Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kołki do styropianu - metalowe czy plastikowe?

izi7

Recommended Posts

A jak głęboko te kołki musza wchodzić w ściane silikatową? Czy kołek 5cm dłuższy niż grubośc ocieplenia da rade?

Pisząc "kapslowanie to zabawa" to w pozytywnym znaczeniu czy negatywnym? "Zabawa" bo tak przyjemnie, szybko miła przy tym czas, czy "zabawa" bo masa pierdzielenia się przy tym?

Znalazłam na alle... takie kołki:

http://allegro.pl/kolki-do-styropianu-welny-energooszczedne-400mm-i2537897960.html

"Pierwszy na polskim rynku produkt do mocowania termoizolacji w budownictwie. Kołki PEG o długości do 45 cm pozwalają na zastosowanie ocieplenia ścian zewnętrznych nawet do 37 cm.

Kołki PEG pochodzą z Niemiec, wykonane są z zbrojonego włókna szklanego i charakteryzują się niezwykle wysoką wytrzymałością na siły wyrywające jak i ścinające.

Ze względu na materiał z jakiego są wykonane posiadają niski stopień przewodności cieplnej, co sprawia, że nie powodują powstawania mostków cieplnych tak jak ma to miejsce w przypadku kołków z trzpieniem metalowym.

Kołki PEG są połączeniem siły i wytrzymałości kołków metalowych z charakterystyką cieplną kołków plastikowych."

Kołki nie sa metalowe, tylko z włókna szklanego. Ich długośc to nawet 45cm (!!!). Czy to dobre rozwiązanie? Czy przy grubości 25-30cm styro taki kołek wytrzyma? Nie wiem ile takich kołków bym potrzebowała na średniej wielkości dom przy załozeniu kołkowania tylko otworów okiennnych i naroży budynku, ale wydaje mi się, że to droga zabawa. Kołki długości np. 22 cm wychodza o niebo taniej. No ale jak sie chce miec grubo styro to chyba nie ma wyboru.

Hej.

Fajnie wyglądają te kołki - ciekawe jak sprawdzą się w praktyce.

Co do Twoich pytań: jeśli chcesz zastosować te kołki to trzeba na stronie producenta szukać jak głęboko:) Inaczej Ejoty, inaczej wkrętmety, inaczej ...... ogólnie: co producent to inna głębokość kotwienia - teoretycznie.

Tzw. termodyble - zaślepki stropianowe - nie opłaca się ich samemu wycinać - na allegro jest ich trochę w małych pieniądzach - 0,8 gr/szt.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 98
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

robiłem kapsle

kołki przy 25cm styropianie to tylko metalowe

kapslowanie to zabawa

Jak dokładnie robisz kapslowanie? Ja mam w projekcie 30 cm styropianu i ścianę z silikatu, budynek piętrowy, kołki będą potrzebne (chociażby dla świętego spokoju). Wbijasz kołek wgłąb styropianu (na mniej więcej stałą głębokość) a resztę wypełniasz wyciętym kapslem? Czym ten kapsel przyklejasz i jak dokładnie?

dokladnie kapsle na dom to z 50-70 zł

lepiej gotowe

kupujesz wyrzynak do drewna robisz otwory tak żeby kapsle wchodziły zlekkim oporem i to wszystko

trochę pianki przed kapslowaniem się przyda

ważna rzecz

olałbym frezy i wto miejsce na poziome boki dawałbym stęgę pianki czy kleju

Frez kosztuje 25 zł - jak zamówisz go razem z zatyczkami to może i za darmo go dostaniesz, plus tego rozwiązania jest taki, że masz od jednego producenta frez + zatyczki i wszystko Ci ładnie pasuje.

Jedna rada: jak będziecie kupować te zaślepki styropianowe, to nie kupujcie najtańszych, 2 gr. więcej i jakość naprawdę większa.

• 7 months później...

Odświeżę temat termodybli. Czy do tej techniki można kupić zwykłe kołki? Mam dziurawkę, wykonawca proponuje metalowe kołki. Muszę kupować jakieś specjalne, czy wystarczy zwykłe kołki metalowe zakupić, zagłębić je o te 16mm i wypełnić zaślepkami? Widzę, że są "specjalne" kołki markowe, ale czy naprawdę jest to coś specjalnego?

Aha, i jeśli mam styro 18cm, w cegle dziurawce, to kupować kołki do tej metody 26cm (18 +8cm na kotwienie), czy 1 typoszereg krótsze?

A po co kołkować styropian ??? są kleje gdzie producenci w aprobacie technicznej podają że nie potrzeba kołkować i to do 12metrów wys.

a ten znowu swoje... pokaz mi ta aprobate! APROBATE TECHNICZNA wydana przez ITB a nie zapis w ulotce czy na worku z gwiazdkami... Aprobate na system elewacyjny z wykorzystaniem kleju Webera bo o tym piszesz....

mrxaoo mozesz zwykle kolki ale jakies rozsadnej jakosci z przedluzona strefa rozporu o dlugosci nastepujacej: (dl. kotwienia w materiale + 1cm + grubosc materialu termoizolacyjnego - 2cm)

mrxaoo mozesz zwykle kolki ale jakies rozsadnej jakosci z przedluzona strefa rozporu o dlugosci nastepujacej: (dl. kotwienia w materiale + 1cm + grubosc materialu termoizolacyjnego - 2cm)

oj, no i mam problem. Byłem w moim ulubionym składzie i nie mają kołków do mocowania styropianu z trzpieniem metalowym o tej długości...mam 18 cm styro, a to oznacza 26cm kołki... gdzie to w okolicach warszawy kupić od ręki, i to jeszcze w dobrej cenie?

oj, no i mam problem. Byłem w moim ulubionym składzie i nie mają kołków do mocowania styropianu z trzpieniem metalowym o tej długości...mam 18 cm styro, a to oznacza 26cm kołki... gdzie to w okolicach warszawy kupić od ręki, i to jeszcze w dobrej cenie?

w kazdej hurtowni ktora ma w ofercie Koelnera np.... nawet jak nie maja zamowienie trwa: 1 dzien do dostawy :) albo sobie zamowic przez internet...

a ten znowu swoje... pokaz mi ta aprobate! APROBATE TECHNICZNA wydana przez ITB a nie zapis w ulotce czy na worku z gwiazdkami... Aprobate na system elewacyjny z wykorzystaniem kleju Webera bo o tym piszesz....

Fighter, a może załóżcie sobie z mar1982kaz jakiś oddzielny wątek i tam będziecie się ciąć na temat kołkowania i styro w 2 warstwach? :)

Jak chcecie to dajcie znać na priva to ja Wam założę, np: Fighter vs mar1982kaz :)

http://www.astrobud.pl/kolki-do-styropianu-i-welny/161-kolek-lim-kolek-z-trzpieniem-metalowym-.html

Na 2 dzień masz na budowie - wiem, bo korzystam czasem :)

Fighter, a może załóżcie sobie z mar1982kaz jakiś oddzielny wątek i tam będziecie się ciąć na temat kołkowania i styro w 2 warstwach? :)

Jak chcecie to dajcie znać na priva to ja Wam założę, np: Fighter vs mar1982kaz :)

hahaha ! dobre ... najpierw szaty pokutne, wlosnice, glodowki i pielgrzymki a teraz jeszcze pojedynek w ringu :)

Ja juz skladam rekawice... nie chce mi sie wyciagac ciezkich dzial, opinii dyrektorow technicznych producentow, ITB itd... po co? dla wlasnej satysfakcji? juz mi sie szafa od niej nie domyka... mam co innego do roboty... Wiec dziekuje Piotrze... te argumenty ktore mialem w glowie juz wykorzystalem. Moge co najwyzej aprobate webera jeszcze podlinkowac do poczytania jak ktos ciekawy i tyle...

• 4 months później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Ja znalazlem cos takiego jak plastill lux - takie 2w1

Montaz jak metalowe a nie ma mostkow i rdzewienia.

Czy ktos juz to stosowal bo ceny polowe tansze niz metalowe ????

http://sklep.plastill.pl/pl/laczniki-izolacji_plastill-lux

a to ciekawe!

czy wypowiedzą się forumowi spece na temat tego produktu?