakosci z przedluzona strefa rozporu o dlugosci nastepujacej: (dl. kotwienia w materiale + 1cm + grubosc materialu termoizolacyjnego - 2cm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrxaoo 15.04.2013 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 mrxaoo mozesz zwykle kolki ale jakies rozsadnej jakosci z przedluzona strefa rozporu o dlugosci nastepujacej: (dl. kotwienia w materiale + 1cm + grubosc materialu termoizolacyjnego - 2cm) oj, no i mam problem. Byłem w moim ulubionym składzie i nie mają kołków do mocowania styropianu z trzpieniem metalowym o tej długości...mam 18 cm styro, a to oznacza 26cm kołki... gdzie to w okolicach warszawy kupić od ręki, i to jeszcze w dobrej cenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 15.04.2013 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 oj, no i mam problem. Byłem w moim ulubionym składzie i nie mają kołków do mocowania styropianu z trzpieniem metalowym o tej długości...mam 18 cm styro, a to oznacza 26cm kołki... gdzie to w okolicach warszawy kupić od ręki, i to jeszcze w dobrej cenie? w kazdej hurtowni ktora ma w ofercie Koelnera np.... nawet jak nie maja zamowienie trwa: 1 dzien do dostawy albo sobie zamowic przez internet... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 17.04.2013 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 a ten znowu swoje... pokaz mi ta aprobate! APROBATE TECHNICZNA wydana przez ITB a nie zapis w ulotce czy na worku z gwiazdkami... Aprobate na system elewacyjny z wykorzystaniem kleju Webera bo o tym piszesz.... mrxaoo mozesz zwykle kolki ale jakies rozsadnej jakosci z przedluzona strefa rozporu o dlugosci nastepujacej: (dl. kotwienia w materiale + 1cm + grubosc materialu termoizolacyjnego - 2cm) Fighter, a może załóżcie sobie z mar1982kaz jakiś oddzielny wątek i tam będziecie się ciąć na temat kołkowania i styro w 2 warstwach? Jak chcecie to dajcie znać na priva to ja Wam założę, np: Fighter vs mar1982kaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 17.04.2013 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 oj, no i mam problem. Byłem w moim ulubionym składzie i nie mają kołków do mocowania styropianu z trzpieniem metalowym o tej długości...mam 18 cm styro, a to oznacza 26cm kołki... gdzie to w okolicach warszawy kupić od ręki, i to jeszcze w dobrej cenie? http://www.astrobud.pl/kolki-do-styropianu-i-welny/161-kolek-lim-kolek-z-trzpieniem-metalowym-.html Na 2 dzień masz na budowie - wiem, bo korzystam czasem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 17.04.2013 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Fighter, a może załóżcie sobie z mar1982kaz jakiś oddzielny wątek i tam będziecie się ciąć na temat kołkowania i styro w 2 warstwach? Jak chcecie to dajcie znać na priva to ja Wam założę, np: Fighter vs mar1982kaz hahaha ! dobre ... najpierw szaty pokutne, wlosnice, glodowki i pielgrzymki a teraz jeszcze pojedynek w ringu Ja juz skladam rekawice... nie chce mi sie wyciagac ciezkich dzial, opinii dyrektorow technicznych producentow, ITB itd... po co? dla wlasnej satysfakcji? juz mi sie szafa od niej nie domyka... mam co innego do roboty... Wiec dziekuje Piotrze... te argumenty ktore mialem w glowie juz wykorzystalem. Moge co najwyzej aprobate webera jeszcze podlinkowac do poczytania jak ktos ciekawy i tyle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel012 23.08.2013 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Ja znalazlem cos takiego jak plastill lux - takie 2w1 Montaz jak metalowe a nie ma mostkow i rdzewienia. Czy ktos juz to stosowal bo ceny polowe tansze niz metalowe ???? http://sklep.plastill.pl/pl/laczniki-izolacji_plastill-lux Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 23.08.2013 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 (edytowane) nie ma.... Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 07.09.2013 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Na filmiku wyglada to niezle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdulek 17.09.2013 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Na filmiku wyglada to niezle Zamierzamy takie zamówić, jak fachowcy (zwolennicy metalowych, bo plastiki ich zdaniem to badziewie, które w połowie przypadków nie trzyma styro) ocenią kołki, to nie omieszkam podzielić się opinią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 27.09.2013 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Witam,Czy kołki Koelner KI-200 to się nadają do kołkowania styropianu o gr. 16 cm na ścianie z BK?? Takie kołki mi chcą na składzie sprzedać.Ale czytam, i czytam, i wychodzi mi, że one nie bardzo nadają się do BK.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 27.09.2013 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Ja znalazlem cos takiego jak plastill lux - takie 2w1 Montaz jak metalowe a nie ma mostkow i rdzewienia. Czy ktos juz to stosowal bo ceny polowe tansze niz metalowe ???? http://sklep.plastill.pl/pl/laczniki-izolacji_plastill-lux a to ciekawe! czy wypowiedzą się forumowi spece na temat tego produktu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 27.09.2013 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 To co zapodane to epoka kamienia łupanego ! patrzajcie na takie coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 28.09.2013 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 no ciekawe ile to kosztuje w ogóle? bo nie mogę wyguglać jakoś... Ale wracam do mojego pierwszego pytania jeszcze. Jakie kołki do ściany z BK? Dodam że termodybli mam zamiar użyć tak czy siak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts